Primaria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea Centurii Verzi a Bucurestiului
Primaria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea documentatiei tehnice aferente proiectului centurii verzi a Bucuresgtiului, potrivit unui proiect de hotarare adoptat miercuri de Consiliul General. Despre acest proiect se discuta inca din 2005, de pe vremea primarului Adriean Videanu, dar nu s-a facut nimic.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat la inceputul sedintei de Consiliu General ca situatia de acum este dezastruasa Bucurestiul avand o suprafata impadurita de 0,37 mp la 1000 locuitori fata de 30 de ha cat prevede norma europeana.
In plus, edilul a declarat ca realizarea acestui proiect se afla in toate programele de guvernale locala, propuse de partide in campania electorala.
„Realizarea Centurii Verde a Municipiului Bucuresti se constituie intr-un obiectiv strategic pentru capitala fiind o resursa naturala importanta cu rol in combaterea efectelor schimbarilor climatice, reducerea poluarii aerului, marirea suprafetelor de spatiu verde, si o oportunitate de stimulare a dezvoltarii ariei metropolitane a capitalei prin amenajarea unor poli de interes turistic si de agrement. Extinderea suprafetelor impadurite in zonele de jurul capitalei pentru imbunatatirea climatului urban a fost prevazuta ca masura in documentele strategice de urbanism atat pentru Municipiul Bucuresti (Planul Urbanistic General) cat si pentru zona metropolitana cuprinsa in Centura Verde Galbena a capitalei, prevazuta in Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal-zona aglomeratiei urbane si zona metropolitana a municipiului Bucuresti. Datorita deficitului de paduri -parc in jurul capitalei trebuie acordata o atentie deosebita cresterii suprafetelor impadurite in vederea restabilirii normei de 30 ha de paduriparc/1000 locuitori”, se arata in expunerea de motive a proiectului.
Initierea acestui proiect complex presupune elaborarea studiilor pentru identificarea terenurilor pretabile la impadurire, a conditiilor pedologice si hidrogeologice, a speciilor adecvate de arbori, precum si stabilirea statutului juridic al terenurilor propuse. Implementarea acestui proiect necesita incheierea unor acorduri/protocoale cu autoritatile din judetul Ilfov pentru a introduce programe de impadurire a unor suprafete de la limita /vecinatatea orasului si identificarea surselor de finantare, potrivit sursei citate.