Sari direct la conținut

Primarul interimar al sectorului 1: Cinematografele trebuie sa apartina comunitatii locale

HotNews.ro

Viceprimarul si primarul interimar al sectorului 1, Vasile Motoc, solicita RADEF transferarea in regim de urgenta a cinematografelor din sector in administrarea primariei, sustinand ca exista disponibilitatea si resursele financiare pentru a le consolida si reabilita, potrivit Mediafax.

Administratia locala isi manifesta preocuparea pentru situatia celor noua cinematografe si gradini din sectorul 1, aflate momentan in administrarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF), unele dintre acestea aflandu-se intr-o stare avansata de degradare, se arata intr-un comunicat al primariei.

Administratia sectorului 1 solicita RADEF, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii, sa predea cinematografele, inclusiv documentele si bunurile mobile ale acestora, in administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Autoritatea locala isi propune sa reabiliteze si sa consolideze, acolo unde este cazul, cladirile cinematografelor pentru a fi redate circuitului cultural.

„Punerea in siguranta a cladirilor de interes public din Sectorul 1 este o prioritate a administratiei locale. Avem si disponibilitatea si resursele financiare pentru a consolida si reabilita cinematografele din aceasta zona administrativa, asa cum am procedat cu majoritatea scolilor, spitalelor si sediilor administrative pe care le administram. Solicit Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor transferarea in regim de urgenta a cinematografelor din Sectorul 1 in administrarea primariei, pentru ca ele trebuie sa apartina comunitatii locale”, spune Vasile Motoc.

Primaria Sectorului 1 a inceput inca din anul 2009 demersurile pentru trecerea cinematografelor in administrarea Consiliului Local. In conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia sa predea consiliilor locale toate cinematografele pana la data de 3 iulie 2009.

Prin adresa nr. M/532/23.02.2009, Primaria Sectorului 1 a solicitat predarea salilor, iar RADEF a raspuns prin adresa nr. 2039/02.03.2009 ca le va preda in luna iunie 2009. In 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, insa RADEF nu a mai raspuns, spun reprezentantii administratiei locale.

Prin urmare, in 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat in judecata RADEF. A castigat in prima instanta procesul, dar prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor catre consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis si cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta data de Guvern in 2011. In consecinta, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou in judecata RADEF care a fost obligata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 8128/2/2013 sa predea cele noua cinematografe si gradini cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cinematografele din sectorul 1 aflate in administrarea RADEF sunt urmatoarele: Patria, Scala, Excelsior, Dacia, Grivita, Cotroceni, Giulesti, Feroviar si Gradina Parc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro