Sari direct la conținut

Primaria Suceava vrea sa ridice o gradinita in curtea unei scoli pe locul unui parc plantat si crescut de elevi / Profesorii si parintii acuza ca e singurul parc din cartier

HotNews.ro
Parcul din curtea Scolii nr. 9 din Suceava, Foto: Monitorul de Suceava
Parcul din curtea Scolii nr. 9 din Suceava, Foto: Monitorul de Suceava

Primaria Suceava intentioneaza sa construiasca pe fonduri europene o gradinita cu program prelungit in curtea Scolii Generale nr 9 „Ion Creanga”, pe locul unui parc plantat si ingrijit de profesorii si elevii scolii. Cadrele didactice si parintii protesteaza fata de intentia Primariei si acuza ca spatiul verde din curtea scolii este singurul parc din cartier si singura zona verde de care se pot bucura cei peste 1.200 de elevi ai scolii. USR Suceava avertizeaza ca ridicarea unei gradinite in curtea Scolii nr. 9 este ilegala si sutine ca parcul „infiintat de catre parinti, profesori si de comunitatea cartierului Obcini din fonduri proprii si sponsorizari, ingrijit an de an de catre copii si dascali” sa fie trecut in registrul spatiilor verzi din oras.

Pe 10 august Primarul Sucevei Ion Lungu anunta ca intentioneaza sa construiasca pe fonduri europene o gradinita cu program prelungit pentru cartierul Obcini din oras, potrivit Monitorul de Suceava. Noua cladire, insa, ar urma sa fie amplasata in curtea Scolii Generale Nr. 9 „Ion Creanga”, pe locul unui parc plantat si intretinut de profesori si elevi.

Intentia primariei de a defrisa micul parc din curtea scolii a starnit reactii dezaprobatoare in randul cadrelor didactice, a parintilor si scolarilor, dar si a fostilor elevi care au invatat in scoala in anii in care a fost plantat parcul.

Dincolo de ractiile de pe retelele sociale, impotriva intentiei Primarului Ion Lungu de a ridica cladirea gradnitei pe locul parcului a fost initiata si o petitie online.

„Nu intelegem sa cadem victima unui adevarat pogrom ecologic ce se deruleaza de ceva vreme in oras. Parculetul din incinta perimetrului scolii din cartier e sufletul scolii respective, dar si al cartierului deopotriva. Acolo incep si se incheie activitatile fiecarui an scolar”, se arata in petitie.

In continuarea documentului se mai arata ca „ridicarea unei gradinite in spatiul mentionat este cu totul inoportuna. Inainte de toate, spatiul este foarte mic in comparatie cu numarul mare de elevi care sunt deja ai scolii. Mare parte din perimetrul institutiei scolare este ocupat de cladiri (scoala si sala de sport) si terenul de sport. Mai ramane un spatiu foarte mic pentru ca cei peste 1.200 de elevi ai scolii, la care se adauga personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic, sa simta ca pot respira”.

Initiatorii petitie sustin ca Primaria Suceava ar putea gasi si alte zone in cartier unde sa construiasca noua gradinita.

„Nu intelegem cum a fost realizat proiectul depus la Agentia de Dezvoltare Nord-Est dupa spusele primarului, fara o analiza temeinica si consultare publica realizate inainte, sfidandu-se un alt proiect educativ, eco-scoala, din cadrul unui program sustinut de UE, UNESCO si UNEP. Gratie unui efort colectiv al profesorilor si elevilor, Scoala „Ion Creanga” a devenit in anul 2002 prima ECO-scoala din Romania, primind steagul verde si inaugurand parculetul de care suntem legati, profesori si elevi deopotriva”, transmit cadrele didactice intr-o scrisoare deschisa publicata in presa locala.

Fata de proiectul Primariei, USR Suceava a transmis o scrisoare deschisa prin care avertizeza ca edificarea unei cladiri noi in incina Scolii Gimnaziale „Ion Creanga” este ilegala pentru ca s-ar reduce prea mult spatiul verde pe cap de copil in cazul celor pester 1.200 de elevi ai scolii.

„USR Suceava considera necesara protejarea parcului din curtea Scolii Gimnaziale „Ion Creanga”, infiintat de catre parinti, profesori si de comunitatea cartierului Obcini din fonduri proprii si sponsorizari, si ingrijit an de an de catre copii si dascali. Astfel, recomandam ca acest parc de 1.400 m2 sa fie indexat in „Registrul spatiilor verzi din Mun. Suceava” si ocrotit ca atare”, se mai arata in scrisoarea partidului politic.

Primarul Suceveui vrea un acord de principiu in Consiliul Local ca sa ridice gradinita in curtea Scolii nr. 9

Confruntat cu avalansa de reactii dezaprobatoare, edilul Sucevei a precizat ca va fi supus aprobarii Consiliului Local un proiect de acord de principiu de constructie a unei gradinite in curtea Scolii Nr. 9, urmand ca apoi sa fie prezentate mai multe variante de amplasare a cladirii, in incercarea de a salva intregul parc.

Cu toate acestea, mai multe cadre didactice au precizat pentru HotNews.ro ca o astfel de solutie nu elimina posibilitatea ca in cele din urma caldirea noii gradinite sa fie ridicata tot peste actualul parc, iar aprobarea in Consiliul Local a unui acord de principiu va lasa soarta parcului doar in mana Primariei.

„Merg in continuare pe ideea ca singura varianta de a face o gradinita in Obicini este la Scoala Generala Nr.9”, a spus Lungu, intr-o conferinta de presa.

„Nu ascund faptul ca am avut o discutie si cu grupul de consilieri PSD si am cazut de acord sa promovam acest proiect in doua etape. In primul rand voi intra in sedinta CL Suceava din 31 august cu un proiect de principiu de realizare a unei gradinite cu program prelungit in curtea Scolii Generale Nr. 9, cu finantarea asigurata din fonduri europene”, a spus Lungu.

El a adaugat ca prin acest proiect va fi mandatat primarul municipiului Suceava sa intocmeasca documentatia cadastrala si tehnica pe care o va prezenta apoi spre aprobare CL.

„Vom avea posibilitatea legala sa angajam un proiectant, sa facem documentatia cadastrala, sa facem niste simulari, cu mai multe variante de amplasare a gradinitei”, a precizat Lungu.

Imagini de la plantarea primilor copaci in parcul din curtea Scolii nr. 9 din cartierul Obcini, Suceava:

Parcul din curtea Scolii nr. 9 unde Primaria Suceava ar vrea sa construiasca o gradinita:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro