Putin deplânge legăturile dintre Rusia și Occident în fața ambasadorilor: „Timp de zeci de ani, țara noastră a furnizat Germaniei gaze, petrol”
Vladimir Putin a deplâns luni deteriorarea relațiilor diplomatice dintre Moscova și Occident, care a urmat atacului rusesc asupra Ucrainei și introducerii sancțiunilor împotriva Moscovei, în timp ce a întâmpinat la Kremlin mai mulți ambasadori europeni noi, potrivit AFP.
În cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare de către ambasadorii străini recent numiți, el i-a salutat, printre alții, pe noii reprezentanți ai Germaniei, Suediei, Regatului Unit, Greciei și Sloveniei.
Adresându-se reprezentantului suedez, Vladimir Putin a deplâns „absența completă a contactelor politice” și restrângerea „cooperării economice” și a „legăturilor culturale și umanitare” dintre Rusia și Suedia.
De asemenea, liderul rus și-a exprimat îngrijorarea că Stockholm renunță la „politica sa de 200 de ani de neparticipare la blocuri militare”, în ciuda dorinței Suediei de a se alătura NATO în urma conflictului din Ucraina.
Adresându-se ambasadorului german, el a lăudat „cooperarea pragmatică” dezvoltată cu Berlinul, regretând că explozia gazoductelor NordStream în 2022 a „subminat” aprovizionarea cu gaz rusesc a Germaniei.
„Timp de zeci de ani, țara noastră a furnizat Germaniei gaze, petrol și alte produse energetice nepoluante din punct de vedere ecologic, într-un mod stabil și fără întreruperi, la prețuri accesibile. Iar această cooperare a fost literalmente subminată, în special de un act de sabotaj al gazoductelor Nord Stream”, a declarat el.
Vladimir Putin, la primirea noului ambasador britanic, în ciuda faptului că Londra este unul dintre cei mai activi susținători ai Kievului împotriva Moscovei, s-a limitat la a spune că starea dialogului dintre Rusia și Marea Britanie este „cunoscută de toți”.
„Vom spera că situația, în interesul celor două țări și al popoarelor noastre, va evolua în bine”, a comentat el.
Adresându-se noii ambasadoare a Sloveniei, președintele rus a remarcat că dialogul bilateral dintre Moscova și Ljubljana a fost „întrerupt” și a asigurat-o că Rusia este „gata” să îl relanseze dacă partea slovenă dorește acest lucru.
Adresându-se noului ambasador al Greciei, Vladimir Putin s-a declarat „îngrijorat” de starea relațiilor bilaterale, dar a sperat că „legăturile tradiționale” dintre Atena și Moscova vor contribui la „relansarea” parteneriatului lor.