Primaria sectorului 3, obligata sa demoleze un bloc de zece etaje ridicat pe Calea Dudesti. Decizia poate fi atacata cu recurs
Primaria sectorului 3 este obligata de instanta sa demoleze un bloc de zece etaje ridicat ilegal pe Calea Dudesti nr. 94 din Capitala, potrivit unei hotarari pronuntata luni de Judecatoria sector 3. Blocul se afla intr-o zona de cladiri cu patru etaje, iar vecinii sunt nemultumiti ca blocul de 10 etaje a fost construit la cativa metri de ferestrele lor si le-a luat lumina. Procesul a fost intentat de unul dintre vecinii afectati, Maria Dinescu, aceasta fiind sustinuta si de Asociatia Salvati Bucurestiul, iar decizia judecatoriei poate fi atacata cu recurs.
In Capitala, instanta a decis demolarea a inca doua cladiri ridicate ilegal – turnul de langa biserica Sfantul Iosif si un bloc de pe str. Aurel Vlaicu 120-122 – insa pana in prezent nu s-a demolat nimic deoarece aceasta sarcina revenea administratiei locale, iar aceasta nu a actionat. In cazul blocului de pe Dudesti premiera este ca imobilul poate fi demolat atat de Primaria sector 3 cat si de vecinii afectati.
„Prin edificarea acestui imobil ne-au fost aduse destul de multe prejudicii. Este un imobil de 10 etaje, iar noi avem un imobil de 3 etaje. Imobilul respectiv a fost construit foarte aproape de noi, la o distanta sub cea legala, ceea ce ne-a si prejudiciat structura de rezistenta a casei, ne-a luat lumina diurna. Noi suntem nevoiti si ziua sa aprindem lumina electrica. De asemenea, constructorul nu a tinut cont de inaltimea zonei, care este o zona de patru etaje, deci a construit un colos intr-o zona de case. Apoi ne-a fost depreciata calitatea vietii, ne-au aparut fisuri in imobil. Ne-a fost incalcat dreptul de proprietate intrucat constructorul acestui imobil a facut subzidiri pe proprietatea noastra fara sa ne ceara acordul”, a declarat Maria Dinescu, vecina afectata, proprietara imobilului din Calea Dudesti 96.
Decizia Judecatoriei sector 3 poate fi atacata cu recurs. Daca sentinta se va mentine, se va inregistra o premiera, deoarece acesta este singurul caz de pana acum in care vecinii afectati vor putea demola cladirea ridicata ilegal.
„Prin hotararea pronuntata luni in dosarul 40971/301/2012, Judecatoria Sectorului 3 a dispus obligarea Primarului Sectorului 3, a constructorului Ion Chirita si a proprietarilor terenului, familia Dimcevici, la demolarea constructiei ilegale din Calea Dudesti nr. 94. Decizia aceasta nu este definitiva. Ea a fost pronuntata in fond. Urmeaza doua cai de atac, un apel si un recurs. Daca va ramane irevocabila in forma aceasta, paratii – Primaria sector 3 – cat si proprietarii care au construit trebuie sa demoleze. Daca ei nu vor demola, doamna Dinescu va putea demola cladirea pe cheltuiala paratilor”, a declarat Oana Poenaru, avocat Salvati Bucurestiul.
Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat ca pentru demolarea blocului de zece etaje ar fi nevoie de 60.000 – 100.000 de euro. „In situatia in care doamna Dinescu nu are acesti bani, Primaria sectorului 3 poate fi executata si apoi sa demoleze”, a explicat acesta.
Pe 12 mai 2008 primarul sectorului 3 la vremea respectiva, Liviu Negoita, a emis o autorizatie de construire pentru edificarea unui bloc cu parter si 5 etaje pe Calea Dudesti nr. 94. Pe 23 mai 2008, Primaria a emis o noua autorizatie pentru aceasta adresa, de data aceasta pentru un bloc cu 7 etaje. In noiembrie 2008 vecinii din Calea Dudesti nr. 96 au solicitat Tribunalului Bucuresti anularea celor doua autorizatii. In mai 2009 Primarul Sectorului 3 a emis o noua autorizatie de construire la aceasta adresa, de data aceasta pentru un bloc cu 8 etaje, desi procesul pentru anularea primelor doua autorizatii era pe rol.
Pe 3 noiembrie 2009 Tribunalul Bucuresti a anulat primele doua autorizatii de construire. Cu toate acestea pe 5 noiembrie 2009, primarul sectorului 3 a emis si a patra autorizatie pentru aceasta adresa, pentru un bloc cu noua etaje. Pe teren s-a construit un imobil parter si 10 etaje.
Aceasta este a treia hotarare de demolare a unei constructii ilegale pronuntata in Bucuresti, dupa deciziile de demolarea a constructiilor din str. Aurel Vlaicu 120-122 si Cathedral Plaza.
Blocul construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu 120-122
Bloc Aurel Vlaicu
Foto: Hotnews
In 2013, instanta a decis demolarea blocului de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu nr. 120-122. Primaria Sectorului 2 a emis in aprilie 2008 autorizatie de construire pentru un imobil de 6 etaje, dar proprietarii – Busuioc Andrei Horia si Cucu Victor – au construit un bloc de zece etaje, cu o amprenta la sol mult mai mare. Procesul a fost intentat de Asociatia ProDoMo. Primaria sectorului 2 trebuia sa demoleze cladirea, insa pana acum nu s-a intamplat nimic desi a trecut mai bine de un an.
„In august 2013 am notificat Primaria sector 2 sa ne comunice cand vor demola. Am primit un prim raspuns, ca a fost emisa o dispozitie de primar pentru demolare si se va demola. In ceea ce priveste data, ni s-a spus ca nu ni se poate comunica deoarece nu a fost finalizata etapa de achizitie publica a unei firme de proiectare pentru realizarea proiectului de desfiintare si estimarea costurilor de desfiintare a constructiei realizate cu incalcarea autorizatiei de construire. La aceasta faza suntem din iunie 2014”, a declarat Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo.
Este de remarcat ca Ion Chirita este constructorul si investitorul constructiei din Calea Dudesti 94, al constructiei din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122 si al constructiilor ilegale in desfasurare din Parcul Tineretului.
De ce nu s-a demolat Cathedral Plaza
Cathedral Plaza
Foto: Hotnews
In ianuarie 2013, dupa 7 ani de procese, de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea cladirii Cathedral Plaza la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti deoarece turnul de birouri a fost ridicat langa Catedrala Sfantul Iosif. Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri. Acesta a facut contestare la executare, sentinta fiind pronuntata in urma cu cateva zile, dar a pierdut procesul. Acum, avocatii Arhiepiscopiei Romano-Catolice spun ca vor face plangere penala primarului general pentru abuz in serviciu daca nu demoleaza turnul de birouri.
„Din pacate in cazul Cathedral Plaza obtinem in instanta victorie dupa victorie dar nu am ajuns inca sa vedem desfiintata constructia. Singurul lucru pe care il mai avem la dispozitie este plangerea penala pentru abuz in serviciu. Noi ii vom lasa la dispozitie 30 de zile dupa care vom face plangerea penala”, a declarat Ofelia Barsan, avocata Arhiepiscopiei Romano-Catolice in procesul cu proprietarii cladirii Cathedral Plaza.