Prin Romania, America vrea sa otraveasca Europa
Cu 35.000 de hectare de soia modificata genetic, Romania a ajuns cel mai mare producator de cereale transgenice din Europa. UE acuza marile companii americane producatoare de organisme modificate genetic ca vor sa „invadeze” piata europeana.
Romania este cel mai mare producator de soia modificata genetic din Europa, informeaza Reuters. In prezent, se cultiva aproximativ 35.000 de hectare, insemnand aproximativ o treime din intreaga suprafata de soia. Acest lucru constituie un motiv de ingrijorare pentru Uniunea Europeana, care se teme de o invadare a pietei cu seminte modificate genetic dupa aderarea a noi state.
Precizam ca Romania face nota discordanta cu majoritatea statelor din Europa, care nu au aprobat cultivarea pe scara larga in scop comercial a plantelor transgenice.
Marile companii americane producatoare ca Pioneer, Monsanto, Novartis si Du Pont sunt acuzate ca se folosesc de statele estice care vor adera la UE ca de „un cal troian” prin care sa introduca organisme modificate genetic (OMG) pe piata europeana.
Acuzati ca ii contaminam pe vecini
O mare problema este ca, in urma procesarii, soia modificata genetic se regaseste in mai multe alimente, mai ales ca este utilizata si in furajarea animalelor. Insa nici un produs alimentar care contine soia modificata genetic nu este comercializat cu specificatia „OMG” pe etichete si nici nu este aratata provenienta lor.
Astfel, romanii nu au posibilitatea de a decide de bunavoie daca sa cumpere sau nu un aliment provenit din plante transgenice. De altfel, nici nu detinem tehnica necesara detectarii OMG in alimente.
Uniunea Europeana a pornit un razboi crunt impotriva OMG, si ca atare interzice importurile acestora din tarile estice. Utilizarea acestora intampina rezistenta in toate tarile, indeosebi in Europa, exceptie facand Statele Unite. Statele UE au incheiat si un acord potrivit caruia se interzice utilizarea in produsele agroalimentare a OMG in proportie mai mare de 0,9%.
Pe acest motiv, in ultimii ani, s-a creat un coflict intre UE si SUA. Si tara noastra este acuzata ca, pentru a face pe plac SUA, produce OMG pe scara larga. Chiar la inceputul anului, vecina noastra Serbia sustinea ca este „contaminata” cu seminte modificate genetic din Romania.
Cum am devenit mari producatori de OMG
La noi in tara a fost permisa cu usurinta infiintarea de culturi agricole cu seminte transgenice fara a exista un cadru legal inca din 1997. Abia in 2000 a fost adoptata legislatia privind producerea si comercializarea OMG.
Companii din Statele Unite au profitat de lipsa legislatiei in domeniu si au introdus in Romania, incepand din 1997, o serie de hibrizi de porumb, soia, sfecla si cartof modificate genetic. La vremea respectiva au fost inregistrate in lista oficiala a soiurilor fara a se face precizarea ca sunt modificate genetic.
Fara a fi efectuate cercetari serioase asupra efectului pe care il pot genera aceste produse, autoritatile au acceptat producerea in tara de cereale transgenice. In lipsa unor masuri de securitate si de protectie a mediului, semintele transgenice s-au raspandit in productia agricola o data cu celelalte soiuri obtinute prin metode traditionale.
De fapt, adevaratul motiv pentru care Romania a permis productia acestora este castigul financiar. Marile companii au venit cu bani grei pentru a patrunde pe piata romaneasca. Asa am ajuns noi marii producatori ai Europei de cereale transgenice.