Sari direct la conținut

Rafila s-a răzgândit: spune că nu a semnat un Ordin prin care a trimis Corpul de Control la Spitalul Pantelimon, ci doar „un referat”

Alexandru Rafila la Spitalul Sf. Pantelimon / Foto: Inquam Photos / George Călin
Alexandru Rafila la Spitalul Sf. Pantelimon / Foto: Inquam Photos / George Călin

„Nu e vorba de un Ordin, e vorba de un referat pe care l-am semnat, prin care am împuternicit doi colegi să se deplaseze la Spitalul Pantelimon”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un briefing la Guvern, răspunzând unei întrebări a reporterului HotNews.ro.

Care este diferenta între un ordin și un referat? Surse din Ministerul Sănătății au explicat, pentru HotNews, că o acțiune a Corpului de Control poate fi inițiată și printr-un referat, însă este vorba mai degrabă despre o procedură simplificată, „o acțiune de documentare”.

„Este varianta cea mai simplă”, spun sursele HotNews din minister. „Această variantă era preferată în special în pandemie, când erau evitate deplasările și se solicitau documente care erau analizate direct la minister”, mai spun sursele HotNews.

Ministrul Sănătății a fost întrebat miercuri de reporterul HotNews.ro de ce refuză să facă public Ordinul din anul 2021 pe care l-a invocat pentru a nu face public Ordinul din luna aprilie prin care a trimis controlul de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Rafila declarase, pe 19 august, că „documentele care fac referire la activitățile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice, conform unui Ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă”.

HotNews a cerut acum două săptămâni Ministerului Sănătății să precizeze numărul Ordinului care secretizează acțiunile Corpului de Control și data aprobării lui, însă nu a primit niciun răspuns.

Dialogul de miercuri dintre reporterul HotNews și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

Reporter: Revenind la cazul morților de la Spitalul Sfântul Pantelimon, v-ați prevalat de un Ordin din anul 2021 care ar anonimiza controlul. Nu ne-ați spus nici acum numărul Ordinului și data aprobării lui.
Alexandru Rafila: Nu e niciun secret, nu e vorba de un Ordin, e vorba de un referat pe care l-am semnat, prin care am împuternicit doi colegi să se deplaseze la Spitalul Pantelimon. Referatul nu este… o să schimbăm acea prevedere, am rugat Direcția Juridică să o schimbe… Nu m-am prevalat de nimic, era vorba de un Ordin care era în vigoare și era semnat de un ministru interimar.

-Ați refuzat să îl faceți public, să vedem și noi ce scrie în acel document.
– În referat scrie că echipa de control de la Ministerul Sănătății se deplasează la Spitalul Sfântul Pantelimon. Atâta scrie.

– Obiective…?
– Obiectivele de control erau cele determinate de reclamații de natură administrativă făcute de două persoane: directorul de îngrijiri și un medic ATI. Iar restul elementelor, având în vedere că începuse o anchetă penală în data de 10 aprilie, sunt în competența Parchetului, așa cum am spus de la început.

– Și de ce ați tot amânat să ne spuneți lucrul ăsta?
– Dar nu am amânat, dar am spus. Vă rog să vedeți intrervențiile mele publice.

– Ați spus că este un Ordin semnat de un ministru în anul 2021 care interzice…
– Da, este un Ordin semnat de un ministru interimar al Sănătății în anul 2021.

– De cine? Nu puteți să ne spuneți?
– Vedeți cine a fost ministrul interimar al Sănătății în 2021. Nu a fost decât unul singur.

Dialogul dintre reporterul HotNews și Alexandru Rafila, începând cu minutul 12:35:

Ministerul Sănătății a avut, în anul 2021, 3 miniștri interimari: premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, care după o zi și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat Andrei Baciu, precum și Cseke Attila.

Poate fi trimis Corpul de Control printr-un referat?

O acțiune a Corpului de Control poate fi inițiată și printr-un referat, însă este vorba mai degrabă despre o procedură simplificată: o „acțiune de documentare”, spun sursele HotNews din Ministerul Sănătății.

„Este varianta cea mai simplă”, spune sursele HotNews din minister. „Această variantă era preferată în special în pandemie, când erau evitate deplasările și se solicitau documente care erau analizate direct la minister”, mai spun sursele HotNews.

HotNews a cerut de 3 ori Ministerului Sănătății Ordinul prin care a fost trimis Corpul de Control la Spitalul Pantelimon. Apoi, am cerut și Ordinul invocat de Rafila pentru secretizarea acțiunii de control.

HotNews.ro a solicitat de 3 ori Ministerului Sănătății, în baza Legii 544 – pe 8 august, 9 august și 14 august – să comunice conținutul integral al Ordinului prin care Corpul de Control a fost trimis, în luna aprilie, la Spitalul Sf. Pantelimon. Ministerul Sănătății a oferit un singur răspuns, pe data de 13 august, constând în informații reluate dintr-un comunicat de presă din data de 17 aprilie. Instituția nu a transmis la acea vreme, către HotNews, în urma solicitărilor în baza Legii 544, că Ordinul „nu este destinat comunicării publice”.

Câteva zile mai târziu, pe 19 august, Alexandru Rafila declara public că „documentele care fac referire la activitățile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice conform unui Ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă. Nu are nicio legătură cu mine.”

Tot pe 19 august, Rafila mai declara că, în luna aprilie, „Corpul de Control s-a deplasat la Spitalul Sf. Pantelimon pentru două plângeri administrative – doamna Stamatoiu (director de îngrijiri – n.red.) și doamna Voicu (fosta șefă a secției ATI – n.red.) – iar în momentul în care am aflat, după deplasarea echipei acolo, am solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor care a preluat imediat acest caz, a trimis Comisia de Disciplină care investighează problemele de natură medicală.”

De ce documentul prin care a fost trimis controlul de la Pantelimon este ținut „la secret”?

Surse HotNews din Ministerul Sănătății susțineau, în luna august, că „felul în care Rafila a decis să se facă acest control ascunde ceva important”.

De ce este ordinul lui Rafila important? Pentru că el arată ce obiectiv al controlului a stabilit ministrul. Ce componență aprobată a avut Corpului de Control. Tot ministrul primește și aprobă raportul final. În cazul oamenilor morți la Sf. Pantelimon, surse judiciare susțin că „oamenii din spital nu au vrut să coopereze inițial, văzând cum a decurs inspecția trimisă de ministrul Rafila, una în care practic nu s-a descoperit, ci s-a acoperit”.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro