Sari direct la conținut

Previziunile marilor jucatori din piata imobiliara: Apartamentele ”comuniste” si-au trait traiul

HotNews.ro

Presa centrala abunda in informatii despre piata imobiliara, de multe ori contradictorii, de multe ori alarmiste. Ba scad preturile, ba vor creste necontenit – cert e ca piata isi vede de treaba si evolueaza dupa principii obscure.

In dorinta de a creiona o perspectiva cat mai aproape de realitatile viitoare, HotNews a chestionat o serie de consultanti imobiliari de la cele mai mari agentii din Bucuresti, intrebarile fiind aceleasi pentru toti.

Previziunile Colliers Residential

Chestionati in legatura cu evolutia preturilor la apartamentele vechi, reprezentantii Colliers Residential sunt de parere ca incepand cu 2008, pretul acestora va intra in declin, in principal din cauza sporirii ofertei de proiecte noi pe piata.

„Cumparatorii vor prefera cu siguranta sa achizitioneze apartamente noi spatioase si finisate complet. Cererea va creste considerabil pentru acestea noi si va scadea in acelasi timp pentru cele vechi. Pe baza celor de mai sus estimam o scadere a preturilor, insa nu una spectaculoasa”, spun cei de la Colliers.

Referitor la evolutia preturilor din zona de nord a Bucurestiului, oficialii companiei spun ca nu se poate vorbi de o scadere a preturilor atat timp cat cererea este in continua crestere, iar oferta scade pe zi ce trece din lipsa terenurilor pe care se pot dezvolta proiecte.

In opinia companiei citate, evolutia preturilor la apartamentele noi va fi de 15-30% pe an, estimand totodata ca echilibrarea raportului cerere-oferta nu va avea loc mai devreme de 3 ani.

Pe de alta parte, nivelul preturilor din Bucuresti este in acest moment sub nivelul celor din regiune, o situatie concludenta fiind aceea a Budapestei, unde oferta depaseste cererea, fiind posibila achizionarea unui apartament de clasa”low” cu preturi de aproximativ 500-600 de euro pe metrul patrat.

Previziunile Asco Properties

Cea mai buna evolutie din punct de vedere al randamentelor in 2007 va fi consemnata pe segmentul terenurilor, ca urmare a presiunii exercitate de catre dezvoltatorii imobiliari, considera reprezentantii Asco, fara insa a anticipa un procent de crestere.

Acestia considera ca oferta de locuinte pe piata va fi satisfacuta abia peste aproximativ 7 ani, cel mai dinamic sector urmand a fi cel al apartamentelor destinate cumparatorilor cu bugete reduse.

Legat de evolutia preturilor la apartamentele „comuniste”, Emilian Podaru, de la agentia Asco, considera ca se vor mai inregistra cresteri insa nu semnificative.

“O parte din cererea de locuinte se va indrepta catre dezvoltarile imobiliare noi, care isi vor face simtita prezenta pe piata incepand din acest an, astfel incat nu se vor mai inregistra cresteri semnificative de preturi la apartamentele vechi”, spune Podaru.

Comparativ cu nivelul preturilor din alte capitale apropiate, sursa citata apreciaza ca romanii pot fi inca fericiti, preturile din tara fiind inca mai mici ca urmare a preturilor mai reduse la materialele de constructii si ale fortei de munca.

Previziunile DTZ Echinox

DTZ Echinox considera ca zona de Nord a capitalei va continua sa fie cea mai profitabila din punct de vedere imobiliar, cererea fiind in continuare foarte mare in ciuda preturilor care uneori depasesc 3000 de euro pe metrul patrat. Cu toate acestea, Mihaela Pana, broker imobiliar in cadrul DTZ, considera ca si sudul va oferi oportunitati foarte bune.

„Atat sudul, cat si orice teren pe care se gaseste o fabrica demolabila, se poate preta la realizarea unui proiect imobiliar”, spune Mihaela Pana.

In privinta apartamentelor comuniste, Pana considera ca nu au un viitor prea bun.

“Personal nu cred ca apartamentele comuniste vor mai creste ca valoare. Va urma o stagnare si apoi un regres. Atata timp cat piata ofera foarte multe variante in complexuri noi, preturile apartamentelor vechi vor scadea”.

Oficialii DTZ considera ca randamentele oferite de investitiile in locuinte de clasa medie se vor situa in jurul valorii de 10% anual.

Orizontul de asteptare pentru echilibrarea raportului cerere-oferta e in jur de 2017, avand in vedere ca sunt foarte multe proiecte care vor fi finalizate in decurs de 3-4 ani.

Previziunile Regatta

In opinia consultantilor Regatta, investitiile imobiliare raman foarte bune. „Toate investitiile sunt bune, fie ele in segmentul de lux sau al clasei medii. Totul despinde de bugetul pe care-l ai ca sa poti investi. Daca inchiriezi o locuinta de lux atunci vei obtine chiria aferenta.

Acelasi lucru este valabil si-n cazul locuintelor pentru clasa medie”, raspund cei de la Regatta, care vad in continuare zona de nord a Bucurestiului ca fiind cea mai atractiva.

Totodata, acestia pun dezvoltarea mai slaba a zonelor de Sud si Est pe seama prezentei fabricilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro