Sari direct la conținut

Primaria Bucuresti va inchiria locuinte de pe piata libera  pentru cazurile sociale

HotNews.ro
Gabriela Firea, Foto: Hotnews
Gabriela Firea, Foto: Hotnews

Primaria Capitalei va inchiria locuinte de pe piata libera pentru cazurile sociale si cele de urgenta pe o perioada de 12 luni, potrivit unui proiect de hotarare adoptat miercuri de Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In proiectul de hotarare nu se precizeaza nici cate locuinte vrea sa cumpere Primaria nici ce suma va aloca pentru asta, nici in ce conditii se vor inchiria. In plus, in urma cu cateva luni municipalitatea si-a infiintat o firma pentru constructia de locucuinte, dar care nu a facut nimic pana acum.

„Pana la momentul in care Trustul Metropolitan de Constructii va finaliza constructia de locuinte, apelam la o etapa premergatoare si inchiriem locuinte de pe piata libera, dupa o negociere foarte serioasa, astfel incat aceste familii sa isi gaseasca o rezolvare a situatiei locative. Criteriile sunt prevazute de lege, procesul va fi unul transparent”, a declarat primarul general.

Selectia imobilelor ce vor fi inchiriate se va face de catre o comisie mixta stabilita de Primarul general si vor ajunge la familiile de pe lista de prioritati. La nivelul Primariei Capitalei exista 3.000 de cereri pentru locuinte sociale, iar la nivelul Capitalei circa 18.000, a declarat Tudor Tim Ionescu, consilier general.

„In prezent la Primaria Municipiului Bucuresti – Directia Patrimoniu – Serviciul Spatiu Locativ si cu Alta Destinatie sunt inregistrate un numar mare de solicitari privind cererea de locuinte sociale, solicitari pentru care Primaria Municipiului Bucuresti se preocupa in a gasi solutii pentru rezolvarea acestora, indeosebi prin identificarea de amplasamente pentru edificarea unor ansambluri de locuinte, incluzand si cladiri cu functiuni sociale in vederea asigurarii de unitati locative catre cetatenii aflati in situatii locative deosebite, respectiv, pentru persoanele evacuate, inclusiv din Centrul Istoric, cazurile sociale, si cele de urgenta, insa acesta este un proces care presupune parcurgerea unor etape. Avand in vedere faptul ca exista un numar mare de solicitari pentru locuinte sociale, cat si un deficit de locuinte sociale libere, iar legislatia in vigoare respectiv, Legea nr. 114/1996 privind locuintele, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, H.G.R. nr. 1275/2000 privind Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 114/1996 si O.U.G. nr. 74/2007 privind asigurarea fondului de locuinte sociale destinate chiriasilor evacuati sau care urmeaza a fi evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari, prevede asigurarea necesarului fondului de locuinte, ca o solutie interimara existenta ar fi posibilitatea demararii procedurilor pentru identificarea de locuinte de pe piata libera in vederea inchirierii de catre Municipiul Bucuresti pentru cazuri sociale si cele de urgenta”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Primaria Capitalei a identificat cele 6 amplasamente pe care Trustul Metropolitan de constructii va demara procedurile preliminare pentru edificarea unor ansambluri de locuinte, pentru tineri, de serviciu sau sociale, unele dintre acestea incluzand si cladiri cu functiuni sociale, a anuntat primarul Gabriela Firea la prezentarea bilantului de 1 an de mandat. Este vorba de construirea a 6570, cel mai mare ansamblu fiind in sectorul 6 si ar urma sa aiba 5.000 locuinte sociale.

Cele 6 terenuri sunt:

– Str. Mexic nr. 19, sect. 1, 34.450 m2, 700 de unitati locative + gradinita

– Str. Aviator Banciulescu nr. 5, sect. 2, cca. 1,9 ha, cca. 250 unitati locative

– Calea Dudesti nr. 165, 3133 m2, 100 unitati locative

– Str. Ion Sahighian nr. 6, sect. 3, 7470 m2, 300 unitati locative

– Str. Orastie nr. 12, sect. 4, 7685 m2, 220 unitati locative

– Str. Aeriana nr. 6, sect. 5, 100.000 m2, 5000 unitati locative + gradinita+ camin de batrani

– Bd. Timisoara nr. 108, sect. 6, 32192 m2, 1400 unitati locativeAlte 10 amplasamente se afla in studiu pentru determinarea compatibilitatii cu astfel de proiecte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro