Sari direct la conținut

Ramzan Kadîrov anunță că trimite trupe de elită în Ucraina. ”Au fost în vacanță”

HotNews.ro
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

La scurt timp după ce Ucraina a anunțat că a recucerit un teritoriu impresionant, liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că la instrucțiunile date de el trupe de elită au ajuns în Ucraina pentru a lupta din nou după ce trupele cecene „au fost în vacanță”, potrivit serviciului BBC rusesc citat de Ukrainska Pravda.

Ramzan Kadîrov a publicat o înregistrare video pe canalul său de Telegram în care deputatul Dumei de Stat Adam Delimkhanov, însoțit de militari ceceni, a anunțat că aproximativ 10.000 de oameni vor acționa în „regiunile Herson, Zaporojie și în Republica Populară Donețk”.

Potrivit lui Kadîrov, trupele cecene s-au întors în Ucraina după ce li s-a acordat o permisie.

Vestea întoarcerii cecenilor în Ucraina vine pe fondul unei contraofensive reușite a trupelor ucrainene, care au reușit să facă progrese extraordinare în regiunea Harkov.

La începutul lunii septembrie, Ramzan Kadîrov a publicat un clip în care spunea că a condus Cecenia pentru prea mult timp și a venit timpul „să se retragă înainte să fie dat afară” și că vrea o „vacanță pe termen nederminat”.

De obicei, astfel de declarații vin atunci când cineva vrea să obțină ceva – în acest caz de la Putin – sau cel puțin o expresie publică de sprijin, un gest important de recunoștință.

Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

–––––

Evenimentele de luni privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro