Sari direct la conținut

PSD, acuzat ca a discriminat femeile la Congres cu buletine roz de vot si numar fix de locuri in conducere. Consiliul de Combatere a Discriminarii "va demara procedurile legale"

HotNews.ro
Urnele de vot de la Congresul PSD, Foto: Hotnews
Urnele de vot de la Congresul PSD, Foto: Hotnews

Liviu Dragnea, promotorul unei legi controversate chiar despre „toleranta fata de diferentele de grup”, este acuzat de discriminare pentru organizarea votului la Congresul de ieri. „PSD a decis in mod discriminatoriu ca din cele 14 functii de vicepresedinti, 10 sa fie alocate exclusiv barbatilor si 4 exclusiv femeilor” si, in plus, a folosit la alegerile „pentru femei” buletine de vot culoarea roz, acuza Coalitia pentru Egalitate de Gen, care anunta ca va sesiza CNCD. Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca asteapta sesizarea ONG-urilor, „dupa care vom demara procedura legala”.

Coalitia pentru Egalitate de Gen, formata din 10 organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul drepturilor femeilor, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca atrage atentia conducerii PSD „cu privire la modul incorect si discriminatoriu de aplicare a principiul cotelor de reprezentare a femeilor„. „Mai mult decat atat, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepresedintii femei duce in derizoriu intreaga procedura si intareste stereotipurile de gen„, avertizeaza Coalitia.

ONG-urile sustin ca aceste cote „trebuie sa asigure un procent minim de femei in randul candidatilor sau ai vicepresedintilor alesi, nu sa limiteze accesul femeilor la functiile de conducere, asa cum s-a intamplat in cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Daca s-a dorit ca cel putin 4 vicepresedinti sa fie femei, restul de locuri ar fi trebuit sa fie lasate competitiei libere intre candidati, indiferent de sex, nu sa fie alocate exclusiv barbatilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practica frecvent utilizata de partidele de stanga de la nivel european”.

Liviu Dragnea, alaturi de o parte din noii vicepresedinti PSD

Liviu Dragnea, alaturi de o parte din noii vicepresedinti PSD

Foto: Agerpres

„Separarea pe sexe a candidaturilor sau a functiilor alese este acceptabila numai in cazul paritatii de gen (50/50), intrucat se bazeaza pe egalitatea intre femei si barbati. Prin urmare, daca Partidul Social Democrat ar fi dorit sa scoata separat la concurs functiile de vicepresedinti, numarul functiilor alocate femeilor trebuia sa fie egal cu numarul functiilor alocate barbatilor. In schimb, PSD a decis in mod discriminatoriu ca din cele 14 functii de vicepresedinti, 10 sa fie alocate exclusiv barbatilor si 4 exclusiv femeilor”, sustine Coalitia pentru Egalitate de Gen.

ONG-urile spun ca „este de apreciat intentia PSD de a imbunatati reprezentarea de gen in functiile interne de conducere ale partidului, insa modul in care s-a aplicat in practica aceasta intentie este eronat deoarece instituie o restrictionare a accesului egal la functii”.

Coalitia pentru Egalitate de Gen anunta ca „va transmite in urmatoarele zile o sesizare catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu fapta de discriminare care a avut loc la Congresul Partidului Social Democrat„.

„Speram ca reactia noastra sa fie analizata la modul serios de catre conducerea PSD in asa fel incat la urmatoarele alegeri interne si in procedurile de desemnare a candidatilor in alegerile locale sau legislative cotele de reprezentare a femeilor sa fie utilizate intr-adevar ca o masura afirmativa. Organizatiile noastre stau la dispozitia Partidului Social Democrat si a Organizatiei de Femei PSD cu expertiza necesara pentru ca pe viitor cotele sa fie aplicate in mod corect”, se mai arata in comunicatul remis de ONG-uri catre HotNews.ro.

Liviu Dragnea voteaza

Liviu Dragnea voteaza

Foto: Hotnews

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale explica faptul ca, „in Parlamentul Romaniei, in Camera Deputatilor exista locuri rezervate pentru minoritatile nationale. Acest lucru nu impiedica reprezentantii unei minoritati nationale (maghiari, romi, sasi, ucraineni, rusi-lipoveni, turci, tatari s.a.) sa candideze, daca doresc, pe celelalte locuri din Parlament, pe listele unui partid sau ca independenti. Ar constitui o fapta de discriminare sa fie exclusiv ale etnicilor romani celelalte locuri din Parlament. Facem aceasta analogie pentru a se intelege mai bine natura discriminatorie a deciziei PSD de a segrega locurile de vicepresedinti intre femei si barbati”.

Coalitia pentru Egalitate de Gen este formata din Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociatia Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociatia Front (Feminism Romania) Centrul Filia, Asociatia EMA din Brasov, Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP), Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO) si Asociatia Plural.

Csaba Astzalos, presedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminarii: Daca se constata discriminare, amenda este intre 3.000 si 100.000 lei

Csaba Asztalos

Csaba Asztalos

Foto: Hotnews

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat ca in acest caz „competenta revine CNCD-ului, avem prevedere expresa in acest sens„.

Nu a fost depusa inca o plangere. Am luat la cunostinta din presa ca o coalitie de ONG-uri va depune o plangere, ca urmare nu am procedat la autosesizare. Asteptam sesizarea, dupa care vom demara procedura legala de citare a partilor si de solutionare„, a precizat Asztalos.

Potrivit acestuia, „in caz de discriminare, aici ar fi incidente prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati, mai precis articolul 21, care are prevederi in zona obligatiilor partidelor politice si limitele sunt intre 3.000 si 100.000 lei. Putem sa analizam si prevederile ordonantei 137/2000, dar la prima vedere din analiza mea vom merge pe o solutionare avand in vedere prevederile legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati„.

Articolul 21din legea 202/2002, indicat de presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, prevede urmatoarele:

  • (1) Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare, unitatile economice si sociale, precum si partidele politice, organizatiile patronale si sindicale si alte entitati nonprofit, care isi desfasoara activitatea in baza unor statute proprii, promoveaza si sustin participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la conducere si la decizie si adopta masurile necesare pentru asigurarea participarii echilibrate a femeilor si barbatilor la conducere si decizie.
  • (2) Prevederile alin. (1) se aplica si la nominalizarea membrilor si/sau participantilor in orice consiliu, grup de experti si alte structuri lucrative manageriale si/sau de consultanta.

Informatii de background

Acuzatiile de discriminare aduse conducerii PSD vin la doua saptamani dupa ce Senatul a adoptat cu mare rapiditate un proiect de lege initiat chiar de Liviu Dragnea, initativa legislativa cu urmatorul titlu: „Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup„. Proiectul este cunoscut mai bine pentru introducerea conceptului de „defaimare sociala”, criticat dur de ONG-uri.

Sorin Ionita, partener fondator al think tank-ului Expert Forum si una dintre primele persoane care au reactionat la proiectul lui Dragnea, a explicat atunci pentru HotNews.ro ca aceasta initiativa „este impotriva presei si a oricui se exprima in spatiul public” si ca „nu va ajuta saracimea sau partile discriminate. Asta il preocupa pe domnul Dragnea acum: discriminarea.

Liviu Dragnea este acuzat de numeroase ONG-uri ca „distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii” prin aceasta lege. Citeste aici mai multe despre proiectul lui Dragnea

Tot PSD-ul, acuzat astazi de discriminare, conduce Comisiile pentru egalitate de sanse atat din Senat, cat si din Camera Deputatilor.

Cei 10 vicepresedinti barbati ai PSD care au fost alesi duminica sunt:

  • 1. Dolineaschi Andrei (deputat, actualmente secretar general al partidului)
  • 2. Negrescu Victor (europarlamentar, lider PES activists)
  • 3. Pop Georgian (deputat, presedintele Comisiei de control al SRI)
  • 4. Vulpescu Ioan (ministrul Culturii)
  • 5. Bancioiu Nicolae (ministrul Sanatatii)
  • 6. Tudose Mihai (ministrul Economiei)
  • 7. Stefan Viorel (deputat, presedintele Comisiei de buget, finante)
  • 8. Simon Gheorghe (deputat PSD de Maramures)
  • 9. Vlase Petru Gabriel (deputat, presedinte Comisia de cod electoral)
  • 10. Chirica Mihai (viceprimar Iasi)

Cele 4 femei alese vicepresedinte ale PSD:

  • 1. Firea Gabriela
  • 2. Vasilescu Olguta
  • 3. Andronescu Ecaterina
  • 4. Pana Doina, prezentata de presedintele comisiei drept „Draga Doina Pana”, insa cunoscuta publicului pentru episodul Fa, Doina!

Presedinte executiv al PSD: Valeriu Zgonea

(Sursa si detalii)

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro