Sari direct la conținut

Fostul președinte francez Sarkozy ajunge iar la tribunal pentru o presupusă finanțare de 50 de milioane de euro venită de la Muammar Gaddafi

HotNews.ro
Muammar Gaddafi si Nicolas Sarkozy la palatul Elysee, Foto: Reuters
Muammar Gaddafi si Nicolas Sarkozy la palatul Elysee, Foto: Reuters

Fostul președinte francez Nicholas Sarkozy va fi judecat luni sub acuzația că a acceptat aproximativ 50 de milioane de euro într-o finanțare ilegală de campanie din partea dictatorului libian Muammar Gaddafi, scrie France24. Sarkozy, care a fost condamnat de două ori pentru infracțiuni separate de când și-a încheiat mandatul, a descris acuzațiile ca parte a unei conspirații împotriva sa.

Cariera lui Sarkozy a fost umbrită de probleme cu legea de când a pierdut alegerile prezidențiale din 2012. Dar el rămâne o figură influentă pentru mulți politicieni de dreapta și se știe, de asemenea, că se întâlnește periodic cu președintele Emmanuel Macron .

Politicianul în vârstă de 69 de ani este căsătorit cu modelul și cântăreața Carla Bruni și, în perioada 2007-2012 îi plăcea să fie cunoscut drept „hiper-președintele”. El a fost condamnat în două dosare, acuzat într-un altul și este cercetat în legătură cu alte două.

Sarkozy va fi pus sub acuzare la tribunalul din Paris după ce, pe 18 decembrie, cea mai înaltă instanță de apel a Franței i-a respins apelul împotriva unei pedepse de un an de închisoare pentru trafic de influență, pe care o va executa purtând o brățară electronică.

Cel mai recent proces este rezultatul a 10 ani de investigații privind acuzațiile conform cărora Sarkozy a acceptat finanțarea ilegală a campaniei – se pare că se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro – de la Gaddafi pentru a-și ajuta campania electorală din 2007.

În schimbul banilor, Sarkozy și personalități de rang înalt s-au angajat să-l ajute pe Gaddafi să-și reabiliteze imaginea internațională, după ce Tripoli a fost acuzat de atacurile cu bombă asupra zborului Pan Am 103 în 1988 asupra Lockerbie din Scoția și asupra zborului UTA 772 în 1989, care au ucis sute de pasageri.

Sarkozy a denunțat acuzațiile ca parte a unei conspirații împotriva sa, insistând că nu a primit niciodată finanțare de la Gaddafi și că nu există dovezi ale unui astfel de transfer.

Într-o perioadă în care multe țări occidentale îl curtau pe Gaddafi pentru a încheia acorduri de energie, liderul libian a vizitat Parisul în decembrie 2007, instalându-și cortul în centrul orașului.

Franța a susținut apoi acțiunea militară sancționată de ONU care a ajutat în 2011 la înlăturarea lui Gaddafi, care a fost apoi ucis de rebeli. Sarkozy a spus că acuzațiile foștilor membri ai cercului interior al lui Gaddafi cu privire la presupusa finanțare a campaniei sunt motivate de răzbunare.

Dacă va fi găsit vinovat, Sarkozy riscă până la 10 ani de închisoare sub acuzația de deturnare de fonduri publice și finanțare ilegală a campaniei. Procesul urmează să dureze până pe 10 aprilie.

Printre alți 12 care se confruntă cu judecarea pentru presupusa finanțare libiană se numără oameni precum fosta mână dreaptă a lui Sarkozy, Claude Gueant, Eric Woerth și fostul ministru Brice Hortefeux.

Scandalul a izbucnit în aprilie 2012, în timp ce Sarkozy era în mijlocul campaniei electorale, când site-ul Mediapart a publicat un articol-bombă bazat pe un document din decembrie 2006 în care se arată că un fost oficial libian evocă un acord privind finanțarea campaniei. .

Sarkozy a susținut că documentul nu este autentic.

Omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine, un martor cheie în acest caz, a susținut de mai multe ori că a ajutat la livrarea de până la cinci milioane de euro (5,4 milioane de dolari la ratele curente) în numerar de la Gaddafi lui Sarkozy și șefului său de cabinet în 2006 și 2007.

Dar în 2020, Takieddine și-a retras brusc declarația incriminatoare, ridicând suspiciuni că Sarkozy și aliații apropiați ar fi putut plăti martorul să se răzgândească.

Într-o altă întorsătură, Sarkozy a fost acuzat în octombrie 2023 de manipulare ilegală a martorilor, în timp ce Carla Bruni a fost acuzată anul trecut de ascunderea probelor în același caz.

A doua condamnare a lui Sarkozy, într-un alt caz de finanțare a campaniei, a fost confirmată anul trecut de o curte de apel din Paris, care a decis că acesta ar trebui să execute șase luni de închisoare, și alte șase luni cu suspendare.

INTERVIURILE HotNews.ro