Sari direct la conținut

Raluca Pruna: Domnul Tariceanu ma citeaza, domnul Ponta ma calomniaza. Ma maguleste, inseamna ca fac bine ceea ce fac

HotNews.ro
Raluca Pruna la Realitatea Tv, Foto: Captura Realitatea TV
Raluca Pruna la Realitatea Tv, Foto: Captura Realitatea TV

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, luni seara, intr-o emisiune la Realitatea Tv, ca „Sunt o persoana lipsita complet de ambitii politice, am venit din Belgia in Romania pentru un mandat limitat. Am vazut ca domnul Tariceanu ma citeaza in declaratiile lui politice. Ma maguleste acest lucru, inseamna ca fac bine ceea ce fac.” Raluca Pruna a fost intrebata de ce Ponta si Tariceanu sunt „atat de agresivi” pe subiectul modificarii Codurilor Penal si de Procedura penala prin OUG. „Nu vreau si nu ar trebui sa speculez daca exista sau nu interese”, a raspuns ministrul Justitiei, care a vorbit in emisiune despre cele mai „fierbinti” teme din domeniu: legea avocatilor, modificarea Codurilor prin OUG, raspunderea magistratilor, transformarea SRI in organ de cercetare penala, conditiile din penitenciare si recuperarea prejudiciilor in dosarele de mare coruptie.

„Cred ca e loc in spatiul politic romanesc pentru mai mult dialog si mai putine calomnii. Am fost calomniata de domnul Ponta pe Facebook-ul domniei sale. S-a spus ca fac parte din ISIS, ca sunt nazista, ca sunt comunista, stalinista, kaghebista, batuta in cap. Ar trebui sa il intrebati pe domnul Ponta de ce coboara nivelul discutiei atat de jos”, a mai spus Raluca Pruna.

Raluca Pruna despre politicieni:

Sunt o persoana lipsita complet de ambitii politice, am venit din Belgia in Romania pentru un mandat limitat.

Am vazut ca domnul Tariceanu ma citeaza in declaratiile lui politice. Ma maguleste acest lucru, inseamna ca fac bine ceea ce fac.

Cred ca e loc in spatiul politic romanesc pentru mai mult dialog si mai putine calomnii.

Am fost calomniata de domnul Ponta pe Facebook-ul domniei sale.

S-a spus ca fac parte din ISIS, ca sunt nazista, ca sunt comunista, stalinista, kaghebista, batuta in cap.

Toate acestea, venite din partea unui fost premier, coboara nivelul discutiei.

Eu nu sunt un om politic, daca as fi om politic mi-as petrece mai mult timp pentru dezbateri politice si nu pentru a arunca invective.

Il cunosc pe Victor Ponta de cand era seful Corpului de Control al premierului Nastase.

Ar trebui sa il intrebati pe domnul Ponta de ce coboara nivelul discutiei atat de jos.

Pentru o persoana tanara, ca domnul Ponta, acest lucru nu cred ca aduce voturi. Imi permit sa spun asta pentru ca sunt si eu votant.

Despre legea avocatilor:

Lucrurile nu privesc partea de confidentialitate dintre avocat si clientul sau, ci cazul in care avocatul este el insusi parte din fapta penala.

Nu am gasit in legislatia altor state membre asemenea prevederi.

Ii voi vizita pe cei de la Baroul Bucuresti pentru a avea o discutie cu ei pentru acest proiect de lege.

Voi merge in Parlament la rediscutarea acestei legi.

Despre modificarea Codului penal si de Procedura penala prin Ordonanta de Urgenta:

S-a lucrat foarte mult la aceste Coduri si ele au intrat in vigoare in ianuarie 2014.

Am asistat la o cascada de decizii CCR care au declarat diferite texte neconstitutionale.

Ele au survenit din luna februarie 2014 pana in zilele noastre. In cazul multora, eram dincolo de cele 45 de zile in care exista obligatia punerii in acord a textelor.

Multe dintre aceste modificari au fost votate de Senat.

Un membru CSM, judecator, mi-a reprosat astazi intr-un mail ca nu am facut o consultare publica. Eu cred ca consultarea sistemului judiciar a fost indeplinita.

Rapoartele MCV nu sunt biblia, dar sunt un jalon despre cum ne comportam noi. O sa vedeti ca s-a vorbit despre necesitatea de a pune in acord cu deciziile CCR.

Nu stiu ce vrea sa spuna domnul Tariceanu prin faptul ca Ordonanta este ilegala, poate il intrebati. Poate fi cel mult neconstitutionala.

Intrebata de ce Tariceanu si Ponta sunt atat de agresivi pe acest subiect: Nu as putea, nu vreau si nu ar trebui sa speculez daca exista sau nu interese. Ideal era sa nu fim in situatia sa adoptam o Ordonanta de Urgenta. Noi acum eram, inca o data spun, la 2 ani si ceva de cand unele prevederi au fost declarate neconstitutionale si acest lucru crea instabilitate in sistem, trebuiau reglate de urgenta.

Justitia este un domeniu in care lumea in Romania pune foarte multa pasiune. Lupta impotriva marii criminalitati din Romania a ajuns un reper in regiune. Nu este o impresie subiectiva, este un lucru pe care si alta lume il constata. Am avut aceasta discutie si cu domnul premier al Marii Britanii, Cameron. Am avut un fost premier condamnat, chiar daca aceste lucruri nu ar trebui sa fie foarte publice, fac rating. Iar acesti oameni, in loc sa isi faca apararea in sala de judecata, si-o fac la televiziuni.

Context:

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat duminica seara ca va discuta cu reprezentantii PSD ca Ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor penale sa fie respinsa in Parlament si sa fie adoptata propunerea legislativa aflata la Camera Deputatilor, care rezolva articolele declarate neconstitutionale.

Tariceanu a amenintat si cu faptul ca va sesiza CCR in legatura cu Ordonanta care modifica cele doua Coduri.

La randul sau, fostul premier Victor Ponta a acuzat Guvernul Ciolos ca a modificat „pe sest” cele doua Coduri si si ca modificarile „au un iz neconstitutional”.

Despre persoanele retinute care apar cu catuse:

Parlamentul European a adoptat anul acesta o directiva care spune ca persoanele retinute nu ar trebui sa poarte catuse. Adoptarea unei directive la nivel european arata ca nu este o problema singulara a Romaniei. Aceasta directiva are un termen pe 1 aprilie 2018, dar eu promit public ca voi demara lucrul astfel incat ca ea sa fie transpusa mai repede.

Despre legea raspunderii magistratului:

Noi nu avem o lege ca atare privind raspunderea, dar asta nu inseamna ca nu exista. Prima cenzura a procurorului este judecatorul.

In toate profesiile exista oameni mai profesionisti si oameni mai putin profesionisti.

Ceea ce s-a gresit poate fi corectat de catre judecatori.

Despre denunt:

Se incurajeaza denuntul pentru ca in masura in care cooperezi, ajuti ancheta.

Eu nu sunt magistrat, dar cred ca simplul denunt nu este suficient. Trebuie probat si coroborat cu alte mijloace de proba.

Despre ancheta privind dezinfectantii:

Ancheta trebuie facuta cu celeritate.

Poate fiecare dintre noi a avut o ruda cu complicatii in spital si acum se intreaba.

Ancheta trebuie sa se faca cu seriozitate, dar si cu oarecare celeritare.

Daca cineva isi inchipuie ca un procuror mai aresteaza la comanda politica, se inseala. Nu mai suntem Romania anului 2004, in 2004 se intampla asta.

Despre arestul preventiv:

Nu as putea spune ca se abuzeaza.

Procurorul este cenzurat de judecator.

Intrebata de ce o parte din politicieni se tem de sintagma „SRI – organ de cercetare penala”:

Eu am explicat cu alte ocazii motivele pentru care am facut aceast lucru, aceasta ordonanta, pentru infractiuni grave, de terorism, de amenintare.

Suntem o tara fosta comunista, si in Germania oamenii se tem de Stasi. Sunt oameni in Romania mai putin informati si instruiti, politicienii profita de acest lucru.

Despre conditiile din penitenciare:

Am fost in mai multe penitenciare, in unele se poate respira, in altele nu se poate respira. Nu toate sunt la fel.

Solutia pe termen lung este constructia de noi penitenciare. Deocamdata, sunt in discutii cu cei de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, sa facem curat macar.

In asteptarea unor bugete mai mari, de consolidare a unor cladiri, nu trebuie un buget suplimentat pentru a iti face curatenie in propria casa.

Acei sefi de penitenciar care admit conditii inumane au o responsabilitate.

Anul acesta eu ii voi evalua, nu voi mai fi in situatia de anul trecut, cand fusesera evaluati si evaluarea mea nu conta.

Eu nu am nimic cu penitenciarele, dar are CEDO ceva cu penitenciarele si Romania plateste bani persoanelor condamnate. Eu cred ca pentru toate aceste chestiuni exista responsabilitati.

Cei care sunt sefi de penitenciar au responsabilitatea sa fie un aer respirabil. Ca sa nu fie o invazie de plosnite nu iti trebuie un buget suplimentat.

Despre recuperarea prejudiciilor:

Acest domeniu este deficitar. Atributia nu este la Ministerul Justitiei.

Aici intervine rolul ANAF, care are o directie specializata.

7-8% inseamna ca aproape nu exista recuperare, si procurorii care muncesc mult in aceste dosare o spun.

Specialistii spun ca confiscarea averii are un rol mult mai important decat un an sau doi de inchisoare, pentru ca ramai cu produsul infractiunii.

Confiscarea extinsa s-a adoptat in PE si trebuie transpusa, nu suntem singurii.

Important e sa dai societatii inapoi ceea ce i s-a furat.

Eu va asigur ca lucrez impreuna cu echipa de la Ministerul Justitiei si cu Ministerul Finantelor pentru a imbunatati lucrurile si cu ANAF, care trebuie sa admita ca nu are mari performante in acest domeniu.

Si in acest fel vom degreva si penitenciarele, confiscam ce s-a furat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro