Sari direct la conținut

Produsele cosmetice, de evitat pe timpul sarcinii

HotNews.ro

O viitoare mamica trebuie sa stie ca bebelusii trebuie feriti nu numai de chimicalele din alimentele con­ven­tio­nale, ci si de cele care se regasesc din belsug in produsele cosmetice si de ingrijire corporala. Femeile insarcinate ar trebui sa renunte astfel la cosmetice, daca vor sa aiba un bebelul sanatos.

Studii medi­cale, citate de The Independent, au demonstrat ca produsele chimice absorbite de organismul mamelor pot afecta dezvoltarea bebelusului. Substantele din produsele de machiaj, sapunuri, deodorante, fixativ de par sau cremele cu factor de protectie solara pot trece foarte usor prin placenta in organismul fatului si pot provoca tulburari grave de dezvoltare.

Studiul efectuat de Imperial College London arata ca femeile care si-au coafat des parul pe perioada sarcinii au fost de doua ori mi predispuse la riscul de a naste bebelusi cu hypospadias, malformatie in care a tractului urinar creste pe partea inferioara a penisului. De asemenea, peroxidul continut in vopseaua de par sau solutiile de decoloratoare poate provoca defecte asupra retinei viitorului bebelus.

Specialistii spun ca cele mai pericloase substante sunt insa parabenii, folositi in industrica cosmetica drept conservant si ftalatii, un produs chimic industrial folosit pe post de solvent in multe dintre produsele pe care le folosim zi de zi. Majoritatea spray-urilor pentru par, ojelor si parfumurilor pe care milioane de oameni le folosesc in fiecare zi contin aceste chimicale periculoase. Aceste produse chimice ataca ficatul, rinichii, plamanii si sistemul reproductiv si pot fi absorbite prin piele sau inhalate.

In 2003, o directiva a Uniunii Europene a interzis folosirea acestor chimicale in compozitia produselor cosmetice comercializate. In alte tari, Phthalates este inca legal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro