Primaria Bucuresti se pregateste sa emita obligatiuni de jumatate de miliard de euro
Primaria Capitalei vrea sa emita obligatiuni in valoare de 500 milioane de euro pentru a refinanta euroobligatiunile emise de municipalitate in anul 2005. Pana acum Primaria Capitalei nu a platit nimic din cele 500 milioane de euro luate in 2005, iar data scadenta a imprumutului este in luna iunie a acestui an, astfel ca trebuie in urmatoarele 5 luni sa faca rost bani, fiind nevoita sa emita noi obligatiuni pentru a face rost de bani. In comparatie, bugetul Primariei Capitalei pe 2014 a fost de circa 900 milioane de euro.
„Municipiul Bucuresti a initiat, la data de 12.11.2014, procedura de achizitie de servicii financiare de intermediere pentru emiterea si vanzarea de obligatiuni denominate in RON, destinate refinantarii emisiunii de euroobligatiuni din anul 2005. La aceasta procedura de achizitie au depus oferte urmatorii operatori economici, avand calitatea de intermediari autorizati sa presteze servicii si activitati de investitii financiare, conform legislatiei in vigoare privind piata de capital: Asocierea Banca Comerciala Romana SA si BRD Group Societe Generale SA si Asocierea Raiffeisen Bank SA, Nomura International plc si BT Securities SA. In urma derularii procedurii de achizitie, contractul de servicii financiare de intermediere a fost atribuit ofertantului Asocierea Raiffeisen Bank SA, Nomura International plc si BT Securities SA”, se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.
Mai exact, municipalitatea a selectat pana in prezent consortiul care va cauta banii.
„Anuntul face referire la servicii de intermediere financiara, asta inseamna ca am selectat un consortiu care va cauta si ne va aduce noua cea mai buna asociere bancara care sa ne finanteze acest imprumut de 500 milioane de euro in vederea achitarii in aceasta vara a imprumutului de 500 de milioane de euro luat in urma cu zece ani. Le vom achita si vom ramane ca in urmatorii zece ani sa achitam aceasta suma. Din creditul luat in 2005, Primaria nu a achitat niciun leu. In fiecare an au fost achitate doar dobanzile – circa 20 milioane lei/an”, a explicat Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, pentru HotNews.ro.
Acesta atrage atentia ca exista riscul ca Primaria Capitalei sa nu isi poate face bugetul pe anul acesta daca nu gaseste pana la redactarea bugetului (ianuarie-februarie) suma necesara pentru acoperirea emisiunii de obligatiuni din 2005.
„Daca nu avem un contract cert de finantare pentru aceasta valoare – 500 milioane de euro – va trebui sa prevedem in bugetul municipalitatii la sectiunea cheltuieli achitarea din bugetul municipalitatii a acestei sume. Practic la un buget estimat la apropximativ un miliard de euro, inseamna jumatate din buget. Este greu de realizat un buget in conditiile acestea fiindca asa cum se stie, cheltuielile de personal si subventiile pentru RADET si RATB sunt aproape 500 milioane de euro. Mai raman foarte putini bani pentru cheltuieli materiale, iar pentru investitii deloc”, a explicat Pieptea.