Sari direct la conținut

Proiectul ANI a intrat in plenul Camerei Deputatilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a renuntat momentan la retrimiterea la Comisia juridica a proiectului legislativ privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Documentul a fost discutat luni seara in pln, urmand ca, de marti, sa inceapa dezbaterea pe articole.

Reprezentantii grupurilor parlamentare ale PSD, UDMR, PRM si PC au anuntat ca vor vota legea in varianta adoptata de Comisia juridica. Intentia de vot a fost anuntata de la tribuna Camerei Deputatilor de Florin Iordache (PSD, unul dintre initiatorii modificarilor), Mate Andras (UDMR), Lucian Bolcas (PRM) si Sergiu Andon (PC – presedintele Comisiei juridice).

La dezbateri asista si ministrul Justitiei, Monica Macovei, initiatorul proiectului. Ea a solicitat, luni seara, respingerea amendamentelor aduse de Comisia juridica.

Olteanu va uza de dreptul sau de a trimite proiectul spre rediscutare in cazul in care in plen nu se va reveni asupra modificarilor operate de comisie.

Metoda aleasa de Olteanu este motivfata prin graba cu care deputatii sunt nevoiti sa discute proiectul de act normativ. In cazul in care acesta nu va fi votat de plenul Camerei Deputatilor pana pe 2 noiembrie, va fi considerat aprobat tacit in forma avansata de Comisia juridica.

La initiativa a doi deputati UDMR si opt PSD, comisia a golit de continut legea, transformand viitoarea institutie in una de control strict al declaratiilor de avere si nu a averilor propriu-zise.

Vineri, dupa o intalnire cu reprezentantii a 16 ONG-uri, Bogdan Olteanu a declarat ca va retrimite comisiei proiectul spre rediscutare, fiind nemultumit de modificarile aduse de aceasta.

Declaratii politice

  • Florin Iordache (PSD) – „In 2004, a fost adoptata legea 484, cu societatea civila, a fost considerata un succes, se instituia Consiliul National de Integritate, in subordinea Parlamentului. In proiectul de lege al Monicai Macovei, Agentia nu e in subordinea Parlamentului.
    O astfel de insitutie nu a existat decat in Slovenia, dupa aderarea acesteia a fost desfiintata, in schimb Romaniei i se cere eliminarea coruptiei. Ministerul de Justitie se substituie Parlamentului. In forma venita de la minister, ONG-urile considera ca este un regres fata de 2004.
    Nu poate un inspector de integritate, functionar public, sa stabileasca daca averea e licita sau nu. Avem legea 115. Proiect gresit conceput, cu articole neconstitutionale. Dintr-un Trabant, daca-i pui doi motoare, poti face o masina de Formula 1, dar dintr-un proiect prost conceput nu poti face nimic.”
  • Mate Andras Levente (UDMR) – „Amendamentele au fost depuse tocmai la solicitarea societatii civile, pentru drepturile cetatenesti, si proiectul a fost imbunatatit de Comisia juridica. In Constitutie e interzisa infiintarea de instante extraordinare.
    Comisia juridica e singura care poate dispune sanctiunea disciplinara a unui parlamentar, nu un inspector de integritate care este un functionar. UDMR sustine votarea acestui proiect in baza raportului comisiei care respecta drepturile omului, nu incalca Constitutia.”
  • Lucian Bolcas (PRM) – „Se vorbeste de cerinta UE, dar UE nu ne poate cere ceea ce ea insasi nu are. In Raportul de monitorizare se omite infiintarea, astfel cum a fost propusa de ministerul justitiei, si nu ne-a fost impusa de UE.
    O serie de ONG-uri, nu societatea civila, care pentru mine sunt sindicatele, cei care produc ceva, nu cei care taie frunze la caini facand analize, au criticat maniera politieneasca prin care se dau atributii unui inspector de integritate. Aceasta lege e doar un praf in ochi. Grupul PRM va vota impotriva.”
  • Sergiu Andon (PC) – „Grupul PC priveste proiectul de lege ca o lege necesara si importanta, asa cum a fost imbunatatit in comisie. Cui ajuta toata tevatura creata in jurul proiectului, ajuta luptei impotriva coruptiei? Nu.
    Acest proiect de lege a ajuns o hartie de turnelsol pentru clasa politica. Esti de acord cu Monica Macovei, esti corect. Nu esti de acord, esti hot. In comisie s-a incercat sa se faca un proiect cat de cat rezonabil.
    Intre noi si ministrul justitiei a fost un dialog al surziilor, un dialog dusmsnos sub insemnul hachitelor – ori ca mine, ori la revedere, imi iau jucariile si plec. Iar in Guvern s-a batut cu pantofiorul cu sau fara toc in masa.”
  • Cornel Stirbet (PNL) – „In urma analiziei situatiei Romaniei in context european, cu privire la modul de dobandire al averilor, proiectul pretzentat de Comisia juridica, in masura in care nu-l adoptam in forma initiala, nu are rost sa-l adoptam deloc.
    Cum a fost modificat, proiectul creeaza o institutie birocratica doar cu rolul de a sesiza autoritatile competente. Putea fi un proiect mai bun, dar la acest moment Guvernul a prezentat un proiect care se sustine. Grupul PNL va vota forma Guvernului, fara teama ca are prevederi neconstitutionale.”
  • Cristian Radulescu (PD) – „Grupul PD va sustine varianta ANI cum a venit de la Guvern. Daca vom vedea ca varianta finala nu e apropriata, vom cere inca o dezbatere pe fond, prin retrimiterea la comisie. ANI nu mai are pic de vlaga, nu poate fi recunoscuta de propriii parinti, o fi fost schimbat la maternitate, la comisie.
    Lui ANI i-am dat doar o lopatica sa sape in nisip. In toate sondajele de pana acum, pozitia clasei politice e ultima, ne suspecteaza de interese ilicite, incompatibilitati. ANI va ramane o gura in plus la masa la care se mananca banii publici.”
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro