Sari direct la conținut

Producatorii de energie in cogenerare de inalta eficienta vor primi ajutoare lunare incepand cu 1 aprilie/Contributia consumatorilor ar putea fi de 20 lei/MWh

HotNews.ro

Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta ar putea primi, incepand cu 1 aprilie, ajutoare lunare, sub forma unei sume de bani denumita „bonus”, potrivit unei informatii transmise la solicitarea HotNews.ro de catre Cristina Cremenescu, Director Piete Energie-Reglementare la Dalkia Romania. Ajutorul urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia. Capacitatea electrica maxima instalata in centrale de cogenerare care beneficiaza de schema de sprijin este de 4.000 MW. Consumatorii vor plati pana in 20 lei/MWh (0,02 lei/kWh) pentru energia produsa in cogenerare, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plaveti.

  • Aceasta este contributia consumatorilor, potrivit estimarilor noastre. In doua saptamani vom cunoaste exact contributia consumatorilor. Speram sa nu  depaseasca aceasta valoare de 20 lei/Mwh„, a precizat Plaveti. Potrivit acestuia, consumul mediu intr-o gospodarie este de 100 kWh pe luna.
  • Potrivit unui liste aprobate, recent, de ANRE, vor beneficia de sprijin 41 de capacitati de producere a energiei electrice si termice in cogenerare. Vedeti atasat care sunt beneficiarii.

Ajutoare de 4,1 miliarde de euro in perioada 2011-2023

„Uniunea Europeana, intelegand beneficiile cogenerarii – producerea simultana de energie termica si energie electrica, cu eficienta ridicata si, prin urmare, cu un impact redus asupra mediului – a decis sa o promoveze prin adoptarea directivei CE 8 in anul 2004. Romania a transpus directiva prin Hotararea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus. In noiembrie 2009, prin HG 1215 au fost aprobate criteriile si conditiile necesare pentru punerea in aplicare a schemei de sprijin pentru energia electrica produsa prin cogenerare, pe baza cererii utile de energie termica. Din informatiile pe care le detinem in prezent, se pare ca bonus-ul pentru fiecare MWh produs in cogenerare de inalta eficienta va fi acordat incepand cu data de 1 aprilie 2011„, a precizat Cristina Cremenescu. Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita „bonus”, pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate. Schema a fost autorizata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii septembrie.

Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti economici. Valoarea bonusului variaza de la an la an, in functie de tipurile de combustibili utilizati pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare: combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reteaua de transport si combustibil gazos asigurat din reteaua de distributie. Vedeti atasatcare sunt valorile bonusului de referinta. Acestea au fost aprobate prin Ordinul ANRE 4/2010.

  • „Cogenerarea este incurajata si in alte tari ale Uniunii Europene, fiind considerata una din metodele cele mai eficiente si eficace de realizare a celor 3  obiective pe care UE si le-a propus pentru anul 2020: scaderea emisiilor de CO2 si de alte gaze poluante cu 20%, atingerea nivelului de 20% de energii  regenerabile in mixul global de combustibil, realizarea de economii de energie de 20%”, a mai spus Cristina Cremenescu.
  • Prin modernizarea  sistemului se poate reduce factura pentru consumatorul final si consumul de energie, sustin specialistii din piata.
  • Definitie: Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie, randamentul fiind mai mare cu 20% fata de productia dintr-o singura sursa. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Romania are deja un sistem de cogenerare vechi, care nu mai da randament. Potrivit estimarilor, 96% din retele sunt in aceasta situatie. Pentru multe autoritati locale, centralele vechi sunt o povara mai ales ca sunt cazuri in care subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%. Sistemele centralizate de incalzire deservesc, in prezent, peste 1.600.000 de apartamente, din care 571.000 se afla in Bucuresti. Cele mai multe sunt construite prin anii ’60-’70. Cu toate acestea, statul a considerat ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze sume mari de bani in ele. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.

Pentru modernizarea centralelor de cogenerare, pot fi cheltuite pana in 2013, circa 360 de milioane de euro din fonduri europene alocate pentru eficienta energetica si cogenerare. De asemenea, in acest an, Comisia Europeana va adopta o serie de masuri pentru incurajarea firmelor private sa dezvolte proiecte in acest domeniu.

O alta sursa de finantare pentru investitii ar putea proveni din vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon. In acest moment, Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vanzarea acestora se pot obtine circa doua miliarde de euro. Guvernul roman poarta negocieri cu firme din Japonia si Spania pentru valorificarea surplusului de certificate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro