Producatorii de alcool inchid azi fabricile si interzic accesul controlului de stat
Organizatia patronala a industriei alcoolului si bauturilor alcoolice GARANT a anuntat ca, incepand de astazi, producatorii afiliati vor declansa o greva fiscala, pe motiv ca, in urma cresterii accizelor la alcool, nu vor mai putea face fata concurentei neloiale a producatorilor ilegali de bauturi alcoolice.
Membrii GARANT sustin ca majorarea semnificativa a accizelor la alcool va determina scaderea productiei, falimente si o noua extindere a pietei negre. Reprezentantii organizatiei patronale sustin ca, in primul trimestru al acestui an, productia de alcool pur a scazut cu aproape 80.
000 de hectolitri fata de perioada similara a anului trecut, iar cresterea accizelor cu 87 la suta va determina o pierdere la bugetul de stat estimata la 100 milioane de euro in al doilea semestru.
Membrii GARANT motiveaza gestul de a recurge la greva fiscala si prin faptul ca autoritatile de control „agreseaza” marii producatori cu verificari interminabile, in timp ce restul de vreo 300 de firme functioneaza fara ca vreo echipa de control sa le stinghereasca activitatea. „Incepand cu 1 iulie, vom inchide portile fabricilor pentru ca nu mai avem comenzi.
Se vor vinde doar bauturile alcoolice existente in prezent pe rafturile magazinelor si pe stoc. Pe 2 iulie, vom avea o adunare generala a membrilor nostri si vom decide ca nici o echipa de control sa nu mai fie lasata sa intre in fabricile noastre pana cand nu vedem ca s-au facut controale si la alte firme”, ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele GARANT.
Totodata, organizatia va actiona in instanta institutiile statului abilitate sa efectueze controale la producatorii de alcool si bauturi alcoolice „pentru abuzurile savarsite in anumite cazuri” si pentru „atitudinea de non-combat a acestora fata de eliminarea pietei negre a alcoolului”.
„”Blaturile” echipelor de control pe piata neagra a alcoolului afecteaza buzunarul si sanatatea cetateanului si ii imping spre faliment pe producatorii legali”, se arata intr-un comunicat al GARANT.
Mai mult, Romulus Dascalu afirma ca nu exista interesul de a-i controla pe marii evazionisti, deoarece „este vorba de foarte multi bani in joc, care ajung si pe la partidele politice, si nu exista nici un interes sa se faca curat pe aceasta piata”. Reprezentantii Fiscului resping categoric afirmatiile reprezentantilor GARANT privind „blatuirea” controalelor.
„Putem sa demonstram statistic si cu documente ca fabricile de alcool au fost verificate de catre inspectorii fiscali, Politie si Garda Financiara. Nu exista in Romania vreun producator de alcool care sa nu fi fost controlat.
Daca cineva poate demonstra ca exista astfel de cazuri, vom lua toate masurile care se impun”, a declarat pentru Adevarul Dragos Rusu, director general in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Rusu a precizat ca Agentia are o strategie care este aplicata inca de la inceputul anului, privind verificarea societatilor producatoare de alcool si bauturi alcoolice, iar din 132 de producatori autorizati anul trecut, doar 94 au mai primit autorizatii pentru acest an.
„De asemenea, in acest an, 14 societati au ramas fara autorizatie si am prevazut in legislatie ca, pe langa celelalte aspecte punitive, reautorizarea sa nu mai fie permisa intr-un interval mai scurt de sase luni, masura ce ii scoate practic de pe piata pe cei care nu lucreaza legal”, a mai explicat Dragos Rusu.
Pe de alta parte, oficialii Finantelor se arata mirati de intentia GARANT de a intra in greva fiscala din cauza majorarii accizelor, avand in vedere ca s-a stabilit un calendar de crestere a accizelor care a fost transmis Uniunii Europene. Reprezentantii GARANT sustin insa ca nu au fost niciodata de acord cu calendarul stabilit, desi recunosc ca este necesara atingerea unui prag minim la accize.
„Mai intai ar fi trebuit sa fie curatata piata de „gunoaie” si abia apoi sa se discute graficul de crestere a accizelor. Numai ca Finantele au pus carul inaintea boilor, motivand ca nu au suficienti oameni pentru control, ajungandu-se astfel in situatia ca, potrivit estimarilor noastre, piata neagra sa se extinda la peste 80 la suta la sfarsitul acestui an”, a conchis Romulus Dascalu.