Sari direct la conținut

Primaria Capitalei nu a autorizat marsul biciclistilor programat pentru 10 mai

HotNews.ro
Primaria Capitalei nu a autorizat marsul biciclistilor programat pentru 10 mai

Primaria Municipiului Bucuresti nu a dat autorizatie pentru organizarea marsului biciclistilor programat pentru sambata, 10 mai. Reprezentantii municipalitatii spun ca pe acelasi traseu in zilele de 9, 10 si 11 mai se desfasoara manifestari de amploare, organizate de mai multe insitutii ale Statului, cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei.OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti, organizatori ai marsului de sambata, sustin ca protestul respecta toate cerintele legale si ca municipalitatea face un abuz.

„Organizatorii marsului nu au obtinut aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Toate adunarile publice sunt stabilite in cadrul Comisiei pentru Aprobarea Adunarilor Publice, din care fac parte reprezentanti ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, ai Brigazii Rutiere a DGPMB, ai Directiei Generale a Jandarmeriei Municipiului Bucuresti, ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei si ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Serviciului de Protectie si Paza, ASSMB si ALPAB. Primaria Capitalei precizeaza ca OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti, autointitulati organizatori ai marsului din 10 mai, nu respecta legea nr. 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice”, se arata intr-un comunicat al municipalitatii.

Mai exact, reprezentantii Primariei spun ca nu se respecta urmatoarele articole din lege:

– Art. 2. – Adunarile publice trebuie sa se desfasoare in mod pasnic si civilizat, cu protectia participantilor si a mediului ambiant, fara sa stanjeneasca folosirea normala a drumurilor publice, a transportului in comun, cu exceptia celor autorizate „

– Art. 5. (2) De asemenea, este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora.

– la art.10 alin 1 al legii 60/1991, se stipuleaza ca organizarea adunarilor publice este interzisa daca „in perioada, locul si pe traseele unde acestea ar urma sa se desfasoare se executa lucrari edilitar-gospodaresti de amploare”. „Precizam ca traseul anuntat de catre OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti vizeaza zone pe care se executa lucrari edilitare cum ar fi Arcul de Triumf si Calea Victoriei”, sustin reprezentantii municipalitatii.

„In ziua de 9, 10 si 11 mai, in Capitala Romaniei se desfasoara manifestari de amploare, organizate de mai multe insitutii ale Statului, cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei. Una dintre aceste manifestari este Festivalul Muzicilor de Fanfara, la care participa peste 800 de artisti din 12 state ale Uniunii Europene, eveniment aprobat in Comisia de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Este vorba despre o parada a fanfarelor, care se desfasoara pe traseul Piata Unirii – Piata Constitutiei. Cererea OPTAR si a Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti coincide cu traseul paradei si locul de desfasurare a Festivalului Muzicilor de Fanfara, deja aprobat de catre Comisie (bd-ul Libertatii-Piata Constitutiei – bd-ul Unirii)”, se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Mai mult, reprezentantii Primariei Capitalei acuza organizatorii marsului ca desi nu indeplineau conditiile Legii 60/1991 si nici nu au primit aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, „au promovat un eveniment catalogat ilegal, inducand in eroare persoanele de buna credinta, care doresc sa participe la manifestari autorizate de promovare a transportului alternativ”.

„Mai mult decat atat, desi organizatorii marsului biciclistilor sustin ca promoveaza transportul alternativ, un stil de viata sanatos si drepturi pentru cetateni, facand apel la Lege, chiar ei sunt cei care o incalca, ignorand de fapt legislatia si siguranta cetateanului. Precizam ca de-a lungul anilor, Primaria Municipiului Bucuresti a sprijinit si a incurajat mersul cu bicicleta in Capitala. OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti au primit aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, ori de cate ori cererile au fost conforme legii 60/1991.Totodata, pentru incurajarea transportului alternativ, Primaria Capitalei este partener al Asociatiei BateSaua in organizarea evenimentului Bicilesti, care se desfasoara la fiecare doua saptamani pe bulevardul Kiseleff din Capitala”, se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.

OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti, organizatori ai marsului de sambata, sustin ca protestul respecta toate cerintele legale.

„Primaria Generala a emis un document prin care se doreste incalcalcarea dreptului de exercitare a libertatii de exprimare a opiniilor politice, sociale sau de alta natura￯, drept garantat prin Legea 60/ 1991. Organizatorii au depus notificarea cu privire la desfasurarea marsului inca din luna ianuarie (16.01.2014), fiind inregistrata de Primaria Municipiului Bucuresti cu numarul 121405 (vezi documentul in anexa). Acest document a fost inregistrat apoi la Cabinetul Secretarului General sub nr 118/6/17.01.2014. (vezi documentul in anexa).Termenul legal in care Primaria trebuia sa anunte eventualele motive legale pentru care protestul nu poate avea loc trebuiau transmise organizatorilor in maxim 48 de ore. Ieri (7 mai), s-a comunicat ca notificarea protestului a fost reinregistrata cu numarul 118/6/29.04.2014. Mentionam ca reinregistrarea unui document este, conform Codului Penal, un fals. In documentul primit se precizeaza „cererea nu poate fi solutionata favorabil”. In luna aprilie, organizatorii au fost chemati la Comisia de Ordine Publica din cadrul Primariei, la 3 luni dupa ce marsul indeplinea deja formele legale de organizare. Neoficial, ni s-a comunicat faptul ca Primarul Sorin Oprescu nu este de acord cu marsul. Acest dezacord nu este stipulat in Legea 60/ 1991.”, a postat OPTAR pe pagina de facebook.

„Consideram atitudinea primariei abuziva si lipsita de responsabilitate, in conditiile in care un mars de amploarea aceluia anuntat pentru sambata necesita sprijinul autoritatilor pentru asigurarea ordinii publice. Inca o data, Primaria Municipiului Bucuresti manifesta dispret pentru nevoile si drepturile cetatenilor, limitandu-le dreptul fundamental si incercand o actiune de intimidare cu doar doua zile inainte de protest. In conditiile in care administratia nu a comunicat in termenul legal eventuale motive pentru care marsul nu poate avea loc, marsul va avea loc, organizatorii indeplinind toate prevederile legale stipulate de Legea nr. 60/1991. Anuntam public ca organizatorii vor depune plangere pentru abuz in cazul in care cetatenii vor fi obstructionati de catre autoritati in desfasurarea actiunii care, conform Legii Privind Organizarea si Desfasurarea Adunarilor Publice, este legala”, mai scriu organizatorii marsului pe facebook.com

Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti a anuntat inca de acum cateva saptamani ca va organiza un mars de protest, sambata, 10 mai 2014, nemultumiti de faptul ca Primaria Capitalei nu incurajeaza mersul cu bicicleta ca mijloc de transport in mediul urban. Biciclistii sunt nemultumiti si de faptul ca autoritatile locale, prin proiectele aprobate in cadrul Consiliului General si prin alocarile bugetare de anul acesta, incurajeaza doar transportul cu masina personala, in detrimetrul altor solutii alternative de transport.

„N-ai piste pentru bicicleta, n-ai parcuri, n-ai trotuare pe care sa poti umbla. Oricat ar vrea Primarul Sorin Oprescu, Podul Basarab nu le poate tine locul acestora. Asa ca hai cu bicicleta pe strada si spune-i primarului Oprescu ca vrei un oras pentru oameni”, a declarat Andrei Gaitanaru, reprezentant al Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti.

Acesta este al treilea an in care Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti organizeaza marsuri de protest in Bucuresti. La protestul de anul trecut au participat cateva mii de biciclisti.

„Dupa ce aproximativ 100 de km de piste pentru biciclete au fost desfiintate de catre Politia Rutiera si, deci, peste 10 milioane de euro au fost cheltuiti ilegali, bicilistii din Bucuresti sunt in continuare nevoiti sa isi negocieze locul in oras. Desi incurajarea transportului nemotorizat este o directie de dezvoltare urbana obligatorie (avand in vedere obligativitatea de a realiza Planurile de Mobilitate Urbana Durabila), Primaria Municipiului Bucuresti nu da semne ca a facut din infrastructura durabila o prioritate. Daca autoritatile locale din Bucuresti ar incuraja mersul pe bicicleta, s-ar crea peste 2000 de locuri de munca si 132 de vieti ar fi salvate in fiecare an de la moartea prin afectiuni pulmonare provocate de noxe auto, potrivit ultimului raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii”, se arata intr-un comunicat emis de Comunitatea Biciclistilor.

Reprezentantii ONG-ului sustin ca in Bucuresti, biciclistii sunt dezavantajati din mai multe puncte de vedere.

„In lipsa unei infrastructuri dedicate, biciclistii sunt nevoiti sa lupte pentru locul lor in trafic. Legislatia ii trimite pe carosabil fara sa ii protejeze, iar soferii ii trimit pe trotuar, adica pe o infrastructura specifica pietonilor sufocata, insa, de masini parcate.Pietonii si utilizatorii mijloacelor de transport in comun sunt, de asemenea, categorii defavorizate ale Bucurestiului: trotuarele sunt, in multe dintre locuri, transformate in parcari, semafoarele sunt prea dese si prea lungi. Toate acestea descriu un oras in care masinile personale au prioritate, iar administratia locala e interesata doar de pasaje subterne si poduri suspendate”, se mai arata in comunicatul emis de Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti.

Traseul marsului:

Bulevardul Maresal Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff – Piata Victoriei – Soseaua Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – Soseaua Grozavesti – Intoarcere la Intrarea Grozavesti – Soseaua Grozavesti – Pasajul Basarab – Soseaua Nicolae Titulescu – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Bulevardul Schitu Magureanu – Pod Izvor – Splaiul Independentei – Bulevardul Libertatii – Bulevardul Natiunile Unite – Strada Izvor – Calea 13 Sepembrie – Bulevardul Libertatii – Bulevardul Unirii – Bulevardul Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro