Sari direct la conținut

Prezintă femeile un risc mai mare de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca?

HotNews.ro
Vaccinul AstraZeneca-Oxford, Foto: Sean Elias / PA Images / Profimedia
Vaccinul AstraZeneca-Oxford, Foto: Sean Elias / PA Images / Profimedia

Autoritățile sanitare din întreaga Europă au subliniat faptul că rarele cheaguri de sânge legate de vaccinul anti-Covid Oxford / AstraZeneca sunt la fel de frecvente la bărbați cât și la femei, în timp ce experții continuă să încerce să înțeleagă mecanismul care provoacă ciudata reacție adversă care este sunt uneori fatală, relatează Financial Times.

Primele raporte despre cheagurile de sânge din Europa subliniau că marea majoritate a cazurilor au fost observate la femei – un fenomen care părea să aibă sens în condițiile în care se știe că tipul specific de cheag de sânge afectează femeile aproximativ de două ori mai mult decât pe bărbați. La sfârșitul lunii martie, Germania a anunțat că au existat 31 de cazuri în total, dintre care 29 au afectat femei.

Dar la o conferință de presă organizată miercuri de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, Munir Pirmohamed, președintele Comisiei pentru medicamente din Marea Britanie, un organism consultativ guvernamental, a declarat că rata incidenței formării de cheaguri rare de sânge nu a arătat „nicio diferență” între bărbați și femei.

Agenția Europeană a Medicamentului a mai spus că nu au existat indicii că există un sex cu risc mai mare.

Factorii de risc specifici sexului, pe care experții i-au prezentat ca posibile explicații, au inclus contraceptivele orale, sarcina și terapia de substituție hormonală, care tind să fie factori de risc pentru aceste cheaguri de sânge în timpuri normale.

Sir Kent Woods, profesor emerit de terapeutică și fost director executiv al Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate din Marea Britanie (MHRA), a declarat că datele privind cazurile din Germania de luna trecută „m-au șocat foarte tare în acel moment” și a adăugat că a fost surprins de analizele prezentate săptămâna aceasta de autoritățile de reglementare.

„Acest lucru scoate și schemă ecuația pilulei contraceptive și endocrinele”, a spus el, referindu-se la o teorie care a câștigat teren și conform căreia reacția ar fi provocată de combinația cu pilula contraceptivă orală.

Pirmohamed a declarat miercuri că nu s-au găsit dovezi că pilula a jucat un rol în debutul sau rezultatul acestor boli. „Nu este nevoie în acest moment să restricționăm vaccinul pentru persoanele care iau pastile contraceptive”, a adăugat el.

MHRA a anunțat miercuri că au existat 79 de cazuri de cheaguri rare de sânge, 51 la femei și 28 la bărbați. Din cele 19 decese înregistrate, două treimi au fost femei. În mod similar, autoritatea de reglementare a UE a spus că o proporție mai mare de cazuri a fost observată la femei.

Dar ambele organisme de reglementare au declarat că diferența ar putea fi explicată prin numărul mai mare de femei tinere cărora li s-a administrat vaccinul, în mare parte, deoarece există mai multe femei care lucrează în sănătate și îngrijire decât bărbați, iar acești angajați au primit prioritate la vaccin.

În Anglia, la toate vârstele, cu 7,5% mai multe femei au primit prima doză de vaccin decât bărbații, potrivit datelor publicate joi. La persoanele sub 50 de ani, numărul femeilor care au primit prima doză a fost cu 41% mai mare.

Dr. Sue Pavord, consultant hematolog la Universitatea Oxford Spitale și președinte al Expert Hematology Panel, care a furnizat date către MHRA, a declarat că aproape 100 de cazuri de evenimente rare de coagulare a sângelui au fost identificate în Marea Britanie și aproape jumătate dintre ele erau la bărbați.

„Bărbații și femeile sunt la fel de expuși riscului de a suferi această afecțiune”, a adăugat ea.

Pavord a spus că numărul mediu de zile după vaccin când persoanele se prezintă pentru prima dată la spital este de 12, iar vârsta celor afectați a fost de la 18 la 77 de ani, deși aproximativ 80% au fost sub 60 de ani.

Ea a menționat, de asemenea, că, deși o mare atenție a fost acordată unui anumit tip de cheag de sânge din vena care se îndreaptă spre creier, cunoscut sub numele de tromboză a sinusului venos cerebral, aceasta a reprezentat doar 60% din cazuri. Cheagurile din alte vene și artere, inclusiv cele din abdomen și membre, erau de asemenea frecvente, a spus ea.

Nu au fost identificate cazuri de evenimente trombotice rare, asociate cu un număr scăzut de trombocite, la persoanele care au primit vaccinul BioNTech / Pfizer, potrivit Pavord.

„Sunt reticentă să spun că este 100 la sută AstraZeneca pentru că nu știm încă, dar se pare că este AstraZeneca”, a spus ea. Ea a subliniat că publicul ar trebui să aibă grijă la simptomele neobișnuite care apar la cinci sau mai multe zile după administrarea vaccinului, inclusiv dureri de cap severe, persistente, dureri abdominale sau vărsături.

Specialiștii în hematologie au fost nedumeriți de bolile de coagulare observate la cei mai mulți tineri care au fost imunizați cu AstraZeneca.

Se pare că există un consens din ce în ce mai mare că afecțiunea este cauzată de un răspuns imunitar puternic. Tinerii sunt mai predispuși să sufere de această afecțiune, deoarece sistemul lor imunitar are tendința de a fi mai puternic.

În toate aceste cazuri, s-au activat anticorpi specifici care determină organismul să producă niveluri ridicate de trombocite, celule care ajută la formarea cheagurilor de sânge. Dar cheagul de sânge în sine folosește toate trombocitele produse, crescând riscul de sângerare severă.

Johannes Oldenburg, profesor de medicină transfuzională la Universitatea din Bonn, a declarat că există încă mai multe teorii cu privire la geneza științifică a reacției. „Ar putea fi legat de formula vaccinului sau de proteina spike pe care o folosește”, a adăugat el, „sau ar putea fi ceva specific cu privire la răspunsul inflamator pe care îl provoacă”.

Dar nimeni nu a reușit să identifice factori de risc care stau la baza la sutele de persoane afectate până acum de această afecțiune.

„Nu are nimic de-a face cu pilula contraceptivă sau cu alți factori de risc comuni pentru tromboză – este un mecanism complet diferit”, a spus Oldenburg. „Nimeni nu poate prezice cine va dezvolta această complicație. Nu se poate face niciun test – este complet necunoscut. ”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro