Sari direct la conținut

Proiectul ministrului Justitiei de infiintare a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a picat in Senat

HotNews.ro
Robert Cazanciuc, Foto: Agerpres
Robert Cazanciuc, Foto: Agerpres

Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, initiat de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, nu a primit numarul suficient de voturi in plenul Senatului marti. Acesta merge insa in Camera Deputatilor, camera decizionala.

Propunerea a primit 66 voturi pentru si 36 impotriva, iar pentru a fi aprobat erau necesare 84 de voturi pentru, intrucat este vorba de o lege organica iar numarul total de senatori este 166. Din grupul PSD fac parte 82 de senatori, social-democrati plus membri UNPR, iar partenerii de guvernare ALDE au alti 12 senatori.

Liberalii au votat impotriva acestui proiect, desi in cadrul Comisiei Juridice, comisia de fond, acestia au votat in favoarea proiectului. La randul sau, ministrul isi exprima speranta, in urma intalnirii avute cu grupul PNL, ca va avea vot favorabil din partea liberalilor.

UPDATE 13.55: Premierul Victor Ponta a declarat marti ca deputatii Puterii se vor mobiliza mai bine pentru ca proiectul de lege sa fie adoptat in Camera Deputatilor.

„Legea va veni si o vom sustine si la Camera Deputatilor. Intrebati-l pe domnul Dragnea si pe domnul Fifor despre social-democratii de la Senat. Eu stiu ca si liberalii au votat contra. Ca si ei una spun si alta fac. Vom sustine proiectul la Camera Deputatilor si sigur ca liderii politici isi vor mobiliza colegii mai bine”, a afirmat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, citat de Agerores.

UPDATE 13.25 Ce spune viceliderul grupului PNL de la Senat despre respingerea acestui proiect

„Colegii de la PSD si-au trantit proiectul de lege, fiindca nu era prima aparitie in plenul Senatului. Noi am mai avut o sedinta cu subiectul asta care era foarte important si am cerut in plenul anterior sa se aduca unele modificari prin oameni din PNL, chiar si UNPR a avut cateva interventii. S-a intors la comisie cu un alt raport, dar ca la nenea Iancu – cu schimbari dar sa nu se intample nimic. A venit acelasi proiect de lege. Intentiile noastre erau bune. Noi ne-am comportat normal azi, mentinandu-ne punctul de vedere intrucat la obiectiunile PNL nu s-a intamplat nimic, iar colegii, care erau obligati sa isi protejeze proiectul, i-ati observat cati au fost in sala’, a afirmat Dumitru Oprea, marti, la Senat, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca nu toti senatorii PSD au votat in favoarea adoptarii proiectului de lege, fiindca nu au fost in sala.

„Cei care ar fi trebuit sa voteze trebuiau sa asigure cvorumul de sedinta pentru ca noi ne-am exprimat un punct de vedere. Ministrul a fost in sala, dar nu putea sa voteze in numele celor care au absentat. Nu e o tragedie, fiindca noi nu am fost decat prima Camera sesizata. Decizionala este Camera Deputatilor. Le adresam rugamintea colegilor din Camera Deputatilor sa incerce sa rezolve si ceea ce a cerut si PNL – mici corectii”, a spus Oprea.

Proiectul de lege a fost initiat pe 8 iunie. Pe 30 iunie au avut loc dezbateri, insa votul final a fost amanat, dupa ce acesta a fost trimis la Comisia Juridica pentru raport suplimentar.

Agentia indeplineste urmatoarele functii, printre altele:

  • de facilitare a urmaririi si identificarii bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilitare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale;
  • de administrare a bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal
  • de valorificare, in cazurile prevazute de lege, a bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal

Agentia este condusa de un director general, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justitiei. Initial, conditia pentru ca acesta sa poata ocupa aceasta functie era ca „in ultimii cinci ani sa nu fi fost membru al unui partid politic, formatiune politica sau alianta politica” . In Comsia juridica a fost adoptat un amendament al sentoarei PSD Doina Federovici, care prevede astfel: „sa nu faca parte dintr-un partid politic, formatiune politica sau alianta politica”

Directorul general este ajutat de un director general adjunct, functie publica de conducere, numit prin ordin al ministrului justitiei, la propunerea ministrului finantelor publice.

Acestia au un mandat de patru ani, care poate fi prelungi o singura data, pentru inca 4 ani.

In plus, Agentia isi desfasoara activitatea sub coordononarea unui Consiliu, alcatuit din directorul general al Agentiei, trei reprezentanti ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintre care unul din cadrul DNA si unul din cadrul DIICOT, cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al CSM, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al ANAF.

Numarul de posturi al Agentiei este 35.

Amintim ca procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a criticat, pe 24 septembrie, intr-un interviu la Digi24, activitatea ANAF si a ministerului de Finante, afirmand ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, sa renunte si sa cedeze aceasta sarcina ministerului de Justitie.

Procurorul sef a mentionat ca a fost sunata de un oficial de la ANAF care a informat-o ca gradul de recuperare al acestor bunuri sechestrate este de 12%. „Ok, dar vrem sa fie 90%”, s-a indignat aceasta, subliniind ca „trebuie sa existe un moment zero in care statul trebuie sa inceapa sa execute aceste sume efectiv”.

Ulterior, ANAF a raspuns: „Este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor. Gradul de incarcare al ANAF in ce priveste activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este extrem de mare si, implicit, resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita”, sustine ANAF.

De asemenea, Fiscul a infiintat Directia de executare silita cazuri speciale, cu structuri teritoriale subordonate organelor fiscale.

Comisia pentru drepturile omului a dat un aviz negativ proiectului.

Cazanciuc declara luni ca infiintarea unei agentii specializate in recuperarea prejudiciilor provenite din infractiuni va fi un instrument la indemana judecatorilor si procurorilor pentru a contribui la o valorificare mai buna a bunurilor sechestrate sau aflate in diverse forme de procedura penala, „nu numai la valorificarea dar si la gestionarea si la evidentierea lor”, iar agentia ar putea deveni functionala la sfarsitul acestui an.

Ministrul Justitiei a avut o intalnire luni cu senatorii din cadrul grupului parlamentar social-democrat.

„Am continuat astazi (luni – n.r.) seria discutiilor cu grupurile parlamentare pe marginea acestui proiect de lege, in speranta unui vot favorabil maine (marti – n.r.). Am incercat sa explic grupului PSD principiile acestei legi si am primit destul de multe intrebari referitoare la textul propus. Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor si sper ca maine sa am un vot favorabil din partea grupului PSD. Pentru ca e un text care incearca sa aduca putina rigoare in ceea ce se intampla in momentul de fata, cu recuperarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni”, a precizat Cazanciuc, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca proiectul respecta cele mai bune practici din Europa, este un acord pe o directiva europeana si ‘vine’ ca un instrument la indemana judecatorilor si a procurorilor pentru a contribui la o valorificare mai buna a bunurilor sechestrate sau aflate in diverse forme de procedura penala.

„Din pacate, in momentul de fata nu putem spune, spre exemplu, cati bani sunt blocati in diverse proceduri penale, pentru ca nu avem o evidenta la nivel national. Din perspectiva mea, un termen rezonabil (de infiintare a agentiei – n.r.) ar fi sfarsitul acestui an. Am discutat deja cu presedintele Camerei Deputatilor si l-am rugat, in situatia in care vom primi maine un vot favorabil, sa mergem intr-o procedura accelerata”, a sustinut ministrul Justitiei.

Intrebat daca la votul de marti, din Senat, conteaza si pe sustinerea senatorilor liberali, ministrul a raspuns afirmativ. „Vor analiza in cadrul forurilor partidului si sper la un vot pozitiv maine”, a spus Cazanciuc.

Cat priveste posibilitatea ca prin promovarea acestui act normativ sa fie afectat dreptul de proprietate, Cazanciuc a mentionat ca agentia nu vine cu proceduri noi, „ci incearca sa vina doar cu o expertiza, sa-i sprijine pe cei care in baza Codului de procedura penala pot lua asemenea decizii”.

Intrebat de ce s-a renuntat la criteriul initial ca cei care fac parte din agentie sa nu fi facut niciodata parte din partidele politice, Cazanciuc a spus ca din aceasta structura vor face parte in principal magistrati, care oricum au aceste garantii, „nu au dreptul sa faca parte dintr-o structura politica”, potrivit Agerpres.

Saptamana trecuta, grupurile parlamentare au avut intalniri pe aceasta tema cu initiatorul – ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro