Sari direct la conținut

Primăria Capitalei mai face un pas pentru accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea a 100 de km din rețeaua de termoficare

HotNews.ro
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres

Consiliul General al Municipiului București a aprobat un proiect pentru reabilitarea a 105,9 kilometri de reţea de termoficare, în valoare totală de 1.572.631.844 lei inclusiv TVA. Proiectul urmează a fi depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. Contribuţia Municipiului Bucureşti va reprezenta cofinanţarea în cuantum de 26.468.783 lei din cheltuielile eligibile ale proiectului, cât şi cheltuielile neeligibile, reprezentând TVA, în valoare de 249.192.658 lei.

Proiectul vizează modernizarea reţelei de transport a agentului termic şi presupune redimensionarea acesteia şi înlocuirea conductelor clasice din oţel existente cu conducte noi din oţel, în soluţie preizolat.

Consilierii generali au adoptat miercuri și planul anual de evoluţie a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044. De la tariful practicat în prezent pentru populaţie, respectiv 137 lei/Gcal fără TVA, tarifele ar urma să înregistreze o creştere medie anuală de 7% până în anul 2030, ulterior această creştere fiind de aproximativ 2% anual. Pentru consumatorii non-casnici tariful plătit depinde de tipul de sistem la care sunt racordaţi. Astfel, tariful plătit pentru utilizatorii conectaţi la sistemul de transport este de 70,04 Euro/Gcal, după care este prevăzută o creştere medie anuală de 2%. Tariful estimat pentru consumatorii non-casnici conectaţi la sistemul de distribuţie este de 77,79 Euro/Gcal în anul 2020, după care urmează o creştere medie anuală de 2% pentru întreg intervalul de prognoză. Rămâne de văzut dacă municipalitatea va subvenționa sau nu creșterea de tarif.

Studiul include şi nivelurile de suportabilitate a preţurilor pentru termoficare, raportate la venitul mediu respectiv la venitul minim. Acestea sunt pentru anul 2019 de 354 lei/Gcal raportat la venitul mediu şi de 211 lei lei/Gcal raportat la venitul minim. Pentru 2020 ar urma să fie de 368 lei/Gcal raportat la venitul mediu şi de 222 lei/Gcal raportat la venitul minim, în timp ce pentru 2021 sunt prevăzuţi 383 lei/Gcal raportat la venitul mediu şi 230 lei/Gcal raportat la venitul minim.

Potrivit studiului, în ambele scenarii, gradul de suportabilitate este depăşit la nivelul tarifului integral, rezultând un necesar de subvenţionare a preţului gigacaloriei pe întreg orizontul previzionat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro