Propunerile partidului M10 pentru o medicina moderna: "Cerem scoaterea medicilor si a personalului medical din categoria salariatilor bugetari"
- Redactia Hotnews
Partidul Monicai Macovei, M10, a realizat 10 propuneri pentru „o medicina moderna”, dupa ce Inalte Curte a decis ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare.
M10 propune printre altele scoaterea medicilor si a personalului medical din categoria functionarilor publici.
Amintim ca peste 16.000 de medici aderasera la un grup de initiativa creat pe Facebook, unde discutau despre salariile mici din sistemul sanitar, dar si despre o posibila greva generala. Ulterior, Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat o intalnire cu sindicatele din sanatate si ale medicilor saptamana aceasta, dar si cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru a gasi solutii de majorare a veniturilor medicilor.
„Ma voi intalni saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si sunt convins ca vom gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune in care vom reusi si cred ca am aratat in acesti ani ca imi respect angajamentele!”, a scris sambata pe Facebook ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat de Agerpres.
„Chiar daca Inalta Curte a decis ca medicii sunt functionari publici, sunt convins ca impreuna – toate puterile statului – vom gasi o solutie pe care medicii o merita, pentru ca fara un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca natiune”, a adaugat Banicioiu.
Care sunt propunerile M10, potrivit unui comunicat de presa:
1. Propunem liberalizarea profesiei medicale. Cerem scoaterea medicilor si a personalului medical din categoria salariatilor bugetari. Medicii nu sunt functionari, ci practica o profesie liberala.
2. Cresterea salariilor medicilor (actualmente circa 2% din PIB) e pura demagogie daca nu se rezolva finantarea corespunzatoare a sanatatii, dotarea spitalelor si a policlinicilor cu echipamente moderne si medicamente, colectarea eficienta a contributiilor de sanatate, stabilirea pachetului medical de baza, starpirea coruptiei si risipei din sistem, concursuri corecte si transparente de intrare si promovare, compensarea inteligenta a medicamentelor.
Cu toate acestea, salariile medicilor trebuie sa creasca inca de pe acum, pe cat se poate. Romania are cele mai mici cheltuieli cu sanatatea din UE (5,6% din PIB, fata de 6,9% in Bulgaria, 7,3% in Ungaria si peste 11% in Franta, Germania sau Olanda).
3. Medicina trebuie considerata un serviciu, nu un drept. Serviciile au un pret, iar el trebuie platit de beneficiar. Cei care platesc mai mult trebuie sa beneficieze de servicii mai bune. Nivelul la care medicina poate fi considerata un drept este subsumat principiului de drept la viata, iar acesta trebuie asigurat unitar si echitabil pentru toti si finantat prin taxe. Orice alt nivel de serviciu trebuie sa devina un serviciu asigurabil si finantabil privat.
Sa notam ca nivelul contributiilor de sanatate in Romania este printre cele mai joase din Europa (cca. 11% din salariul brut, fata de 16% in Franta si Olanda si 18% in Germania). Iar 18% din salariul unui german e mult mai mult decat 11% din salariul unui roman. Nu putem avea medicina ca in Germania cu finantare ca in Romania, si oricine promite asa ceva minte. Acesti 11% pot finanta un pachet minimal, nu o medicina la nivelul Germaniei, Olandei si Frantei. Diferenta intre pachetul minimal si nivelul pe care si-l doreste fiecare poate fi acoperita liber si privat, in sistem mutualist.
4. Statul este principalul vinovat pentru deficitele la bugetul asigurarilor de sanatate. Principalii debitori sunt companii ale statului, capusate de zeci de ani de clasa politica corupta. Astfel, companii ca CFR Marfa, RADET, Termoelectrica, CNADNR si altele au datorii imense, care greveaza intreg sistemul. Privatizarea lor, alaturi de recuperarea banilor deturnati de politicieni si clientela lor se impune urgent.
5. Cerem ca unitatile medicale de stat sa fie finantate in relatie directa cu actele medicale realizate. Finatarea trebuie sa urmeze pacientul, nu furnizorul.
6. Cerem definirea urgenta a unui pachet minimal de servicii acoperit (realist si sustenabil) din asigurarile de sanatate obligatorii. Restul serviciilor pot sa fie suportate prin asigurari private, sau coplata. In afara pachetului minimal, asigurarea obligatorie ar trebui sa acopere si urgenta, bolile cronice si programele nationale de sanatate.
Pachetul minimal ar trebui sa poata fi oferit si in unitati private nu doar de stat. O unitate privata care vrea sa ofere pachetul minimal trebuie sa aiba mereu disponibila o capacitate de prestatie la nivel minimal, fara coplata. Cu alte cuvinte, daca unitatea privata vrea sa beneficieze de banii din contributiile de sanatate, trebuie sa poata oferi nivelul de servicii minimal fara coplata in orice moment. Asigurarea obligatorie va trebui sa acopere pachetul minimal si solidaritatea sociala.
7. Propunem gandirea unui program national de preventie. In lipsa unor programe de profilaxie, sistemul se sufoca sub presiunea pacientilor ajunsi in faze extrem de complicate ale bolii, sau in faze terminale. In consecinta, costurile asistentei medicale cresc simtitor si scade statistic eficienta sistemului.
8. Cerem redefinirea listei medicamentelor compensate in sensul pachetului minimal. Medicamentele compensate consuma circa 1/3 din bugetul asigurarilor de sanatate obligatorii si sunt o mare sursa de coruptie in sistem. Ca principiu, ar trebui sa se renunte la finantarea in pachetul minimal a unor medicamente de ultima generatie si sa se finanteze in schimb medicamente generice, cu exceptia bolilor cronice grave (SIDA, cancer, hepatite, Alzheimer etc.). O astfel de politica ar asigura un nivel decent, chiar daca nu de varf, al tratamentului si ar aduce economii considerabile, in conditiile in care costurile cu medicamente generice sunt cu 80-90% mai mici decat cele cu medicamente originale. In plus, medicamentele generice sunt produse intr-o piata competitiva, ceea ce va reduce masiv fenomenul coruptiei la prescrierea de medicamente.
9. Cerem un audit extern independent al sistemului medical de stat din Romania pentru a identifica onest pierderile cauzate de coruptie sau proasta gestiune a sistemului.
10. Pentru a fi corect, sistemul de sanatate trebuie sa fie transparent in fata contribuabililor. Conform unui studiu EFOR[1], majoritatea informatiilor publice prevazute de lege nu sunt accesibile in timp real sau integral. De exemplu, s-au constat probleme de transparenta privind informatiile despre fiecare medicament autorizat; bugetul fiecarui spital si cum este folosit; listele nominale de contracte cu furnizorii, inclusiv cu preturile din contract; sumele alocate de Minister pentru programele nationale de sanatate, impreunaᅩ cu bugetul aferent, etc. Lipsa transparentei favorizeaza coruptia. Cerem transparenta totala.