PSD are Congres extraordinar
Congresul extraordinar al PSD este un prilej pentru taberele pro-Nastase sau pro-Iliescu de a-si restabili raportul de forte in partid. Marul discordiei este fotoliul de presedinte al PSD, deoarece in functie de cine va detine functia suprema in partid se va decide si viitorul politic al greilor pesedisti grupati in jurul celor doua tabere.
Cu doar o zi inaintea Congresului mass-media au fost inundate de informatii si declaratii cu privire la viitoarea conducere a PSD. Artileria grea din partid formata din Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea au inceput sa bata teritoriul in lung si-n lat pentru a-i face lobby lui Iliescu, in defavoarea lui Nastase.
Apropiatii sefului statului il vad pe acesta in fruntea partidului, indiferent daca actualul lider, Adrian Nastase, va castiga sau nu Presedintia tarii. In schimb, Nastase nu vede posibila revenirea lui Iliescu decat daca el va castiga functia suprema in stat. Totodata, actualul sef al PSD nu exclude varianta Iliescu-presedintele partidului, ba din contra i se pare chiar normala.
Este posibil ca Nastase sa se gandeasca la o functie de presedinte onorific pentru Iliescu, ceea ce nu-i va diminua controlul asupra partidului. In favoarea acestui plan vine o declaratie a lui Nastase data acum cateva zile in care acesta sustinea ca seful statului nu a fost niciodata implicat in treburile executive ale PSD.
Este evident ca Nastase a preluat controlul total al partidului dupa miscarea spectaculoasa privind demisia sa. Asa incat o victorie a gruparii Iliescu este putin probabila. Un alt element care sustine batalia dintre cele doua tabere pentru controlul partidului este chiar refuzul presedintelui Iliescu de a transmite un mesaj, fie el lipsit de continut, la Congresul PSD.
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu, a precizat ca presedintele Ion Iliescu nu va transmite un mesaj Congresului PSD pentru a evita noi controverse politice. Iliescu este convins ca luarile sale de pozitie din ultimul timp, de la intalnirile cu conducerea partidului, au fost „auzite si luate in calcul” si ca liderii PSD au inteles pozitia sa, a spus Cretu.
Rezolutie pro-Iliescu
In tot acest timp, se vehiculeaza adoptarea la Congres a unei rezolutii prin care Iliescu sa fie inscaunat presedinte PSD. In fata unei astfel de provocari, tabara Nastase lanseaza ideea unei alte rezolutii prin care presedintele partidului sa ocupe si functia de premier, si viceversa.
Cum Nastase a avansat in trecut numele lui Mircea Geoana pentru postul de potential premier al Romaniei, este posibil ca ministrul de Externe sa devina liderul suprem al partidului.
Primul care a dat semnalul unei batalii clare intre taberele din PSD la Congresul de astazi, a fost baronul de Vrancea, Marian Oprisan. Baronul de Vrancea este un apropiat al ministrului Miron Mitrea, ministru perceput ca un sustinator al lui Iliescu.
Oprisan a lansat ieri informatia ca la Congres va fi adoptat un document prin care Iliescu va fi invitat sa devina presedinte al PSD dupa ce ii va expira mandatul de sef al statului si sa candideze pe listele pentru Parlament. Initiativa gruparii pro-Iliescu are insa putine sanse sa treaca de Biroul Executiv al partidului si sa intre pe ordinea de zi a Congresului.
Motivul consta in faptul ca BEx a adoptat la una dintre ultimele sedinte o hotarare prin care actuala forma de conducere a partidului, Biroul Coordonator, in frunte cu liderul Adrian Nastase, sa fie pastrata pana la viitorul Congres, din februarie 2005.
Pe de alta parte, surse din PSD, citate de Mediafax, au sustinut ieri ca adoptarea unui asemenea document este primita cu „rezerve” in cadrul partidului pentru ca ar fi la limita Consitutiei.
Argumentele folosite de surse constau intr-un contraatac al Opozitiei care ar putea sa invoce implicarea lui Iliescu in activitatea de partid inainte de expirarea mandatului si de adoptarea legii electorale.
Oprisan in conflict cu Nastase
Nu este pentru prima oara cand baronul Marian Oprisan intra in conflict deschis cu Nastase. Presedintele PSD l-a atentionat pe liderul din Vrancea ca asteapta din partea lui „mai multe fapte si mai putine declaratii”.
Cu putin timp inainte, Oprisan ii ceruse lui Nastase, printr-o declaratie de presa sa-i nominalizeze pe cei „ce se cred senatori de drept” pentru ca „povestea asta cu vorbitul la general nu face bine”. Oprisan a sustinut ca unii membri PSD au probleme de imagine „doar in acceptiunea lui Nastase”, ei fiind foarte bine vazuti in judetele lor.
Oprisan s-a grabit sa-i dea replica sefului sau, sustinand ca el este omul faptelor, si nu al vorbelor.
Candidatura pentru prezidentiale
Nastase a anuntat ieri ca momentul mult asteptat al depunerii candidaturii la Presedintie se va produce la Congresul PSD. Referindu-se la revenirea lui Iliescu in partid, Nastase a spus ca „asa cum am mai spus in urma cu cateva zile, revenirea presedintelui Iliescu la PSD este un lucru absolut normal.
Era logic sa-i adresam invitatia presedintelui sa candideze pe listele PSD si sa revina la conducerea partidului, dupa alegeri, in conditiile in care eu voi candida pentru Presedintia Romaniei. Ion Iliescu a asigurat intotdeauna stabilitatea si echilibrul partidului”. Presedintele PSD a confirmat ca evenimentul de astazi va reprezenta spalarea imaginii partidului.
„Acest Congres va confirma schimbarile din interiorul partidului si va demonstra ca avem o echipa serioasa, care e pusa pe treaba. (…)Ma astept ca incepand de astazi colegii mei sa iasa la bataie mai vizibil si sa intareasca echipa cu care ne vom prezenta in fata electoratului in noiembrie”, a comentat liderul PSD.
Seful statului nu se grabeste
In privinta candidaturii lui Iliescu pe listele PSD, Corina Cretu a spus ca presedintele asteapta Legea electorala. „Continutul Legii electorale va da un raspuns intrebarii daca va candida pe liste”, a spus Cretu. Ea a sustinut ca in principiu, Constitutia nu ar trebui sa contina ingradiri la exercitarea dreptului de a alege sau de a fi ales.
Purtatorul de cuvant a sustinut ca Iliescu isi va continua cariera politica, dar nu a decis sub ce forma. In schimb, consilierii prezidentiali Octavian Stireanu si Rodica Stanoiu s-au inscris in alegerile preliminare din PSD pentru Parlament. Corina Cretu asteapta insa decizia partidului in privinta celor ce vor ocupa locuri pe liste fara a participa la prealegeri.
Ea a declarat ca nu s-a inscris pentru ca regula a fost sa se inscrie doar cei care au mai fost parlamentari.
Roxana ANDRONIC
Carmen EPURAN