Sari direct la conținut

Proiectul privind plafonarea prețului la gaze nu a mai fost discutat în Guvern/ Teodorovici: Este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că proiectul de Hotărâre peentru reducerea prețului la gaze la 55 lei/Mwh și plafonarea la acest nivel va fi într-o primă lectură în ședința de Guvern de joi.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunțat că Hotărârea de Guvern nu a fost luată în discuție în ședința de joi

„Actul va fi astăzi în guvern într-o primă lectură. Nu se va adopta nimic astăzi. Este cea mai logică sursă de a veni cu astfel de măsuri. Spuneam, la începutul mandatului meu, că nu am o abordare contabilă. Atunci orice efecte în economie, interesându-mă în mod direct, ca și Minister de Finanțe, atunci zic că este justificată pe deplin. Eu ar fi trebuit să fiu primul care să se opună unor astfel de măsuri, pentru că implicit bugetul are o anumită pierdere de rundă întâi. Trebuie să ne uităm mereu la efectele de runda a doua, cum a fost și la Codul Fiscal din 2015. Dacă ne uităm la efectele de rundă a doua, vedem că este o măsură logică și va aduce în final mai mulți bani către buget”, a spus Teodorivici.

Potrivit acestuia, cei doi operatori, Romgaz și OMV Petrom, cresc în mod nejustificat tariful la gaze nefăcând acele investiții pe care ei le-au asumat.

„Hai să-i lăsăm să facă lucrurile invers, să le crească la cât vor, să anunțe fiecare că „azi eu cresc cu un leu, faci și tu la fel mâine, tu mâine faci cu doi lei, eu fac la fel”. Hai să-i lăsăm pe ei să decidă în piață, dacă orice astfel de acțiune este pusă pe seama intervenției nu știu de care. Nu vrem să intervenim în piață, dar sunt situații în care statul trebuie să analizeze și să ajute piața, dar piața cu adevărat”, a explicat ministrul Finanțelor.

El a precizat că este o măsură comunistă „până la un anumit punct”.

„Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parcă ar fi din alta ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a afirmat Teodorovici, citat de Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro