Primaria Capitalei vrea sa acceseze fonduri nerambursabile de 3,5 milioane lei pentru inventarierea monumentelor funerare din Cimitirul Bellu si introducerea in circuitul turistic
Primaria Capitalei vrea sa acceseze 3,5 milioane lei, fonduri nerambursabile, prin Mecanismul Financiar Spatiul Economic European, pentru inventarierea patrimoniului din Cimitiru Bellu, potrivit unui proiect aprobat joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Proiectul, intitulat „Repertoriul patrimoniului funerar – Ansamblul Cimitirului Serban Voda – Bellu” are drept scop „cercetarea patrimoniului funerar din cadrul ansamblului, in vederea realizarii unei baze de date cu utilizari multiple”.
„Acest studiu va ajuta la cresterea atractivitatii turistice, la constientizarea valorii la nivelul comunitatii, la cunoasterea monumentelor istorice din cadrul ansamblului si a valorii peisagere”, se precizeaza in expunerea de motive a primarului general, Sorin Oprescu.
Dupa finalizarea „studiului amanuntit al patrimoniului funerar” , municipalitatea va realiza un site, ghiduri, dar si un film documentar.
„In timpul scurs de la infiintare, aici au fost inmormantati nenumarati fruntasi ai tarii: reprezentanti ai vietii stiintifice si culturale, descendenti ai unor mari familii boieresti, politicieni renumiti si carmuitori de seama ai orasului. Valoarea acestui obiectiv nu se datoreaza insa, doar galeriei de personalitati, ci si operelor de arhitectura si de arta funerara, multe dintre ele realizate de artisti renumiti. Dintre constructiile funerare insemnate amintim impresionantele cavorui proiectate de Ion Mincu pentru familiile Cantucuzino, Ghica si Gheorghieff, capela Toma Stelian realizata de Ion Berindei sau delicatul baldachin al familiei Linche de Moissac, datorat lui Albert Galleron”, se precizeaza in raportul de specialitate al municipalitatii.
Cimitirul Bellu are statut de monument istoric. De asemenea, in cadrul cimitirului au mai fost clasate ca monumente inca 178 de obiective individuale. Dintre acestea, 22 monumente , printre care si mormintele lui Caragiale, Eminescu, paciurea, Parvan si Mincu, sunt incadrate in categoria A – monumente de importanta nationala.
Termenul limita pentru depunerea candidaturii in vederea obtinerii finanatarii nermabursabile este 7 aprilie 2014.