Sari direct la conținut

Prutul, Siretul si Dunarea inregistreaza debite maxime

HotNews.ro

Prutul, Siretul si Dunarea inregistreaza debite maxime, iar autoritatile anticipeaza in zilele urmatoare noi cresteri de debite si de niveluri pe cele trei rauri, anunta Administratia Nationala Apele Romane, intr-un comunicat de presa.

„Exista in continuare riscuri de viituri rapide, cu formare de torenti si scurgeri de pe versanti”, precizeaza Apele Romane, care adauga ca, pana in prezent, nu s-au inregistrat brese in diguri.

Prima viitura formata pe raul Prut a fost atenuata prin acumularea Stanca-Costesti, debitul inregistrat la statia Radauti-Prut fiind de 1.800 mc/s. Apele Romane si Apele Moldovei au stabilit evacuarea, in aval de acumularea Stanca-Costesti, a unui debit controlat de 400 mc/s, ceea ce inseamna o atenuare maxima a debitului cu 1.400 mc/s. In acest moment, a fost acumulat un volum de 125 mil mc de apa, in conditiile in care volumul de rezerva de apa in acumularea Stanca-Costesti este de 300 mil mc de apa.

La aceasta ora, Prutul, la statia Oroftiana, a atins debitul maxim (varful maxim al celei de a doua viituri), nivelul fiind cu circa 30 cm mai mult decat la prima viitura formata pe raul Prut, in noaptea de 23 iunie. Prin propagare, in cursul diminetii, intre orele 00.00-03.00, a doua viitura formata pe raul Prut va ajunge la statia Radauti-Prut. Specialistii estimeaza ca raul Prut va avea un nivel cu aproximativ 2 metri mai mic decat cel inregistrat in 2008. In acest moment, debitul evacuat (controlat) la acumularea Stanca-Costesti a fost suplimentat pana la 618 mc/s.

Viitura formata pe raul Trotus, in noaptea de sambata spre duminica, s-a combinat cu viitura formata pe raul Siret, totalizand un debit de 3.300 mc/s. Viitura a fost atenuata prin acumularile de la Calimanesti si Movileni, debitul evacuat fiind de 2.200-2.400 mc/s. In acest fel, s-a reusit o atenuare cu circa 1.000 mc/s, pe raul Siret, iar digul de la Cosmesti-Vale, rupt in anul 2005 si refacut in anii ulteriori, se comporta in conditii de siguranta. In cursul zilei de luni, la statia Lungoci, de pe raul Siret, a fost depasita cota de atentie, iar, la statia Sendreni, tot de pe raul Siret, s-a depasit cota de inundatie cu 20 cm, datorita nivelelor mari venite de pe Dunare.

Fluviul Dunarea, la intrarea in tara, inregistreaza luni un debit maxim de 13.000 mc/s, care se va mentine si in cursul zilei de maine, ca urmare a propagarii undei de viitura de pe Dunare care vine din Serbia. Incepand de miercuri, debitele pe fluviul Dunarea vor fi in usoara scadere, situandu-se in continuare peste mediile multianuale ale lunilor iunie (6.400 mc/s) si iulie (5.350 mc/s).

Pe sectorul Gruia-Calafat, Dunarea inregistreaza nivele corespunzatoare fazei III de aparare, zona indiguita (echivalent cu depasirea Cotelor de pericol). De asemenea, pe sectorul Harsova-Braila-Galati, debitele Dunarii sunt in crestere si vor fi in continuare in crestere, in acest moment, fiind depasita faza II zona indiguita (echivalent cu depasirea Cotelor de inundatie).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro