Sari direct la conținut

Raiffeisen Bank: Cresterea economica din Europa Centrala si de Est, afectata negativ de criza datoriilor din zona euro si incetinirea cresterii globale

HotNews.ro

Raiffeisen Bank a redus previziunile de crestere economica pentru zona Europei Centrale si de Est (ECE), de la 3,9% la 2,3%, din cauza incertitudinilor cu privire la zona euro, se arata intr-un raport al grupului austriac. Prognoza Raiffeisen pe anul 2011 a fost de asemenea redusa, la 3,2% de la 3,8% cat se estima in raportul din luna iulie.

Chiar si asa, rata de crestere a PIB-ului din zona ECE ramane mai mare decat cea prognozata pentru zona euro, de 1,6% in 2011 si 0,2% in 2012.

„Situatia de incertitudine din zona euro – din cauza careia principalii indicatori arata ca urmeaza o perioada de recesiune, in vreme ce criza datoriilor suverane continua sa escaladeze de la un episod la altul – are repercusiuni asupra Europei Centrale si de Est”, a declarat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o divizie a Raiffeisen Bank International (RBI).

Analistul sef al Raiffeisen Research spune ca impactul asupra zonei Europei Centrale si de Est provine atat din dezechilibrul orientarii exporturilor (pana la 85% din totalul exporturilor ECE merg catre UE), cat si din tensiunile din interiorul sistemului bancar european. Cu toate acestea, Brezinschek se asteapta ca efectele in regiunea CSI (Comunitatea Statelor Independente) sa fie mai putin pronuntate decat in Europa Centrala si Austria, datorita unei robuste cereri interne in tarile CSI.

Raiffeisen Research se asteapta ca PIB-ul din CSI sa creasca cu 3,6% in 2011 si cu 3% in 2012. „In comparatie cu 2011, rata de crestere a PIB-ului mediu din Europa Centrala ar trebui sa se injumatateasca, de la 2,9% la 1,4%”, crede Peter Brezinschek.

Economia Europei de Sud-Est ar urma sa cresca cu 1,6%, atat in 2011 cat si in 2012.

„Spre deosebire de 2009, chiar si in cazul in care datoria Greciei ar fi restructurata si ar fi impuse masuri draconice de consolidare iar sistemul bancar ar fi recapitalizat, nu ne asteptam la o contractie a productiei de dimensiunile celei pe care am vazut-o imediat dupa falimentul Lehman, data fiind posibilitatea de a preveni contagiunea prin masuri de restabilire a increderii in pietele financiare”, a mai spus Brezinschek.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro