Sari direct la conținut

Primele obiective in 2011 pentru noul CSM: Independenta justitiei si relatia cu celelalte autoritati si institutii publice

HotNews.ro

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat, joi, in sedinta de plen, cu unanimitate, domeniile de activitate ale institutiei pe 2011, primul fiind independenta justitiei si relatia cu celelalte autoritati si institutii publice, informeaza Agerpres. In sedinta de joi a CSM, noul presedinte al consiliului, Horatius Dumbrava a declarat ca a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu pentru a discuta mecanismul de cooperare si verificare. Prezent la sedinta, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca Romania nu poate sa ofere un mediu de afaceri atractiv daca vor fi acordate in continuare termene lungi de judecata.

Domeniile de activitate ale CSM pe 2011 sunt independenta justitiei si relatia cu celelalte autoritati si institutii publice – cooperare interinstitutionala; consolidarea si eficientizarea institutionala a CSM si a institutiilor coordonate; eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor – reforma si performanta judiciara; transparenta si integritate; relatia cu UE si organisme internationale; parteneriatul cu societatea civila. Seful CSM a spus ca domeniile au fost adoptate cu unanimitate, iar ele vor avea si subdomenii.

Horatius Dumbrava a subliniat ca schema de personal de la ICCJ reprezinta prioritatea sa zero si spera ca aceasta sa fie si pentru ceilalti membri ai CSM.

Catalin Predoiu

Catalin Predoiu

Foto: HotNews.ro

Catalin Predoiu: Nu putem sa oferim un mediu de afaceri atractiv daca vom continua cu termene lungi de judecata

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, joi, in sedinta plenului noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), ca Romania nu poate sa ofere un mediu de afaceri atractiv daca vor fi acordate in continuare termene lungi de judecata.

In legatura cu volumul optim de activitate, este esential, nu numai din cercurile Comisiei Europene, dar si din randul oamenilor de afaceri, al bancherilor, al camerelor de comert. Ambasadorii statelor membre, la randul lor, primesc semnale de la investitori. Avem o mare problema cu acest program. Trebuie sa gasim o formula. Eu sunt optimist, trebuie sa gasim o solutie intr-un mod confortabil atat pentru instantele supraaglomerate, cat si pentru justitiabili. Noi nu putem sa oferim un mediu de afaceri atractiv daca vom continua cu judecati care au ca prim termen 6-12 luni la unele instante„, a afirmat Predoiu, citat de Agerpres.

Despre termenele lungi in instante puteti citi mai multe aici.

La capitolul de crestere a responsabilitatii CSM, ministrul a spus ca nu ar trebui sa se faca o conjugare neaparat direct cu responsabilitatile adunarilor generale ale instantelor.

S-a mai intamplat ca in trecut, in spatele deciziilor adunarilor generale sa se ascunda de-a dreptul decizia CSM. Nu trebuie sa substituim CSM deciziei adunarilor generale ale magistratilor cum s-a intamplat de cateva ori in trecut. Sigur ca e important ce ne spun magistratii din sistem, e important sa consultam adunarile generale, dar pana la urma, decizia este a CSM„, a subliniat ministrul.

Noua conducere a CSM s-a intalnit cu presedintele Basescu pentru a discuta mecanismul de cooperare si verificare

Horatius Dumbrava

Horatius Dumbrava

Foto: alegericsm.ro

Horatius Dumbrava, noul presedinte al CSM a anuntat joi ca a avut intalniri in aceasta saptamana cu mai multe institutii, printre acestea fiind si o intrevedere cu presedintele Romaniei, Traian Basescu. Seful CSM a precizat ca discutiile cu seful statului au fost axate pe mecanismul de cooperare si verificare, pe disfunctionalitatile in indeplinirea obiectivelor aparentei disfunctionalitati ale acestui mecanism, precum si cele care vizeaza CSM.

Desigur au fost si critici trebuie sa spun acest lucru dar aceste critici au fost dealtfel facute publice si in sedinta din 5 ianuarie„, a subliniat Dumbrava.

Dumbrava a declarat ca noua conducere a mai avut intalniri cu procurorul general Laura Codruta Kovesi privind discutii pe prioritatile Ministerului Public si cu presedintele si vicepresedintele ICCJ si presedintii de sectii ale acestei instante, cel mai important punct al discutiei fiind legat de promovarea la instanta suprema.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro