Sari direct la conținut

Primarul orasului Focsani, Cristi Valentin Misaila, vrea sa introduca o taxa de locuire din 2018

HotNews.ro

Primarul orasului Focsani, Cristi Valentin Misaila, vrea sa introduca o taxa de habitat, potrivit unui proiect de hotarare deConsiliul local aflat in dezbatere publica. Valoarea taxei est de 6 lei/luna pentru persoanele fizice si 10 lei/luna pe angajat pentru persoanele juridice si se va plati incepand cu intrarea in vigoare a proiectului de hotarare, daca acesta va fi adoptat.

Cuantumurile taxei de habitat propuse sunt urmatoarele:

– pentru persoane fizice – 6lei/luna/persoana;

– pentru persoane juridice , institutii publice, fundatii, asociatii, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, liberi profesionisti, etc. : 10lei/luna/salariat.

Taxa se plateste de persoanele fizice care detin locuinte pe raza municipiului Focsani, persoane juridice, institutii publice, fundatii, asociatii, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, liberi profesionisti care au sediul, punctul de lucru, sau desfasoara activitati economice in municipiul Focsani, potrivi sursei citate.

Administratia locala fundamenteaza introducerea taxei de habitat pe necesitatea mentinerii unui mediu inconjurator curat,unui sistem de iluminat public functional si a unei retele de strazi circulabile indiferent de starea vremii sau a anotimpului.

„Taxa pentru habitat se institute si se plateste, pentru curatenia pe drumurile si locurile publice, pentru intretinerea sistemului de iluminat public precum si pentru activitatea de deszapezire a domeniului public pe raza municipiului Focsani. Pentru anul 2018 taxa de habitat se datoreaza incepand cu data la care intra in vigoare prezenta hotarare iar beneficiarii serviciilor de habitat se vor prezenta la Serviciul de Impozite si Taxe Locale al municipiului Focsani in vederea depunerii declaratiei model in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari”, se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit regulamentului de aplicare propus:

– Taxa de habitat se datoareaza anual cu termen de plata in doua rate egale, astfel :

Pana la 31 martie, pentru lunile: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie;

Pana la 30 septembrie inclusiv , pentru lunile: iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.

– Contribuabilii, persoane fizice, au si posibilitatea platii esalonate a obligatiei pentru fiecare luna in parte in baza unei solicitari in acest sens la depunerea declaratiei, termenul de plata in acest caz fiind pana la sfarsitul lunii curente

– Neplata taxei la termenele stabilite atrage dupa sine, calculul si plata majorarilor de intarziere

precum si aplicarea masurilor de urmarire si executare silita prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.

– Calculul taxei de habitat pentru contribuabili se face pe baza declaratiei de impunere a acestora termenul de depunere a declaratiei privind taxa de habitat fiind de 31.03.2018;

– Pentru contribuabilii care devin platitori de taxa de habitat pina la 30 septembrie taxa va fi datorata (scadenta) la urmatorul termen scadent, iar pentru contribuabilii care devin platitori de taxa de habitat dupa data de 30 septembrie taxa va fi datorata (scadenta) dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la data de intai a lunii urmatoare.

Citeste aici regulamentul de aplicare al taxei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro