Protectia exagerata in fata microbilor slabeste sistemul imunitar al copiilor
Copiii mici se joaca deseori cu obiecte pe care parintii le considera dezgustatoare. Este in natura lor: sunt curiosi, ating tot ce vad si nu se sinchisesc atunci cand li se spune “Ia mana, e murdar”. Dupa un an de temeri legate de pandemia de gripa noua, in care autoritatile sanitare ne-au indemnat pe toate caile sa mentinem cat mai bine igiena, sa ne spalam in mod regulat pe maini si sa folosim cat mai des gelul antibacterian, e timpul sa ne gandim la efectul pe care toate aceste precautii il au pe termen lung.
Bolile infectioase sunt un motiv real de ingrijorare, dar se pare ca societatea moderna exagereaza in privinta protejarii celor mici de microbi si bacterii. Tot mai multe cercetari releva ca expunerea copiilor la microbi le intareste sistemul imunitar, protejandu-i astfel de unele boli mai tarziu in viata.
Astfel, limitarea expunerii copiilor la paraziti, bacterii sau virusuri in primii ani de viata, ii face vulnerabili mai tarziu, in perioada adulta, la alergii sau alte afectiuni precum astmul sau bolile autoimune. De fapt, copiii care si-au petrecut prima parte a copilariei intr-o gospodarie la tara sau care au fost dusi devreme la gradinita par sa fie mai putin afectati de alergii.
La fel cum creierul copiilor are nevoie de stimuli si de interactiune pentru a se dezvolta normal, si sistemul imunitar se intareste prin expunerea cotidiana la microbi, sustine Thom McDade, conferentiar si director al Laboratorului de cercetare a biologiei umane de la Northwestern University, Statele Unite, citat de WebMD. Intr-un studiu recent, prof. McDade si colaboratorii sai au demonstrat ca incidenta infectiilor in organismul adultilor este mai redusa daca pana la varsta de doi ani au fost mai expusi la fecale animale si au suferit mai des de diaree. Infectiile in organism sunt asociate cu numeroase boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau Alzheimer.
“Noi am dus mai departe ideea conform careia sistemul imunitar este responsabil doar de alergii, boli autoimune sau astm si am analizat rolul pe care il are in declansarea infectiilor si a altor boli degenerative”, spune Thom McDade. “Expunerea la microbi in prima perioada a vietii poate fi foarte importanta pentru evitarea infectiilor in perioada adulta”.
Epurarea microbilor – metoda de protejare a sanatatii sau doar o idee proasta?
Majoritatea microbilor din mediul inconjurator sau care traiesc in organismul nostru nu sunt numai inofensivi, dar ne-au insotit existenta de-a lungul a mii de ani, spune Martin Blaser, profesor de medicina interna la New York University. In ultima jumatate de secol, odata cu modificarea substantiala a comportamentului uman, s-a constatat ca multi dintre acesti microbi au inceput sa dispara. “Aceasta disparitie are consecinte – unele bune, altele rele”, sustine prof. Blaser.
Cand exageram cu masurile de igienizare a mediului in care se dezvolta sugarul pentru a il proteja de diverse boli riscam sa il lipsim de posibilitatea de a-si dezvolta un sistem imunitar puternic. Pe langa campaniile care ne indeamna la igienizarea excesiva a mediului cu scopul de a limita expunerea bebelusilor la microorganisme – care ar putea fi benefice pentru ei -, exista si alte practici care pun in pericol sanatatea copilului, cum ar fi excesul de antibiotice.
Ce fac parintii?
In aceasta situatie, exista riscul ca unii parinti sa exagereze, in oricare din cele doua directii. Asa cum se intampla in foarte multe cazuri in viata, si mentinerea sanatatii copilului este o problema de echilibru. Astfel, prof. Blaser recomanda parintilor si cadrelor medicale sa se gandeasca de doua ori inainte de a administra copiilor antibiotice pentru orice stare febrila. Supraadministrarea de antibiotice joaca un rol important in slabirea sistemului imunitar si a capacitatii organismului de a lupta cu infectiile.
In ceea ce priveste cresterea copiilor intr-un mediu fara microbi, prof. McDade spune ca ar vrea sa vada “o reevaluare a bunului simt”. “Nu trebuie sa spalati si sa sterilizati tot”, a adaugat el.
“Pastrati casa si lucrurile din casa curate, dar amintiti-va ca unele substante chimice folosite pentru curatenie pot fi mai daunatoare pentru copii decat orice microb, iar data viitoare cand copilul baga in gura mancarea pe care tocmai a scapat-o pe podea, respirati adanc si nu-l bagati in seama”, ne sfatuieste prof. McDade.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.