Sari direct la conținut

Raport Erste: Pretul petrolului va creste pana la 150 dolari/baril. Se preconizeaza o inversare a trendului in a doua jumatate a anului

HotNews.ro

Analistii grupului austriac Erste sunt de parere ca pretul petrolului va ajunge la 150 dolari pe baril, preconizand ca inversarea trendului va avea loc in a doua jumatate a anului 2011. In scenariul pesimist, care prevede blocarea unor rute de transport, acestia estimeaza ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari.

„Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand”, precizeaza Ronald Stoferle, analist materii prime in cadrul Erste Group.

Expertii grupului austriac spun ca nu poate fi ignorat efectul unei reactii in lant in regiune, in conditiile in care situatia din alte tari importante producatoare de petrol se inrautateste pe zi ce trece.

„Nu trebuie sa subestimam tensiunile sociale latente. Cresterea pretului petrolului alimenteaza nemultumirile si determina o si mai mare crestere a inflatiei. Daca vor aparea si alte intreruperi ale productiei de petrol in Libia sau Algeria, chiar si de scurta durata, acestea vor duce la epuizarea de facto a rezervelor din Arabia Saudita. In plus, petrolul din Libia are un continut de sulf mai scazut si este mai usor decat petrolul saudit, motiv pentru care nu poate fi inlocuit fara probleme. Arabia Saudita prezinta cel mai mare risc de declansare a unei cresteri abrupte a pretului petrolului”, arata ei.

Pe de o parte, nu exista certitudinea ca Arabia Saudita si-ar putea extinde capacitatile suficient de rapid in cazul unei inrautatiri mai clare a situatiei si, pe de alta parte, exista riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Stramtoarea Hormuz si Malacca). In cazul unor blocaje pe oricare dintre cele doua rute, pretul petrolului ar depasi 200 dolari pe baril, estimeaza analistii Erste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro