Sari direct la conținut

Propuneri controversate pentru Nuclearelectrica: Bogdan Stanescu, cunoscut pentru cele 25 de functii de la stat, Daniela Lulache, apropiata de sefii ALDE, Eva Andreas, subalterna a premierului Grindeanu si un liber profesionist de la ALDE

HotNews.ro
Bogdan Stanescu, Foto: AGERPRES
Bogdan Stanescu, Foto: AGERPRES

​Ministerul Energiei, in calitate de actionar al Nuclearelectrica, a facut opt propuneri pentru functiile de membri ai Consiliului de Administratie ai companiei, in conditile in care mandatele celor de acum expira pe 25 aprilie 2017. Unele propuneri sunt controversate. Pentru doua persoane, exista intentia de a fi prelungit mandatul cu inca patru ani: Daniela Lulache, membru CA si actulul director general, cunoscuta pentru apropierea sa de sefii ALDE, si Bogdan Stanescu, renumit pentru cele 25 de functii din partea statului. Ceilalti sunt propusi ca membri interimari pe 4 luni, majoritatea dintre ei neavand nicio pregatire in domeniu. Vezi de ce sunt controversate propunerile Ministerului Energiei.

Propunerile vor fi discutate in sedinta AGA din 24 aprilie. Legat de numirile in CA, exista doua puncte pe ordinea de zi a sedintei AGA. Primul punct se refera la numirea a sase membri, cu mandat plin, pe o perioada de 4 ani. Aici exista doar doua propuneri: Daniela Lulache si Bogdan Codrut Stanescu. Al doilea punct de se refera la numirea unor membri provizorii, pe o perioada de 4 luni. In acest caz au fost propusi opt, dintre care doi sunt Daniela Lulache si Bogdan Codrut Stanescu, doi sunt profesionisti din domeniu, Florin Tatar si Cristian Gentea, restul fiind, pur si simplu, persoane sustinute politic. Nu toti cei propusi vor ajunge administratori, avand in vedere ca la aceasta companie, Consiliul de Administratie este format din sapte membri, din care unul este al Fondului Proprietatea, actionar minoritar.

Daca primul punct este votat favorabil, Lulache si Stanescu vor mai primi un mandat de patru ani si nu vor mai fi luati in considerare la votul pentru al doilea punct, referitor la numirea unor membri provizorii. Practic, ar insemna ca viitorul CA sa fie format din doi membri cu mandat plin, iar restul interimari. Propunerile au fost publicate pe site-ul Nuclearelectrica.Vezi aici punctele de pe ordinea de zi a sedintei AGA din 24 aprilie.

Daniela Lulache a cerut inca de anul trecut sa primeasca inca un mandat de patru ani. Insa, in sedinta AGA din 9 decembrie 2016, Ministerul Energiei a decis sa nu prelungeasca mandatele administratorilor companiei pana nu va evalua activitatea acestora. De altfel, si actionarul minoritar Fondul Proprietatea s-a opus inca de la inceput reinnoirii mandatelor, solicitand demararea de catre Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa prevazute de OUG 109/2011 si Legea 111/2016. Fondul Proprietatea considera ca profitabilitatea companiei a scazut in ultimii ani, motiv pentru care nu ar trebui prelungite mandatele membrilor CA si a directorului general. „Profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu”, a motivat Fondul Proprietatea. Precizam ca Lulache este si membru CA, si director general. Pe 30 aprilie, expira si mandatul sau in calitate de director general, insa ar putea obtine inca un mandat si pentru aceasta functie, daca va exista un vot favorabil al noului Consiliu de Administratie.

Daniela Lulache este apropiata de Daniel Chitoiu (ALDE), Andrei Gerea, fost ministru al energiei, si de Calin Popescu Tariceanu. Acestia o sustin, chiar daca in mandatul sau, Nuclearelectrica nu a inregistrat performante deosebite, ci dimpotriva. De exemplu, Nuclearelectrica a inregistrat in 2016 un profit net de 108,7 milioane de lei, cu 27% mai mic fata de anul anterior. Daniela Lulache este acuzata si de situatia dezastruoasa de la Compania Nationala a Uraniului (CNU), in conditiile in care in decembrie 2015 a renuntat la contractul cu aceasta, preferand sa achizitioneze dioxid de uraniu de la compania canadiana Cameco.

In cazul lui Bogdan Stanescu, prelungirea mandatului cu inca 4 ani ar putea incalca legislatia privind guvernanta corporativa. Aceasta pentru ca in aprilie 2015, cand a preluat aceasta functie, a fost numit de catre Ministerul Energiei, fara a trece prin procedurile de selectie, conform OUG 109/2011. Atunci a fost numit pe locul lasat vacant de un membru interimar. Culmea este ca nu a fost numit nici ca membru interimar. Altfel spus, Bogdan Stanescu nu a fost numit nici in urma unei selectii conform OUG 109/2011, nici ca membru interimar. In cazul lui Bogdan Stanescu, nu a fost respectata legislatia in vigoare, ceea ce pune sub semnul intrebarii prelungirea mandatului sau. Bogdan Stanescu a fost unul dintre consilierii fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu si este cunoscut pentru numarul mare de functii in institutii de stat. Potrivit CV-ului, ar fi avut peste 25 de functii din partea statului. In CV mai e trecut ca locul de munca vizat este in diplomatie- ambasador.

  • O apropiata a premierului Sorin Grindeanu, pe lista pentru interimari

Eva Georgeta Andreas este una dintre propunerile pentru functia de membru in Consiliul de Administratie. Din martie 2017, Andreas lucreaza la cabinetul premierului Sorin Grindeanu. De altfel, a lucrat cu Sorin Grindeanu mai multi ani, in perioada 2004-2017 fiind sef serviciu, la Relatii Externe, in cadrul Consiliului Judetean Timis. In perioada 2001-2004, a fost inspector de specialitate, gradul III, in Consiliul Judetean Timis. A terminat Facultatea de Drept, la Universitatea Europeana din Lugoj.

Cristian Romulus Anton (ALDE) este o alta propunere, chiar daca nu are nicio pregaire in domeniu. In perioada mai 2013-februarie 2016 a fost consilier al presedintelui ANAF. In CV nu scrie ce a facut din februarie 2016 pana in prezent, insa pe o lista cu candidatii ALDE pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti este trecut la liber profesionist. In perioada septembrie 2012- mai 2013, a fost consilier in Ministerul Economiei. In perioada martie 2011- august 2012, a fost director general la High Wash SRL. A studiat la Universitatea Romano- Americana.

Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul Finantelor, este o alta propunere. Pana la aceasta numire, a fost directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF. Acesta s-a facut remarcat in octombrie 2016, cand a anuntat ca aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania de catre companii, in ultimii cinci ani.

Robert Tudorache este un alt secretar de stat, de data aceasta in Ministerul Energiei, care este propus pentru functia de membru CA al Nuclearelectrica. Tudorache este seful ALDE Pitesti, apropiat de Andrei Gerea, fost ministru al energiei si actual deputat ALDE de Arges. Tudorache a candidat fara succes la Senat, pe listele ALDE Arges, insa a ajuns consilier local, dupa alegerile din vara. A fost consilier al fostului ministru Andrei Gerea, pozitie din care a fost recompensat cu o multime de sinecuri in companii energetice de stat, castigand din toate acestea peste 155.000 lei in 2015. De profesie avocat, in 2015, anul in care l-a consiliat pe Andrei Gerea, a primit mai multe functii in companii de stat, potrivit unei declaratii de avere completata in iunie 2016.

Cristian Gentea este unul dintre singurele doua persoane propuse, care au pregatire in domeniu. Acesta este cercetator stiintific in domeniu, iar din 2012 ocupa functia de director adjunct Securitate Nuclearea, la Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti. A studiat la Facultatea de Fizica si este inginer fizician.

Florin Constantin Tatar are, de asemenea, pregatire in domeniu. In perioada 2012-2016 a fost presedintele Agentiei Nucleare si Deseuri Radioactive. Din 2008 pana in 2012 a detinut o serie de functii la Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare. In 2007 a fost sef proiect special la Nuclearelectrica, iar in perioada 2005-2006 a fost director in cadrul Nuclearelectrica. A mai detinut o serie de functii la Agentia Nucleara, CNE Cernavoda si ICN Pitesti. Are un doctorat in domeniul Management in Inginerie Industriala.

Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 82,5% din actiunile Nuclearelectrica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro