PSD nu renunta la Comisia de ancheta parlamentara privind alegerile prezidentiale din 2009, desi Parchetul General a deschis o ancheta. Ce modificari au adus in comisiile juridice
Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din comisiile juridice reunite din parlament a votat marti infiintarea comisiei de ancheta parlamentara care vizeaza alegerile prezidentiale din 2009, in ciuda faptului ca luni parchetul general a anuntat ca a deschis o ancheta proprie, iar un articol din Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca o ancheta judiciara blocheaza ancheta parlamentara. Pentru a evita aceasta situatie, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor Eugen Nicolicea a propus un amendament la proiectul de constituire a comisiei, impotriva caruia s-au pronuntat cei de la USR si PNL.
„Nu constituie obiect al Comisiei de ancheta elementele ce tin de „infractiunile de abuz in serviciu” si „falsificarea documentelor si evidentelor electorale”, infractiuni pentru care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari in rem, conform comunicatului din data de 24 aprilie 2017″ se arata in amendamentul propsu de Nicolicea si votat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR.
„Este o clarificare nenecesara dar utila in acest context” a declarat si senatorul PSD Serab Nicolae, presedinte al comisie juridice din Senat. „Din punctul meu de vedere nu este niciun impediment sa facem aceasta comisie de ancheta, este o obligatie, din respect pentru electorat” a continuat el.
Deputatul USR Stelian Ion a precizat ca USR era de acord daca se facea si ancheta pentru alegerile locale sector 1, insa nu mai este de acord dupa ce anuntul Parchetului General de luni.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca se incalca art. 102 din regulamentul activitatilor comune prin care se precizeaza ca acesta se completeaza cu dispozitiile regulamentului celor doua camere si deci se completeaza si cu art. 74 din regulamentului Camerei Deputatilor, care prevede astfel:
Art. 74
(1) Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată.
(2) O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor.
Impotriva acestui argument, Serban Nicolae a declarat ca in regulamentul Senatului nu se precieaza aceasta interdictie, iar comisia este una comuna.
Consituirea comisiei parlamentare de ancheta, cu aceasta modificare, a fost votata cu majoritate de voturi in comisiile juridice si va fi supusa la vot in plenul reunit al Parlamentului miercuri.
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat luni ca a deschis un dosar penal cu privire la alegerile prezidentiale din 2009, „ca urmare a informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic”. Potrivit PICCJ, cercetarile sunt efectuate in rem si vizeaza infractiunile de abuz in serviciu si de falsificare a documentelor si evidentelor electorale.
„In cursul zilei de astazi, 24 aprilie 2017, la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie, a fost inregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic si conform carora exista suspiciuni ca in procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autoritati publice si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege”, informeaza un comunicat difuzat luni de PICCJ.
Potrivit sursei citate, „in cauza se efectueza cercetari in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si de falsificare a documentelor si evidentelor electorale”.
Parchetul General mai precizeaza ca va informa opinia publica pe masura derularii cercetarilor.
Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, joia trecuta, proiectul de hotarare privind constituirea comisiei speciale de ancheta pentru verificarea „aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential”. Proiectul de hotarare urmeaza sa fie votat miercuri in plenul reunit al celor doua camere, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. El a afirmat de asemenea ca Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, ar urma sa fie chemata sa dea explicatii in fata acestei comisii.
Amintim ca decizia de infiintare a acestei comisii de ancheta vine in contextul dezvaluirilor facute de Dan Andronic in Evenimentul Zilei in care afirma ca Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea si Gabriel Oprea erau implicati in procesul electoral din 2009, cand Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte.
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat insa, sambata, la Alba Iulia, ca magistratii pot fi audiati doar de catre alti magistrati si ca, in opinia sa, acestia nu au ce cauta in comisii de genul celei parlamentare de ancheta cu privire la alegerile prezidentiale din 2009.