Sari direct la conținut

Procesul de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara a fost amanat cu inca doua saptamani

HotNews.ro

Judecatorii Tribunalului Hunedoara au amanat pana pe 17 septembrie 2015 procesul pentru intrarea Complexului Energetic Hunedoara. In acest moment se afla pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara un dosar prin care 13 creditori solicita insolventa CE Hunedoara, un termen de judecata avand loc joi, 3 septembrie, cand judecatorii au decis pentru a doua oara o amanare. Motivul invocat pentru amanare este „studiul actelor depuse la dosar si formularea unor precizari”.

Prima infatisare a avut loc joi, 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, dupa care s-au inscris, rand pe rand alte 12 firme creditoare: Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL, Meridian Electro Construct SRL, Brenntag SRL, Ureserv SA, SC Upsrom Industry SRL Tg. Jiu, SC Grupul Industrial Electrocontact SA, SC Fortex Food Distribution SRL, Telecerna SA si SC Upsrom SA Petrosani.

Reamintim ca CE Hunedoara, societate cu 6.500 de angajati din care majoritate mineri, se afla intr-o situatie extrem de dificial din punct de vedere financiar.

Guvernul a aprobat in vara un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Ajutorul nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei.

Pe langa problemele financiare pe care le are, CE Hunedoara se confrunta si cu unele cercetari penale. La mijlocul lunii iulie, procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Alba, au efectuat cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2011- 2015.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro