Sari direct la conținut

Producția de petrol a proiectului rusesc Sahalin-1 a scăzut de 22 de ori din cauza sancțiunilor

HotNews.ro
Vladimir Putin intr-o videoconferinta cu angajati ai Sahalin-1, Foto: Nikolsky Alexei / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin intr-o videoconferinta cu angajati ai Sahalin-1, Foto: Nikolsky Alexei / TASS / Profimedia Images

Producția de petrol din cadrul proiectului Sahalin-1 din Orientul Îndepărtat Rus a scăzut de 22 de ori la doar 10.000 de barili pe zi, a declarat viceprim-ministrul regiunii Sahalin, Yuri Trutnev, citat de Interfax.

„Acest lucru a afectat bugetul regiunii Sahalin, starea economiei nu numai a regiunii Sahalin, ci și starea economiei întregului Orient Îndepărtat și a Federației Ruse”, a declarat oficialul rus la o întâlnire cu reprezentanți ai sectorului energetic din Rusia.

El a spus că dacă situația va continua bugetul regiunii Sahalin va pierde 38 de miliarde de ruble până în 2023, reprezentând 26% din nivelul veniturilor încasate de autoritățile locale.

Trutnev a mai adăugat că, din cauza intervalelor de timp în care sondele nu sunt funcționale, nu apar doar pierderi bugetare, ci şi deteriorarea caracteristicilor zăcămintelor, „ceea ce poate afecta semnificativ extracția țițeiului”.

Sancțiunile occidentale împotriva petrolului rusesc

Acesta a precizat că situația a fost agravată de decizia gigantului american Exxon Mobil de a se retrage din proiect, compania anunțând la începutul lunii martie că își va sista treptat toate operațiunile din Rusia.

Uniunea Europeană a dat undă verde impunerii unui embargo asupra petrolului rusesc la începutul lunii iunie, după mai multe luni de negocieri care au rezultat într-o derogare inițială pentru Ungaria.

Președintele american Joe Biden anunțase încă de pe 8 martie că Statele Unite vor interzice toate importurile de petrol și gaze naturale din Rusia în timp ce Canada a interzis importurile de țiței rusesc pe 28 februarie, la doar 4 zile de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin.

Cele două țări de pe continentul nord-american importau însă cantități reduse de produse petroliere din Rusia, având fiecare rezerve semnificative.

Urmărește ultimele evoluții din a 134-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro