Raport: 450 de copii abuzati de 15 preoti catolici in Irlanda
Dermot Ahern, ministrul Justitiei din Irlanda a confirmat, marti, ca a primit un raport de la Comisia de Investigatii a diocezei din Dublin si ca l-a trimis procurorului general Paul Gallagher, anuntaIrish Times. De asemenea, Ahern a declarat ca datele din raport vor fi facute publice cat mai devreme cu putinta.
The Guardian, intr-un articol publicat in dimineata zilei de marti, anunta ca dioceza va numi 15 preoti care au abuzat mai multi copii in capitala irlandeza pe o perioada de 35 de ani. Comisia a identificat 450 de victime pana acum. Guvernul urmeaza sa decida daca numele clericilor vor fi facute publice sau nu.
„Raportul va soca si va ingrozi Irlanda”, a declarat arhiepiscopul Diarmuid Martin, care a jucat un rol important in demararea investigatiei si care este considerat ca fiind hotarat sa modifice imaginea Bisericii Catolice in Irlanda.
Investigatiiile au inceput in martie 2006 si au vizat acuzatiile de abuz sexual asupra copiilor in cazul a 46 de preoti. De asemenea, comisia a investigat si modul in care s-au ocupat 19 episcopi de aceste cazuri, intre 1975 si 2004. Raportul indica faptul ca arhiepiscopii au abuzat de puterile lor si ca nu au luat in serios acuzatiile.
Dermot Ahern se va consulta cu procurorul general cu privire la procedura de publicare a raportului, astfel incat sa nu compromita procedurile legale. In acest context, este foarte posibil ca raportul sa fie publicat, insa numele acuzatilor sa fie inlocuite cu pseudonime.
Probleme anterioare in SUA si Australia
Aflat in Statele Unite, in aprilie 2008, Papa Benedict al XVI-lea s-a intalnit atunci cu cateva persoane care au fost abuzate sexual de unii membri ai clerului. Suveranul Pontif a ascultat povestile lor si le-a spus cuvinte de imbarbatare si speranta. Intalnirea a a avut loc in capela nuntiaturii apostolice de la Washington, iar discutiile au durat 20-25 de minute.
In iulie acelasi an, Papa Benedict al XVI-lea s-a intalnit in Australia cu un grup de victime ale abuzurilor sexuale ale unor preoti ai bisercii romano-catolice si le-a cerut scuze australienilor pentru aceste fapte.
Papa a vorbit despre „rusinea pe care toti am simtit-o” si a cerut ca vinovatii sa fie deferiti justitiei afirmand ca „ii pare rau pentru durerea si suferinta pe care victimele le-au indurat”.
O organizatie ce apara drepturile victimelor abuzurilor a criticat atunci discursul Suveranului Pontif, afirmand ca Papa ar trebui sa se intalneasca cu cei abuzati pentru a-si cere scuze in persoana. Reprezentanti ai organizatiei Broken Rites au declarat ca scuzele Papei „nu sunt suficiente”. „Victimele doresc actiune, nu doar cuvinte”, au declarat acestia.