Sari direct la conținut

PSD insistă cu impozitarea progresivă și "taxarea luxului". Grindeanu: "Vrei iaht, plăteşti în plus!" / Câte iahturi sunt în România

HotNews.ro
PSD insistă cu impozitarea progresivă și "taxarea luxului". Grindeanu: "Vrei iaht, plăteşti în plus!" / Câte iahturi sunt în România

Social-democrații insistă cu impozitarea progresivă a veniturilor, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu spunând, după negocierile cu PNL și UDMR pe capitolul Economie-Finanțe din programul de guvernare, că PSD a propus „taxarea luxului”: „Vrei iaht, plăteşti în plus!”. Potrivit datelor oficiale, în România sunt circa 8.000 de iahturi private, dar foarte puține stau în țară (la Limanu), cele mai multe fiind andocate în porturile din alte țări (Grecia, Spania sau Monte Carlo, cazul lui Țiriac).

Grindeanu, premierul PSD demis prin moțiune de cenzură de către propriul partid, care coordonează acum programul de guvernare propus de social-democrați, a vorbit din nou despre creşterea salariului minim de la 1 ianurie, majorarea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei, „creșterea alocaţiilor conform legii”, spunând că acestea sunt propunerile PSD pentru programul de guvernare.

Grindeanu spune că una dintre propunerile PSD pentru creşterea veniturilor statului este ”taxarea luxului”, pentru că „toate statele din lumea civilizată au acest tip de taxare”.

  • ”Vrei iaht, plăteşti în plus, vrei maşini de sute de mii de euro, plăteşti în plus”, a afirmat Grindeanu, precizând că este vorba despre o intenţie, şi nu despre o condiţie pusă de PSD celorlalte partide.

PSD și PNL au început miercuri discuțiile privind programul de guvernare, după ce cu o zi în urmă a avut loc o primă rundă oficială de negocieri, catalogată de Florin Cîțu drept „o discuție bună”. Primul capitol a fost Economie-Finanțe, urmat de Justiție.

În timp ce PNL susține cota unică de impozitare, PSD insistă pe introducerea impozitului progresiv.

Întrebat marți cum ar putea arăta rediscutarea cotei unice şi o impozitare progresivă şi dacă PNL este de acord cu toate acestea, Ciolacu a spus:

  • „Ar arăta cum arată restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Am spus foarte clar că despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor. (…)
  • Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică. Este concluzia PSD”.

El a mai susținut că în România trebuie să se revină „la impozitarea marilor averi”:

  • „Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci. Haideţi să vedem practica europeană, haideţi să lăsăm specialiştii să vină cu aceste propuneri şi cred că un an de zile, cum este anul următor, avem timp să discutăm acest subiect”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro