Puterea profesiilor medicale din „umbră” care salvează vieți și care continuă sa fie dezavantajate de legea salarizării
Starea de sănătate ne determină adesea să ajungem pe coridoarele spitalelor, pentru un consult de rutină sau pentru o urgență, și observăm astfel ineluctabil, dincolo de neajunsurile sistemului medical românesc, o multitudine de specialiști care se diferențiază prin culoarea sau tipul costumelor purtate, dar mulți dintre noi nu și-au pus niciodată întrebarea cine sunt profesioniștii care realizează analizele complexe de laborator.
Îi apreciem pe chirurgi la justa lor valoare pentru că salvează vieți, îi apreciem pe medicii care lucrează în terapie intensivă pentru dăruirea cu care lucrează, caracteristici care captează direct toată atenția mass-media.
Pe de altă parte, cu toții ne ducem cu o frecvență mult mai mare la un laborator de diagnostic clinic pentru analizele curente de biochimie, microbiologie, hematologie sau la un laborator de diagnostic molecular sau genetică pentru analize specializate de testare a bolilor genetice, diagnostic prenatal sau susceptibilitate pentru boli diverse.
Ne punem oare întrebarea cine sunt acești specialiști ultraspecializați? Ne punem oare întrebarea cine sunt cei care luptă cu infertilitatea de cuplu, cine sunt biologii-embriologi care alături de medicul ginecolog oferă singura șansă cuplurilor de a avea un copil prin procedura fertilizării in vitro.
Recoltarea probelor biologice ne aduce în contact cu primul sau singurul din specialiștii din domeniul medical dar care nu este implicat în analiza propriu-zisă a probelor. După această procedură, mai mult sau mai puțin plăcută în funcție de proba biologică recoltată și de profilului pragului de suportabilitate al durerii al fiecăruia, urmează să așteptăm cu nerăbdare trimiterea online a rezultatelor. Din această expunere, și de fapt din imaginea incompletă pe care ne-o construim, lipește exact componenta principală a echipe medicale care realizează aceste analize, lipsesc chiar profesioniștii care preiau probele biologice, le prelucrează și în final oferă rezultatele medicale.
Ei sunt profesioniștii din umbră, profesioniștii „anonimi” cu care nu intrăm în contact niciodată dar fără de care medicii clinicieni nu ar putea sa pună un diagnostic corect. Sunt profesioniștii care nu discută cu pacienții într-un cabinet medical. Echipa medicală dintr-un laborator este compusă din absolvenți de medicină, biologie, biochimie sau chimie, cu toții având o specializare sau mai multe pentru medicina de laborator obținute după foarte mulți ani de studii și muncă în laborator. Acești profesioniști oferă medicilor clinicieni 70% din testele de laborator ale pacienților pe baza cărora se pune un diagnostic și se elaborează o schemă de tratament.
Integritatea echipei medicale și recunoașterea meritelor profesionale nu se poate sprijini însă doar pe un dicton, o zicere falsă dintr-o schemă de personal sau o fișă a postului care conține atribuții multiple. Atribuțiile au nevoie de extrapolarea lor adecvată la o salarizare corectă, în raport direct față de ceilalți profesioniști din sistemul medical și de studiile acestora. Este injust ca o infirmieră sau un asistent medical sa aibă un salariu mai mare decât un biolog specializat pe domeniul sănătate cu mulți ani de specializări. Salariile acestor specialiști au fost din totdeauna aproape de medicul specialist de medicină de laborator și nu ca acum la „ani distanță” de aceștia.
S-a schimbat ceva în atribuțiile acestor, în munca pe care o depun, în abnegația cu care muncesc? Nu, nu s-a schimbat nimic din toate acestea. Credința cu care aceștia s-au îndreptat spre aceste profesii, pasiunea și dăruirea exercitate fără stăruință, în fiecare zi, în folosul pacienților sunt aceleași și din nefericire se lovesc de incapacitatea politicienilor de a le recunoaște munca la adevărata valoare, așa cum era în vechea lege a salarizării.
Și cum toate nu erau perfecte, la toate neajunsurile salariale se adaugă revoltător și lupta organizației profesionale, OBBCSSR, față de propriii membri care încearcă să releve din „umbra” profesiile de biolog și biochimiști medicali, să ofere un grad de vizibilitate publică prin introducerea în mentalul colectiv a imaginii corecte a importanței acestor profesioniști în domeniul sanitar.
Amalgamul nefiresc de trei profesii diferite într-o singură organizație, inexistent la nivel european, a condus la adâncirea acestei stări de anonimat pentru profesiile de biolog, biochimist și chimist medicali, deoarece această stare a putut conserva forțat un întreg făurit din start repelent, împreună cu privilegiile aferente ce decurg de aici.
Citeste intreg articolul si coementeaza pe Contributors.ro