Randamentele obligatiunilor Sloveniei au crescut dramatic de la inceputul lunii si au depasit pragul de 7%
Randamentele obligatiunilor pe zece ani emise de Slovenia au crescut dramatic de la inceputul lunii noiembrie si au depasit vineri pragul de 7%, aceasta tara devenind cea mai noua victima a crizei din zona euro, potrivit Financial Times. Vineri dimineata randamentele obligatiunilor pe zece ani au depasit nivelul de 7%, pentru ca dupa pranz sa coboare la 6,97%.
De asemenea, diferenta dintre randamentele obligatiunilor pe 10 ani ale Germaniei si Sloveniei au atins un nivel record, de 535 puncte de baza. FT arata ca randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile Sloveniei sunt cele mai mari de la aderarea acestei tari la zona euro, in 2007.
Totodata, si randamentele obligatiunilor austriece pe zece ani au inregistrat o crestere importanta vineri, ajungand la 3,4% de la 2,7% la inceputul lunii noiembrie. Bondurile emise de alte state din Europa Centrala si de Est au fost stabile.
Neil Shearing, de la Capital Economics, este de parere ca Slovenia face fata unei „furtuni perfecte”, care poate fi pusa partial pe seama problemelor de pe piata interna, dar mai ales pe seama problemelor mai grave din Italia. Toate cele trei mari agentii de evaluare financiara au retrogradat cu o treapta ratingul Sloveniei de la inceputul lunii septembrie, pe fondul temerilor cu privire la sistemul bancar si a lipsei reformelor in sectorul bugetar.
Neil Shearing spune ca principala problema a Sloveniei sunt legaturile stranse cu sectorul bancar italian si cu economia Italiei, in general.
„Filialele băncilor italiene sunt foarte active în Slovenia. Aceste bănci au intretinut o exuberanta a creditarii in anii boom-ului economic, între 2006 şi 2008. Investitorii sunt preocupati acum de faptul ca bancile italiene au problemele de finantare acasa, vor trebui sa retraga bani, declansand o criza de lichiditate in Slovenia”, a aratat el.
Acesta a mai precizat ca datele fiscale ale Sloveniei nu arata chiar atat de rau: datoria este foarte mica, de 50% din PIB si are un deficit de 5% din PIB, desi cresterea economica nu este atat de mare. „Nu este Italia … costul unui eventual bailout nu va fi semnificativ”, a mai spus Neil Shearing.
Un nivel de 7% al randamentelor obligatiunilor este considerat nesustenabil de multi economisti si, in trecut, unele economii din zona euro au solicitat ajutoare financiare din partea institutiilor internationale cand randamentul bondurilor lor a ajuns in preajma acestei valori.