Quo Vadis companiile de stat? Asaltul final la Electrica
De zece luni se duce o campanie acerba de politizare si deprofesionalizare a companiilor de stat din energie, cum nu credeam ca mai poate fi posibil in Romania anului 2015. Una dintre cele mai atrăgătoare ținte pentru politruci este Electrica, miza nefiind doar cea obișnuita de a plasa oameni de partid in poziții in care nu ar putea ajunge niciodată pe criterii de meritocrație. Mai sunt cel puțin doua elemente importante. Primul este controlul asupra celor aproximativ 600 de milioane de euro pe care societatea ii are in conturi si pe care trebuie sa-i investească, o suma care provoacă apetitul camarilei politice ce a spoliat ani de-a rândul companiile de stat de zeci de miliarde de euro. Al doilea element e legat de acoperirea unor lucruri care s-au făcut in trecut in societate de diverși politruci si care ar putea ajunge in atenția justiției.
Spre bucuria celor care credem ca societățile de stat din energie trebuie sa devina un motor real al creșteri economice a tarii, societatea a rezistat pana acum acestor atacuri destul de bine, chiar daca performanta generala nu are cum sa nu fie afectata de un astfel de mediu confruntational. Meritul acestei „rezistente” este impartit intre o serie de oameni cinstiți si profesioniști din managementul companiei, angajați decenți, dar mai ales al Consiliului de Administrație (CA) al societatii care a refuzat constant sa se abată de la drumul instituirii unor mecanisme de prevenție a corupției si a respins vehement, inclusiv prin luări publice de poziție, tentativele de impunere a unor incompetenți in funcții importante din companie. Spre cinstea lor „capii rezistentei” sunt doi tineri din consiliul de administrație – Victor Grigorescu si Cristian Busu. Ambii sunt cu studii sau experiențe de lucru in străinătate, in poziții importante la Bruxelles sau in mediul privat. Membrii CA Electrica s-au opus atât de mult, incit singura soluție era schimbarea lor. Având in vedere ca era riscant sa fie demiși fara motiv, s-a inventat nevoia măririi numărului membrilor CA pentru ca o astfel de decizie generează, conform statului organizației, noi alegeri pentru CA.
In consecința, astăzi, in AGA ce a fost convocata cu un alt motiv, s-a introdus un nou punct pe ordinea de zi : șmecheria cu mărirea numărului de membri. Ce mă șochează este ca se continua cu aceste demersuri de politizare si după ce zeci de mii de oameni au strigat in strada împotriva lor. Mă așteptam sa existe un elementar bun simt, iar lucrurile măcar acum, in ultimul ceas, sa înceteze. Sunt curios si care va fi reacția sutelor de acționari persoane fizice si juridice din Romania acționare la Electrica după listare. Vor continua sa fie pasive sau se vor conecta la activismul si entuziasmul existent acum in Romania si vor încerca sa isi apere, așa cum e firesc, proprietatea pentru ca daca ne uitam la evoluția cotației acțiunilor societatii e vizibil din evoluția acestora ca rezultatul acțiunii politrucilor este scăderea valorii companiei, adică afectarea tuturor acționarilor. Sunt de asemenea curios cum vor reacționa reprezentații societatii civile care au mers la întâlnirea cu Președintele României cu revendicări privind depolitizarea companiilor de stat, mai ales ales ținând cont de mărimea si importanta societatii.