Sari direct la conținut

Prețurile RCA au crescut în primele nouă luni din 2023 / De ce asigurătorii câștigă puțin, deși veniturile sunt mult peste despăgubirile plătite

HotNews.ro
Accident auto, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com
Accident auto, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com

​Prețurile RCA au crescut în primele nouă luni ale anului trecut, prima medie anualizată fiind de 1.209 lei, în creștere cu 5% comparativ cu perioada similară a anului 2022, arată cele mai recente date ASF. În aceeași perioadă, dauna medie a crescut cu 12% până la 10.750 de lei. Cu venituri RCA mai mult decât duble decât despăgubirile plătite, câștigul asigurătorilor este minor. Motivul – rezervele tehnice, dar și cheltuielile și contribuțiile pe care le au de plătit.

Veniturile RCA au crescut cu 10% la 6,3 miliarde de lei. Groupama și Allianz-Țiriac au aproape 50% din piața RCA

La 30 septembrie 2023, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali Romania Asigurare Reasigurare, Grawe Romania Asigurare, Groupama Asigurări și Omniasig Vienna Insurance Group.

Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.

Gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top în primele nouă luni ale anului 2023, Groupama și Allianz-Țiriac având împreună o cotă de piață de aproape 50%.

Cu toate acestea, ASF spune că se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 13,6% în perioada menționată.

Prima medie RCA a crescut la 1.209 lei

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 septembrie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.209 lei, în creștere cu 5% comparativ cu perioada similară din anul 2022, respectiv cu 79% față de 2021.

Despăgubirile plătite – peste 2,3 miliarde de lei. Dauna medie RCA – 10.750 de lei

Valoarea despăgubirilor brute plătite de asigurători a fost de 2,3 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2023 pentru daunele plătite pe segmentul RCA.

Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 530 milioane lei pentru plata daunelor RCA în perioada ianuarie – septembrie 2023, din care 424 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societății City Insurance.

În perioada ianuarie – septembrie 2023, asigurătorii au efectuat plăți în valoare de circa 2,3 miliarde lei pentru aproximativ 217 mii de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.750 lei, în creștere cu 12% comparativ cu perioada similară din anul precedent.

Din valoarea totală a despăgubirilor brute plătite, cele mai mari valori au fost plătite pentru daune materiale (1,9 miliarde lei), restul (477 milioane lei) reprezentând valoarea daunelor plătite pentru vătămări corporale.

Daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămările corporale, cât și pentru daunele materiale în toate perioadele analizate.

În ceea ce privește daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul dosarelor de daună plătite, dauna medie plătită pentru vătămări corporale s-a situat la circa 75.870 lei și cea plătită pentru daune materiale la 8.813 lei.

Indicatorul care arată că nu toti asigurătorii stau grozav: rata combinată a daunei a fost 97.68% / Doar 4 din 10 asigurători sunt pe plus

În ciuda veniturilor semnificativ mai mari decât despăgubirile plătite asiguraților, cei mai mulți asigurători au pierdut bani din RCA.

  • „În primele nouă luni ale anului 2023, se observă o scădere a ratei combinate a daunei pentru asigurările auto, clasele A3 și A10 (RCA și CMR), comparativ cu perioada similară din anul anterior. (…)
  • În ceea ce privește clasa A10 (RCA și CMR), patru asigurători dintre cei 10 care au derulat activitate pe această clasă de asigurare au înregistrat o scădere a ratei combinate a daunei.”, se arată în raportul ASF.

Dacă această rată combinată a daunei este subunitară (sub 100%), înseamnă că asigurătorii au profit din activitatea RCA.

Rata combinată a daunei include pe lângă despăgubirile plătite și contribuțiile virate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), Fondul Național de Protecție (BAAR), precum și cheltuielile de distribuție și administrare.

În plus, în procesul de calculare a ratei daunei se iau în considerare atât daunele deja soluționate sau achitate parțial, cât și rezervele stabilite pentru daune, rezerve tehnice care sunt obligatorii prin lege.

Valoarea rezervelor tehnice constituite de către societăți pentru daunele avizate și încă neplătite (RBNS) s-a situat la un nivel de 2,7 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2023.

În ceea ce privește rezervele tehnice pentru daunele întâmplate, dar încă neavizate și neplătite (IBNR), acestea au înregistrat o valoare de circa 3,25 miliarde lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro