Productie record de grau la hectar
La orz, orzoaica si rapita de ulei au fost obtinute „cele mai mari productii din ’89 incoace” * Premierul ii sfatuieste pe agricultori sa nu mai vanda graul la preturi mici unor firme din strainatate
Recoltele obtinute in campania agricola din acest an au intrecut toate asteptarile guvernantilor, raportarile pe aceasta tema semanand cu cele de odinioara-inainte de ’89, cand intotdeauna recoltele erau mai bogate decat in anul precedent. De aceasta data, avem de-a face cu o premiera: cea mai mare productie de grau la hectar din istoria Romaniei.
Anuntul a fost facut chiar de premierul Adrian Nastase, la videoconferinta cu prefectii de ieri, fiind vorba de o productie medie de peste 5.000 kilograme la hectar.
Printre fruntasi se numara Timis, judetul de bastina a fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, unde s-a inregistrat cea mai mare recolta din tara, urmat de Teleroman, Mehedinti, Valcea, Prahova si terenurile de pe raza municipiului Bucuresti, unde productia medie a depasit 4.000 kilograme la hectar.
„La grau si la secara recoltatul s-a incheiat pe o suprafata de 96% din suprafata cultivata. Productia medie obtinuta la cultura graului in 2004 este cea mai mare productie reala obtinuta in istoria Romaniei. De asemenea, in toate judetele s-au obtinut si productii cuprinse intre 6.000 si 8.000 kg/ha”, a mai adaugat primul-ministru.
Si la celelalte culturi, raportarile arata foarte bine, astfel ca 2004 devine cel mai bun an agricol de la Revolutie incoace.”La orzul de toamna s-a inregistrat o productie medie de 4118 kilograme/ha. La orzoaica de toamna, unde de asemenea s-a incheiat recoltatul, productia medie a fost de 4.040 kg la hectar.
Din analizele efectuate, s-a constat ca la orzoaica s-a obtinut cea mai mare productie medie de dupa ’89 incoace”, a mentionat primul-ministru. La fel de bine stam si la rapita de ulei, unde Nastase a indicat cresterea suprafetelor cultivate: „Trebuie sa avem in vedere interesul manifestat pentru uleiul obtinut, datorita conditiilor sigure de desfacere si a pretului bun care se obtine”.
In ceea ce priveste depozitarea graului, premierul a amintit ca in limita unei cantitati de 1,2 milioane tone acesta poate fi depozitat gratuit de stat. De asemenea, premierul a vorbit despre intermediarii care cumpara graul in aceasta perioada la preturi foarte mici, pentru a-l revinde in iarna pentru sume mai mari.
„Vin tot felul de firme din strainatate, care cumpara grau de pe piata la un pret mic pentru a-l vinde in Romania sau in alte parti la preturi ridicate”, a mai spus Nastase, sfatuindu-i pe agricultori sa nu mai vanda la preturi derizorii.