Sari direct la conținut

Primarul din Copsa Mica parcurge circa 320 de kilometri pe jos, pana la Bucuresti, pentru a atrage atentia ca orasul sau nu are apa potabila

HotNews.ro
Primarul din Copsa Mica parcurge circa 320 de kilometri pe jos, pana 
la Bucuresti, pentru a atrage atentia ca orasul sau nu are apa potabila

Primarul din Copsa Mica, Tudor Mihalache, a plecat pe jos pe 18 septembrie, din orasul sau, a ajuns deja la Pitesti si urmeaza sa ajunga la Bucuresti intr-un mars de circa 320 de kilometri pentru a atrage atentia asupra faptului ca in 2017 orasul sau inca nu are apa potabila. Edilul spune ca inainte de adrerarea la Uniunea Europeana, Ministerul Mediului s-a angajat ca va aloca bani pentru realizarea retelei de apa si canal din oras si a statiei de epurare, dar din 2009 nu a mai alocat niciun ban, astfel ca proiectul nu a fost finalizat. Acesta mai spune ca incearca de un an si jumatate sa rezilieze contractul de finantare cu Ministerul, pentru a putea accesa fonduri europene, dar acest lucru nu a fost posbil.

  • Reprezenatantii Ministerului Mediului neaga afirmatiile si spun ca au alocat bani pentru proiect, iar contractul nu l-au reziliat fiindca primarul nu a adus toate actele.
  • Traseul primarului poate fi urmarit pe pagina de Facebook – El Camino – Pelerinajul de Bucharest.

„Am plecat in acest mars deoarece asa mi s-a parut potrivit sa fac. Nu este normal ca in 2017 jumatate din Romania sa nu aiba retele de apa si canal. Copsa Mica se afla printre aceste localitati. Avem o apa care, nu este potabila, nu a fost si nici nu o sa fie in foarte scurt timp. Cu 11 ani in urma, Romania vrea foarte mult sa adere la Europa. Numai ca trebuia sa atingem niste obiective si unul dintre ele era Capitolul 22 – Mediu. Acolo erau doua probleme mari Copsa si Zlatna. Atunci Guvernul s-a grabit, chiar a insistat sa finanteze niste proiecte pe partea de mediu. Si Copsa Mica a atacat trei proiecte, unul dintre ele fiind reteaua de apa si canal pentru Copsa Mica si satele invecinate. Valoarea proiectului a fost 12,5 milioane de euro. Lucrarile au inceput in 2007, iar in 2009 a sistat finantarea. Din 2009 am acumulat datorie de circa 2 milioane de euro, urmatorul Guvern ne-a platit datoria, dar noi am ramas cu penalitatile. In total, Ministerul a platit cam 8 milioane de euro din cele 12,5. Acum ne-ar trebui cam 10 milioane de euro sa terminam deoarece am reactualizat studiul de fezabilitate si aceasta este valoarea. Cam 97% din retelele de apa si canal au fost facute, mai trebuie echipate cu pompe si mai este nevoie de statia de epurare, cea mai scumpa”, a explicat primarul Tudor Mihalache pentru HotNews.ro.

Acesta spune ca desi nu a dat bani pentru finalizarea lucrarilor la statia de epurare, Ministerul Mediului amendeaza Primaria pentru ca deverseaza apele uzate in Tarnava Mare.

In plus, pentru ca Ministerul nu a platit la timp facturile, ca primaria sa plateasca constructorul, acesta din urma – firma SCAMOTER SA – s-a adresat instantei pentru recuperarea banilor, a castigat, iar administratia locala trebuie sa plateasca despagubiri de 700.000 lei, cam jumatate din bugetul de investitii al orasului pe un an.

Acum, edilul spune ca proiectul este eligibil pe fonduri europene si vrea sa renunte la contractul cu Ministerul Mediului, insa de un an si jumatate nu reuseste.

„In trecut, am incercat sa obtinem bani europeni pentru continuarea proiectului, am depus pentru finantare, dar ne-au respins proiectul, unul din motive fiind dubla finantare, ca aveam in derulare proictul cu Ministerul Mediului. In momentul asta noi avem un operator zonal care, spre norocul nostru, ne-a cuprins in master planul lor pe etapa 2016-2020. Ei sunt in curs de proiectare, cu noi inclusi in proiect. Dar avem o problema, trebuie sa reziliem contractul cu Ministerul Mediului si de un an si jumatate nu reusim. Nu au chef. Atat vreau, sa nu ne mai incurce”, a mai spus primarul.

Reprezenatantii Ministerului Mediului neaga aceste afirmatii.

„Precizam ca Ministerul Mediului a decontat toata lucrarile intreprinse de primarie pentru care au fost depuse documentele justificative, conform conventiei de finantare. Astfel, suma totala decontata de MM a fost de peste 47 de milioane de lei si a fost platita de MM catre primaria Copsa Mica in perioada 2006-2015. Finantarea in acest proiect a fost stopata in 2016 la solicitarea explicita a Primariei Copsa Mica si in urma notificarii transmise de primariei privind dorinta de a continua proiectul cu fonduri europene si nu cu fonduri guvernamentale. In consecinta , ministerul Mediului a dat curs demersurilor de incheiere a Acordului de incetare a finantarii. Precizam ca finalizarea acestuia depinde, conform procedurii, de cateva documente care nu au fost inca depuse de beneficiar „, a raspuns Ministerul Mediului la solicitarea HotNews.ro.

In plus, edilul mai spune ca Administratia Bazinala de Apa Mures, de unde orasul cumpara apa, vrea sa creasca pretul de 5-6 ori, desi apa „pute”.

„Pretul apei brute este cel impus prin hotarare de Guvern, de 50 de lei pentru 1000 mc, numai ca administratorul barajului, ABA Mures, doreste sa impuna, suplimentar, un tarif de 5-6 ori mai mare, pentru niste servicii pe care nu pot dovedi ca le presteaza si pentru o apa care literalmente PUTE. Barajul nu este intretinut corespunzator, e plin de namol, sursa de apa nu este in zona de protectie, fara gard imprejmuitor, luciul de apa e plin de balarii, insa ABA Mures are o gramada de angajati acolo, care genereaza inutil niste costuri pe care ei vor ca oamenii din Copsa Mica sa i le plateasca. Fata de pretentiile lor financiare, suntem in instanta, ne judecam fiindca nu vrem sa le platim servicii pe care nu le presteaza. Apa de calitate necorespunzatoare, o trecem printr-o statie de tratare improprie pe care am mostenit-o de la defuncta societate metalurgica din oras si o folosim doar pentru uz menajer(toalete, spalat) fiindca nu poate fi potabilizata”, a mai spus primarul. Orasul Copsa mica are 6.400 de locuitori.

Marsul primarului a inceput pe 18 septembrie, din Copsa Mica si acesta estimeaza ca va ajunge in Bucuresti pe 29 septembrie. Pe 2 octombrie acesta va merge la Platul Cotroceni pentru a vorbi cu Presedintele Klaus Iohannis. Pe 3 octombrie va ajunge la Guvern si Ministerul Mediului. In total, primarul va face pe jos 327.8 kilometri. Marti, edilul a ajuns la Pitesti.

Traseul marsului: Copsa Mica, Axente Sever, Seica Mare, Rusi, Slimnic, Sura Mare, Sibiu, Selimbar, Vestem, Colonia Talmaciu, Talmaciu, Boita, Caineni, Greblesti, Boisoara, Titesti, Poiana – Salatrucu, Valeni, Bujoreni, Vernesti, Valea Danului, Curtea de Arges, Zigoneni, Baiculesti, Stejari, Manicesti, Galasesti, Rogojina, Budeasa Mare, Pitesti, Viisoara, Topoloveni, Leordeni, Cranguri de Sus, Gura Foii, Gaesti, Matasaru, Costestii din Deal, Fusea, Titu, Lunguletu, Slobozia Moara, Tartasesti, Chitila si Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro