Sari direct la conținut

Primaria sectorului 1 a reabilitat termic 210 blocuri in 2013

HotNews.ro
Bloc reabilitat termic, Foto: Primaria sector 1
Bloc reabilitat termic, Foto: Primaria sector 1

In 2013, Primaria sectorului 1 a reabilitat termic 210 blocuri aflate pe raza sectorului, potrivit unui comunicat emis de institutie. In total, din 2007 pana in prezent, administratia locala a reabilitat termic 628 de blocuri, 65% din imobilele eligibile de a intra in acest program. In sectorul 1, proprietarii nu constribuie cu nimic la reabilitarea termica a imobilelor in care locuiesc.

In 2014, Primaria Sectorului 1 si-a propus sa reabiliteze termic inca 190 de blocuri. La 35 dintre acestea lucrarile de anvelopare au demarat inca din ultimul trimestru al acestui an, sustin reprezentantii institutiei.

„Reabilitare termica este o investitie economica pe timp de criza. Aplicarea proiectului inseamna cresterea valorii de piata a locuintelor, cresterea economiilor cetatenilor prin scaderea costurilor de intretinere a locuintei, reducerea risipei de resursa energetica, precum si imobile cu un aspect urbanistic placut care schimba radical aspectul cartierelor Sectorului 1”, afirma Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

„In Sectorul 1, odata cu anveloparea gratuita a blocurilor proprietarii primesc gratuit si certificatul de performanta energetica al cladirii. Certificatul energetic se acorda pe bloc si nu pentru fiecare apartament in parte.

Incepand cu data de 20 iulie 2013, data la care a intrat in vigoare legea care reglementeaza performanta energetica a locuintelor, proprietarii de imobile nu-si mai pot vinde sau inchiria locuinta in lipsa certificatului energetic. Astfel, contractul de vanzare – cumparare si cel de inchiriere pot fi anulate daca locuinta nu este auditata din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic. Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atesta performanta energetica a cladirii si a instalatiilor aferente”, se mai arata in comunicatul Primariei.

Potrivit Primariei, lucrarile de interventie la anveloparea blocurilor de locuinte constau in: izolarea termica a peretilor exteriori; inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte cu tamplarie performanta energetic; termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel, in cazul existentei sarpantei; izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care, prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter; lucrari de demontare a instalatiilor si a echipamentelor montate, aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de reabilitare termica, precum si lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro