Publicitatea explicită la țigarete electronice, inclusiv de tip Vape, va fi interzisă la radio și TV
Legea audovizualului a fost modificată de către Camera Deputaților astfel încât să fie interzisă la radio și la TV publicitatea explicită la țigările electronice sau cele de tip vape. Camera Deputaților este forul decizional, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege completează art.29 din Legea audiovizualului nr.504/2002 și legea nr.148/2000 privind publicitatea și a fost adoptat cu 269 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.
Fără publicitate la TV pentru produse de tip Vape sau țigări electronice pentru încălzirea tutunului
Noile articole adoptate de deputați „interzic publicitatea explicită pentru produsele din tutun, ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum si pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri)”
De asemenea, publicitatea pentru băuturile alcoolice, produsele din tutun, ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum si pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) nu este permisă în următoarele locuri:
- în incinta unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de asistenţă medicală sau la o distanţă mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.”
- în publicaţii destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole înainte, în timpul şi după spectacolele destinate minorilor”.
Totodată, se adaugă noi interdicții la publicitatea pentru aceste tipuri de produse. Mai exact, publicitatea în mediul audiovizual nu este permisă nici în condiţiile în care:
- sugerează că acestea (produsele tutun, vape) sunt dotate cu proprietăţi terapeutice sau că au un efect stimulativ, sedativ ori că pot rezolva probleme personale;
- nu conţin inscripţii-avertisment în limba română.
Camera Deputaților este forul decizional, iar legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
VEZI ȘI: