PSD si-a respins in Comisia lui Iordache propria propunere de modificare a legilor justitiei: Procurorii sefi vor fi propusi si revocati la fel ca in prezent, presedintele ramane parte a mecanismului
Majoritatea PSD-ALDE din Comisia speciala a Parlamentului pentru legile justitiei a respins in sedinta de vineri propriile modificari aduse la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Astfel, parlamentarii PSD si ALDE au votat sa isi abroge toate modificarile privind procedura de numire si revocare din initiativa legislativa, iar Presedintele Romaniei va ramane parte a ambelor proceduri, exact asa cum prevede legea in prezent.
Membrii comisiei conduse de Florin Iordache (PSD) au votat pentru pastrarea art. 54 in vigoare in prezent – numirea si revocarea procurorilor de rang inalt si abrogarea tuturor modificarile pe care le-ar fi adus prin initiativa lor legislativa.
Astfel:
(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(2) Dispoziţiile art.48 alin.(10) – (12) se aplică în mod corespunzător.
(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.
Amintim faptul ca, dupa ce ministrul Justitiei Tudorel Toader si-a prezentat proiectele pentru cele trei legi ale justitiei in fata comisiei speciale, parlamentarii PSD si ALDE au depus propriile variante ale initiativelor legislative. In proiectul de modificare a Legii 303/2004, presedintele Romaniei ramanea parte a mecanismului de numire, insa era scos din cel de revocare. Citeste aici forma legii PSD-ALDE
Ministrul Justitiei Tudorel Toader propusese, la randul sau, ca presedintele sa fie scos din ambele proceduri, iar ministrul sa fie cel cu rol esential in acest proces. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat in repetate randuri ca sustine ca presedintele sa ramana in procedura de numire a procurorilor de rang inalt.
Ce se intampla procedural cu modificarile din comisie
Forma celor trei legi, asa cum va iesi din comisia speciala, va astepta cateva zile amendamente, apoi va primi un raport tot tin partea comisiei speciale si un vot in plen. Procedura are loc mai intai in Camera Deputatilor, apoi in Senat, decizionala pe legile justitiei. Toate amendamentele respinse in cadrul comisiei, care se vor regasi in acel raport, pot fi sustinute si ulterior supuse votului si in plen.