Sari direct la conținut

Problema consolidării fiscale ține ratingul României jos / Șeful Trezoreriei: Se penalizează puțin lipsa de consecvență de-a lungul anilor

HotNews.ro
Stefan Nanu, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Stefan Nanu, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Dacă am avea o poziție bugetară mai bună pentru 2-3 ani, vom avea alt rating, susține șeful Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu. Potrivit acestuia, factorul care ține ratingul României jos este consolidarea fiscală, în sensul că nu s-au făcut destui pași în această direcție.

„Sunt matrici ale agențiilor de rating care dau României alt rating. Dacă v-ați uitat pe raportul Fitch, care a fost recent, din matricea lor de indicatori ratingul României ar fi trebuit să fie mai sus”, spune el, precizând că hotărârea pentru acel rating se bazează pe anumite analize și ne țin în continuare la nivelul investițional cel mai scăzut.

În opinia sa, o poziție fiscală mai bună pe termen mediu va asigura un rating mai bun.

„Un rating mai bun se duce în costuri mai mici imediat. Trebuie să se vadă o consecvență. În cazul României se penalizează puțin lipsa de consecvență de-a lungul anilor. Agențiile se uită pe un orizont mai lung de timp. Dacă demonstrezi consecvent o îmbunătățire a situației fiscale, sigur se va materializa într-un rating mai bun”, a explicat Ștefan Nanu, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar.

Fitch a păstrat ratingul României / Deficitul bugetar va continua să crească. Șase lucruri de reținut din comunicatul agenției: de la buget, la pensii

De ce va emite România obligațiuni Samurai

„Demersul acela este efectiv unul de diversificare. Noi vrem să ne diversificăm spre acea piață. Am văzut dinamici extrem de bune pentru emitenți similari nouă, precum Polonia. Polonia a emis a emis frecvent obligațiuni Samurai și au acum în piața internă a zlotului dețineri din partea investitorilor japonezi”, a mai afirmat Nanu.

Potrivit acestuia, un investitor, odată ce te cumpără, ca și risc de credit în moneda lui, este mai familiar cu tine.

„Deci nu mai are riscul valutar, dar are riscul de credit. Te urmărește și îi este mai ușor să te cumpere într-o altă monedă, care nu e moneda lui locală: euro, dolar sau chiar leu”, a mai arătat șeful Trezoreriei.

Conform declarațiilor sale, așa ne cumpără mulți investitori globali în momentul de față pe piața internă.

„26% din ceea ce emitem pe intern e deținut de investitorii nerezidenți. Acolo sunt nume mari, fiind vorba de cei americani, europeni chiar și Orientul Mijlociu, Asia, dar mai puțin Japonia”, a mai spus Ștefan Nanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro