Sari direct la conținut

Proiect: Campaniile agresive la produse pentru bebeluși, limitate drastic. Orice astfel de acțiune va avea nevoie de avizul Ministerului Sănătății

HotNews.ro
Alaptare, Foto: MorgueFile.com
Alaptare, Foto: MorgueFile.com

Ministerul Sănătății supune dezbaterii un proiect prin care este limitat marketingul agresiv al înlocuitorilor laptelui matern, orice acțiune de promovare a anumitor produse pentru bebeluși având nevoie de avizul Ministerului, notează Mediafax.

Firmelor le este interzis și să contacteze direct mamele.

Legea reglementează cadrul legal privind marketingul înlocuitorilor laptelui matern şi promovarea alăptării, inclusiv furnizarea de informaţii într-o formă adecvată.

„Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea informării populaţiei în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor. Informarea se realizează prin intermediul instituţiilor aflate în subordinea şi în coordonarea sa. Orice fel de acţiuni de informare, educare, comunicare, inclusiv campanii de informare, educare, comunicare sau simpla tipărire şi distribuire de materialele de informare, educare, comunicare, referitoare la nutriţia sugarilor, pot fi organizate şi desfăşurate numai cu avizul Ministerului Sănătăţii”, se arată în proiect.

Avizul trebuie solicitat de către iniţiatorul campaniei de comunicare, cu cel puțin 2 luni de zile înainte. Sunt vizați înlocuitorii de lapte matern, orice aliment lichid, semisolid sau solid pentru sugari în primele 6 luni de viață, biberoane, tetine. Echipelor de marketing le este interzis să contacteze, direct sau indirect, gravidele, mamele de sugari, membrii ai familiilor acestora ori angajații din spitale. Personalul din cadrul sistemului de sănătate are obligaţia de a instrui mamele în privinţa alăptării și a produselor vizate . Prin armonizarea deplină a prevederilor legii cu legislația Uniunii Europene, actul normativ va putea fi pus în aplicare și va produce efecte în limitarea reclamei comerciale agresive a produselor ce înlocuiesc laptele matern, favorizând creşterea ratei alăptării, îmbunătăţirea nutriţiei copilului şi scăderea riscului de apariţie a obezităţii. Vor fi ameliorate astfel importante probleme de sănătate public”, transmit inițiatorii în expunerea de motive.

Amenzile pentru abateri sunt: de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro