Sari direct la conținut

Protecția casei tale: de ce asigurarea de locuință trebuie să fie pe lista ta de priorități

Protecția casei tale: de ce asigurarea de locuință trebuie să fie pe lista ta de priorități
Bogdan Chiriac Foto: UNIQA Asigurări

Asigurarea locuinței este adesea considerată o cheltuială opțională, dar în realitate, ar trebui să fie o prioritate în bugetul fiecărei familii, deoarece protejează locuința, acel „acasă” pentru noi toți. Asigurarea obligatorie PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este importantă și acoperă trei riscuri majore: cutremure, inundații (din cauze naturale) și alunecări de teren. Dincolo de aceasta însă, asigurarea facultativă extinde semnificativ protecția locuinței tale, aducând numeroase avantaje care pot face diferența în cazul unor evenimente neprevăzute.

De exemplu, dacă ai achiziționat o casă în valoare de 100.000 de euro și aceasta este distrusă în urma unui eveniment nefericit, cum ar fi un cutremur, o inundație sau o alunecare de teren, asigurarea obligatorie a locuinței îți oferă despăgubiri de până la 20.000 de euro. În schimb, asigurarea facultativă, cum este produsul UNICASA, de la UNIQA, poate acoperi pagubele până la suma de 100.000 de euro.

Dacă incidentul este legat de un risc catastrofic, asigurarea obligatorie acoperă o sumă de până la 10.000 sau 20.000 de euro, suficient pentru a oferi o siguranță de bază. Totuși, o asigurare facultativă aduce beneficii suplimentare și vine în completarea celei obligatorii, astfel că poți primi înapoi până la 100.000 de euro, de exemplu, respectiv valoarea locuinței. Achiziționarea unei locuinței presupune o cheltuială considerabilă și, așa cum îți asiguri, de exemplu, mașina, este important să îți închei o poliță și pentru imobil”, a explicat Bogdan Chiriac, Director Direcția Dezvoltare Servicii Retail din cadrul UNIQA.

Dacă avem în vedere perioada ploilor torențiale care au avut loc in luna iunie, potrivit datelor UNIQA,au fost avizate 302 dosare de daună la asigurări de locuință, doar pentru fenomenele meteo de furtună și grindină. În total, în intervalul 1-30 iunie, au fost avizate 510 de dosare de dauna pentru asigurările de locuință.

Cum te protejează asigurarea locuinței în momente neplăcute

Asigurarea facultativă, pe lângă sprijinul financiar oferit în caz de catastrofe, acoperă nevoi imediate, cu care ne confrunțăm fiecare dintre noi, cum ar fi reparațiile unui chiuvete infundate, unei conducte sparte sau chiar în situația neplăcută în care inunzi un vecin sau mai mulți, iar exemplele pot continua.

Asigurarea facultativă pentru locuință include acoperirea pagubelor cauzate de inundații, cum ar fi spargerea unei conducte. În plus față de acoperirea propriilor daune, asigurarea suplimentară de răspundere civilă legală acoperă și despăgubirea vecinilor afectați, până la o sumă standard de 5.000 de euro, care poate fi majorată. De exemplu, dacă locuiești la etajul patru și inunzi vecinii, asigurătorul va acoperi cheltuielile de reparație”, a explicat Bogdan Chiriac.

Mai mult, în cazul în care locuința ta devine nelocuibilă din cauza unor daune majore, asigurarea facultativă poate acoperi costurile de relocare temporară. De exemplu, polița poate acoperi costurile de chirie pentru o locuință temporară până la finalizarea reparațiilor, astfel încât să nu fii nevoit să te muți la prieteni sau familie.

UNIQA îți despăgubește suma aferentă chiriei pe o perioadă determinată de trei luni, până la 400 de euro pe lună. Așadar, în situația în care nu poți locui acolo, în loc să te duci la părinți, rude sau să apelezi la ajutorul unui prieten, închiriezi o locuință pe perioada determinată. Este inclusă și o acoperire pentru cazare temporară la hotel, pentru maximum 5 zile„, a evidențiat Bogdan Chiriac.

Pentru că susține  „o viață mai bună, împreună”, UNIQA manifestă grijă față de întreaga familie și a extins recent produsul său de asigurare completă a locuinței UNICASA cu o clauză suplimentară de accidente. Această clauză acoperă atât proprietarul locuinței, cât și membrii familiei (până la patru persoane), oferind despăgubiri în situații de accidente casnice extreme, precum deces sau invaliditate.

Cât de repede primești banii de la asigurător

La UNIQA, clienții pot solicita despăgubiri inclusiv online folosind consultantul digital ANA. În funcție de circumstanțele individuale, ANA poate oferi o soluție rapidă pentru plata despăgubirilor, asigurând ca banii să ajungă la asigurat în doar 1-2 zile.

ANA permite clienților să notifice daunele în mod rapid și simplu, fără a fi nevoie de interacțiune umană directă. Prin intermediul platformei, clienții pot raporta daunele și pot furniza informațiile necesare pentru începerea procesului de avizare. De asemenea, oferă suport și asistență în timpul procesului de avizare a dosarului de daună, ajutând clienții să înțeleagă pașii necesari și informațiile solicitate pentru evaluarea și procesarea daunelor. Mai mult, clienții pot apela ANA pentru a urmări în timp real statusul dosarului de daună și progresul acestuia.

Pentru interactiunea cu ANA clienții pot să acceseze platforma și prin intermediul website-ului UNIQA sau a portalului MyUNIQA.

Totul despre asigurarea UNICASA

Asigurarea completă a locuinței UNICASA poate fi încheiată, în urma unei evaluări, pentru imobile care au fost construite începând din anul 1921, inclusiv locuințe din lemn.

De asemenea, pentru a asigura protecția prosumatorilor împotriva potențialelor riscuri legate de utilizarea energiei regenerabile în locuințe, UNIQA a inclus o clauză specifică în polițele de asigurare a locuințelor, care acoperă avariile accidentale ale instalațiilor de energie regenerabilă. Astfel, produsul UNICASA oferă protecție pentru panourile fotovoltaice împotriva unei game variate de riscuri, inclusiv fenomenele naturale și daunele cauzate de spargerea accidentală sau crăparea componentelor, survenite din cădere, impact, coliziuni sau variații ale temperaturii.

Cu ce se diferențiază asigurarea UNICASA de restul produselor de pe piață

UNICASA oferă o acoperire extinsă și opțiuni flexibile de personalizare, adaptate cerințelor specifice ale fiecărui proprietar. Prin acoperiri precum asistența la domiciliu, disponibilă în vederea remedierii avariei în regim de urgență, și acoperirea unor riscuri semnificative pentru locuință, bunuri, răspundere civilă față de terți și integritatea corporală, inclusiv clauza extinsă de accidente pentru familie, UNICASA oferă protecție completă pentru tot ceea ce înseamnă acasă.

Piața de asigurări pentru locuințe din România

La momentul actual, piața de asigurări de locuințe din România se confruntă cu provocări semnificative, deși legislația impune proprietarilor să încheie polițe de asigurare obligatorie tip PAD. Mai exact, la 1 mai 2024, doar puțin peste două milioane de locuințe erau asigurate, în timp ce în țară există aproximativ nouă milioane de locuințe.

Pe de altă parte, gradul de conștientizare cu privire la riscurile și beneficiile unei polițe de asigurare a crescut datorită campaniilor de informare și educație financiară, iar interesul pentru asigurarea locuinței a înregistrat o majorare semnificativă în ultimii ani. Este adevărat, de cele mai multe ori, avansul se înregistrează după evenimente majore, precum cutremure, inundații sau alte fenomene majore, și se temperează la câteva luni după acestea.

Mai exact, evenimentele seismice din 2023 au atras atenția populației asupra vulnerabilităților existente, făcându-i pe oameni să fie mai conștienți de riscurile la care sunt expuse locuințele lor, nu doar din punct de vedere seismic. În primele luni după cutremurele din Turcia și România, a existat un interes masiv pentru asigurările de locuințe. Ulterior, ritmul de creștere al interesului a revenit la nivelul natural.

Datele de la nivelul pieței pentru 2023 arată că subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, în anul 2023, au înregistrat o valoare mai mare cu aproximativ 24% comparativ cu anul precedent, situându-se la circa 572 milioane lei, în timp ce indemnizațiile brute plătite au crescut cu circa 44% până la valoarea de 145 milioane lei. Numărul de contracte noi, încheiate în perioada de raportare, a fost de circa 1,7 milioane, în creștere cu 18,5% față de anul 2022.

Mai mult, pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în anul 2023, s-a înregistrat o creștere a primelor brute subscrise cu aproximativ 22% comparativ cu anul precedent, iar numărul contractelor noi încheiate în 2023 a crescut cu 14%.

Articol susținut de UNIQA Asigurări